farsz do uszek

15 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy z: farsz do uszek (15)

Uszka z grzybami

26

trudne

90 min.
Uszka z grzybami są nie tylko dodatkiem do bożonarodzeniowego barszczu czerwonego. Sprawdzą się r...
Barszcz czerwony z uszkami

14

średnie

60 min.
Barszcz czerwony to prawdziwy polski klasyk. Sprawdza się na wiele okazji i przygotowywany jest n...
Barszcz wigilijny

17

łatwe

90 min.
Barszcz jest jedną z najpopularniejszych zup podawanych w okresie świąt Bożego Narodzenia. Wywar...
Barszcz świąteczny

9

średnie

90 min.
Nie byłoby świąt Bożego Narodzenia bez czerwonego barszczu z własnoręcznie ulepionymi uszkami z f...
Pierogi z kapustą i grzybami

43

średnie

90 min.
Pierogi z kapustą i grzybami smakują równie dobrze w świąteczne dni, jak i na co dzień. To danie...
Pierogi z grzybami i kapustą - VIDEO

12

łatwe

90 min.
Delikatne, miękkie ciasto połączone z pikantnym farszem to jedno z najpopularniejszych wigilijnyc...
Uszka z makiem

(-)

trudne

60 min.
Uszka z kaszą jęczmienną

(-)

średnie

90 min.
Uszka z pieczarkami

1

łatwe

45 min.
Barszcz z uszkami z grzybami i kapusta

1

średnie

90 min.
Tę wigilijną potrawę warto serwować nie tylko w święta, ale i na inne okazje. Barszcz z uszkami z...
Łososiowe skrzaty

(-)

średnie

45 min.
Staropolska Zupa Grzybowa

3

łatwe

60 min.
Jeśli szukasz zupy idealnej na jesienne i zimowe obiady, koniecznie wybierz grzybową. Wersja star...

przepisy.pl - Farsz do uszekFarsz do uszek

Trudno wyobrazić sobie święta Bożego Narodzenia bez barszczu czerwonego z uszkami. Jednak potrawa ta doskonale sprawdzi się nie tylko podczas wigilijnej kolacji, ale również na przykład podczas niedzielnego obiadu. Niepowtarzalny smak potrawy, w dużej mierze zależy od farszu uszek, który wykonasz na bazie m.in. grzybów i kapusty. Zastanawiasz się, jak go przyrządzić? Suszone lub świeże grzyby zalej wrzątkiem i odstaw na godzinę. Następnie ugotuj je do miękkości w tej samej wodzie, odcedź i posiekaj na drobne kawałki lub zmiksuj. Przygotowane w ten sposób grzyby wymieszaj razem z podsmażoną cebulą oraz opcjonalnie z ugotowaną i poszatkowaną kapustą. Całość dopraw do smaku świeżo zmielonym pieprzem oraz przyprawą w mini kostkach. Cebulę możesz ewentualnie podsmażyć razem z posiekanym ząbkiem czosnku, dzięki temu jeszcze bardziej podkreślisz smak farszu. Gotowe nadzienie doskonale nadaje się nie tylko do uszek, ale także pierogów czy pasztecików. Jeśli szukasz idealnej alternatywy dla klasycznego farszu, koniecznie wypróbuj przepis na uszka z kaszą jęczmienną. Zacznij od ugotowania grzybów. Następnie odcedź je, wystudź i drobno posiekaj. Na wywarze z grzybów ugotuj na sypko kaszę jęczmienną, po czym dodaj do niej grzyby i dokładnie wymieszaj. Dobrym pomysłem będzie także przygotowanie uszek z makiem. Sparzony mak zmiel trzy razy, a potem zalej wrzącym mlekiem i dodaj olejek migdałowy. Na koniec zmiksowany z jajkiem twaróg połącz z makiem oraz posiekanymi bakaliami (rodzynkami, suszonymi śliwkami oraz figami). Nadzienie do uszek możesz zrobić również z innymi składnikami, na przykład kawałkami ryby. Wystarczy, że drobno posiekany filet połączysz razem z pokruszoną kromką chleba, ziarenkami czerwonego pieprzu oraz połową kostki bulionu cielęcego, najlepiej roztartą z majonezem. W tej kategorii znajdziesz wszystkie przepisy na pyszny farsz do uszek. Oprócz nich czekają na Ciebie również przydatne porady naszego szefa kuchni. Zapraszamy do wspólnego gotowania i dzielenia się opinią o wybranych daniach.