danie z ryzem i piersia z kurczaka
62 przepisy
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Przepisy z: danie z ryzem i piersia z kurczaka (62) 
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
Danie z piersią z kurczaka i ryżem to w głównej mierze domena kuchni chińskiej, która zyskała wielu zwolenników w naszym kraju. Warto jednak spojrzeć nieco szerzej na to zestawienie, komponując własne potrawy, ponieważ możliwości jest bez liku. Nie tylko sos może odmienić smak potrawy, dużą rolę gra także ryż. Jeśli zastąpicie białe ziarna ryżem naturalnym lub dzikim, stworzycie zupełnie nową odsłonę posiłku, który posmakuje zwolennikom zarówno tradycyjnej, jak i nowoczesnej kuchni. Przepisy z ryżem i kurczakiem to ogromna możliwość dowolnego kreowania smaku. Dania z dodatkiem papryczki chili, pasty curry oraz napoju kokosowego, przybliżą was do aromatycznej i pikantnej kuchni azjatyckiej. Wybierając z kolei wersję nieco łagodniejszą, dodajcie ananasa, limonkę i trochę orzechów, a zyskacie sos słodko-kwaśny, który idealnie komponuje się z kurczakiem oraz ryżem. Sprawdźcie, jakie składniki macie w lodówce, i do dzieła!
Dla kogo?
Potrawy z piersią z kurczaka i ryżem są dla każdego! Przypadną do gustu zwolennikom tradycyjnych dań obiadowych, jak również tym osobom, które lubią azjatycką, nieco bardziej wyrazistą i pikantną kuchnię.
Na jaką okazję?
Dania z kurczakiem i ryżem polecane są na obiad, kolację, a także jako element menu imprezowego. Będą także pysznym lunchem zabranym do pracy. Na wytworną kolację dla rodziny lub znajomych przygotujcie wersje nieco bardziej egzotyczne, a z pewnością zachwycicie wszystkich gości.
Czy wiesz, że?
1/3 ludności całego świata wykorzystuje ryż jako podstawę swojego wyżywienia. Występuje pięć rodzajów ryżu: biały, brązowy, paraboliczny, czarny oraz czerwony. Każdy z nich ma inne właściwości oraz smak.
Dla urozmaicenia:
Aby podkreślić smak ryżu i kurczaka, pomocne będą zioła lub kiełki, którymi posypcie przygotowanego kurczaka. Jeśli chcecie uwypuklić egzotyczny aromat potrawy, wykorzystajcie świeżą kolendrę, która świetnie komponuje się z każdym sosem o azjatyckiej nucie.