dania ze smietana
3447 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Przepisy z: dania ze smietana (3447) 
średnie
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
średnie
łatwe
łatwe
średnie
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
Dania ze śmietaną
Dania ze śmietaną to nie tylko zupy czy aksamitne sosy. To także ogromna ilość deserów, w których śmietana odgrywa główną rolę. Jeśli szukacie ciekawych sposobów na zastosowanie śmietany – sprawdźcie przepisy ze śmietaną, jakie dla was przygotowaliśmy. To prawdziwy przekrój przez kuchnie z różnych zakątków świata, mieszczące się w kategoriach wytrawnych oraz deserowych. Dla miłośników słodyczy przygotowaliśmy między innymi klasyczne przepisy ze śmietaną na rolady z dodatkiem świeżych owoców. Jeśli natomiast jesteś miłośnikiem tradycyjnej polskiej kuchni, wypróbuj naszą propozycję na potrawę ze śmietany, czyli aksamitną i kremową grochówkę z chrupiącymi grzankami. Głodni? Na pewno tak! Nie ma więc na co czekać – najwyższy czas rozpocząć gotowanie, którego głównym bohaterem będzie śmietana!
Dla kogo?
Potrawy ze śmietany przypadną do gustu każdemu – bez względu na wiek i upodobania kulinarne. Wśród naszych propozycji swoje ulubione dania znajdą zarówno miłośnicy mięsnych posiłków, jak i wegetarianie. Desery z kolei posmakują zwolennikom domowych łakoci.
Na jaką okazję?
Śmietana i przepisy na dania z jej użyciem sprawdzą się zawsze i wszędzie! To doskonała propozycja na śniadanie, a także na pyszną słodką przekąskę, serwowaną w ciągu dnia. Idealnie smakuje również obiad ze śmietaną, który będzie urozmaiceniem waszego codziennego menu.
Czy wiesz, że?
Potrawy ze śmietaną, aby zachowały jednolitą konsystencję, powinny być odpowiednio przygotowywane. Kluczowy jest moment i sposób dodania śmietany. Należy ją wcześniej zahartować, czyli dolać do gorącego wywaru, umieszczonego w osobnym naczyniu. Dokładne wymieszanie zapobiegnie powstawaniu grudek w naszej potrawie ze śmietany.
Dla urozmaicenia:
Przygotowując szybkie danie ze śmietaną np. krem dyniowy, łyżkę kwaśnej śmietany dodaj po nalaniu zupy do talerza. Możesz także dowolnie kreować finalny smak potraw, wykorzystując śmietanę słodką, która doskonale sprawdzi się nie tylko w deserach, ale także w daniach wytrawnych.