farsze do pierogow
14 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Przepisy z: farsze do pierogow (14) 
łatwe
średnie
Farsze do pierogów
Sekret udanych pierogów tkwi nie tylko w perfekcyjnym cieście, ale i w pysznym farszu – to on nadaje potrawie niepowtarzalny smak. Pierogi możesz przyrządzić zarówno na słodko, jak i na słono. Z owocowym, mięsnym, warzywnym lub serowym nadzieniem. Do przygotowania farszu wykorzystaj ulubione produkty, np. śliwkowe powidła, mięso mielone, pieczarki, ziemniaki czy soczewicę. Jeśli chcesz jeszcze bardziej podkreślić smak wytrawnego nadzienia, dodaj do niego podsmażony czosnek oraz cebulę, a także aromatyczne zioła i przyprawy. Doskonale sprawdzą się m.in.: czarny pieprz, posiekana natka pietruszki oraz mielona papryka. Gotowe danie idealnie sprawdzi się nie tylko na codzienny obiad, ale również podwieczorek lub jedna z potraw serwowanych na przyjęciu. Szukasz nietypowego sposobu na przygotowanie farszu? W takim razie wypróbuj przepis na pierogi drożdżowe z kiszoną kapustą i dorszem. Aby otrzymać nadzienie wystarczy, że ugotowaną kapustę połączysz z wypłukanymi grzybami oraz podsmażoną cebulką. Na każdym kawałku ciasta nałóż porcję kapuścianego farszu oraz kawałek ryby, koniecznie skropiony sokiem z cytryny. Dobrym pomysłem będzie także przyrządzenie pierogów z soczewicą. Ugotowaną do miękkości soczewicę zmiksuj i odcedź. Następnie dodaj zeszkloną na oleju cebulę, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz ulubione zioła. Całość dokładnie wymieszaj z roztrzepanym jajkiem. Pamiętaj, że doskonałą alternatywą dla farszu z soczewicy będzie nadzienie ze szpinakiem i serem feta lub ziemniakami. Jeśli natomiast masz ochotę na coś słodkiego, koniecznie przygotuj pierogi z białym serem. Wystarczy, że ser utrzesz razem ze śmietaną oraz skórką z cytryny. Gotowe pierogi podawaj na ciepło – polane sosem lub obsypane ziołami. Nie zapomnij również o pierogach z mięsem mielonym w stylu gruzińskim, pierogu calzone z sosem bolognese oraz pierogach z cukinią i serem feta. W tej kategorii znajdziesz wiele przydatnych informacji na temat przygotowania farszu do pierogów – zarówno na słodko, jak i słono. Czekają na Ciebie przepisy, video przepisy oraz porady naszego szefa kuchni. Zapraszamy!