dania z kapusty kiszonej
179 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Przepisy z: dania z kapusty kiszonej (179) 
łatwe
łatwe
łatwe
średnie
łatwe
łatwe
średnie
średnie
średnie
średnie
łatwe
średnie
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
średnie
łatwe
średnie
łatwe
średnie
łatwe
łatwe
Dania z kapusty kiszonej
Kapusty kiszonej przedstawiać nie musimy, to nieodłączny składnik polskiej kuchni. Wykorzystywana jest głównie do pysznych surówek, ale także jako farsz do pierogów, uszek czy krokietów. Trudno nawet opisać, jak wielką miłością pałamy do tej kiszonki, a każda osoba zapytana o to, co zrobić z kiszonej kapusty, wyrecytuje zapewne co najmniej kilka ulubionych dań. Jeśli jednak poszukujecie inspiracji na dania z kapusty kiszonej, spójrzcie na nasze propozycje. Jedną z nich jest kapusta z grzybami w muszlach. Makaron świetnie komponuje się z farszem, co znamy doskonale z łazanek, jednak w tym przypadku stworzycie danie eleganckie, łączące w sobie tradycję z nowoczesnością. To idealna propozycja na imprezę lub domowy obiad. Fanów kuchni wschodniej z pewnością zainteresują przepisy z kapustą kiszoną rodem z Ukrainy i Rosji. Skosztujcie tradycyjnego kulebiaka czy zapiekanki moskiewskiej z baleronem, które sprawdzą się podczas przyjęcia lub uzupełnią menu weekendowych obiadów.
Dla kogo?
Dla wszystkich osób ceniących tradycję kulinarną. Jeśli lubisz kapustę kiszoną, na pewno zachwycisz się daniami obiadowymi z jej udziałem, niekoniecznie w drugoplanowej roli. W większości potraw jej smak jest mocno wyczuwalny, co wabi miłośników wyrazistych i ostrzejszych potraw.
Na jaką okazję?
Przepisy na kapustę kiszoną są tak zróżnicowane, że pozwalają przygotować potrawy na każdą okazję. Na pewno dania znajdą się na świątecznym stole, a także jako codzienny obiad dla rodziny.
Czy wiesz, że?
Kapusta kiszona jest prawdziwą kulinarną gwiazdą, która doczekała się co najmniej kilku festiwali. Polacy świętują w Charsznicy, na początku września, wybierając króla i królową kapusty. Amerykanie z kolei czczą kapustę kiszoną w miejscowości Phelps, a Niemcy przenoszą się do Leinfelden-Echterdingen w połowie października, gdzie świętuje się zakończenie sezonu kapuścianego.
Dla urozmaicenia:
Jeśli w twoim domu często gości kapusta kiszona, przepisy, które dotychczas wykorzystywałeś, możesz nieco zmodyfikować, tak aby urozmaicić dania. Wystarczy, że tradycyjną surówkę z kapusty doprawisz kurkumą i natką pietruszki, a znany wszystkim dodatek zyska zupełnie nowe oblicze.