filet z dorsza

125 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy z: filet z dorsza (125)

 Pulpety z dorsza
ratingratingratingratingrating

45

difficulty

łatwe

20 min.
Szukasz przepisu na podanie ryby? Wypróbuj nieco bardziej pracochłonny, ale za to pyszny sposób n...
Dorsz z salsą mango
ratingratingratingratingrating

14

difficulty

łatwe

30 min.
Morska ryba i egzotyczne mango to dość nietypowe połączenie smaków, które jednak doskonale się ze...
Smażony dorsz z aromatycznymi ziemniakami
ratingratingratingratingrating

38

difficulty

łatwe

60 min.
Smażonego dorsza warto podawać z odpowiednimi dodatkami. Sprawdzą się aromatyczne ziemniaki, któr...
Dorsz w sosie z porów i estragonu
ratingratingratingratingrating

3

difficulty

łatwe

60 min.
Szukasz ciekawego sposobu na rybę? Spróbuj dorsza w sosie z porów i estragonu. Rybę usmaż, jednak...
Dorsz po hiszpańsku
ratingratingratingratingrating

49

difficulty

średnie

45 min.
Na wigilijnym lub bożonarodzeniowym stole nie może zabraknąć ryby. Jeśli szukasz innowacji w kuch...
Dorsz w sosie pomidorowym
ratingratingratingratingrating

6

difficulty

łatwe

45 min.
Nie masz pomysłu na niebanalne podanie ryby? Nie chcesz by po usmażeniu była sucha, a masz dość f...
Dorsz w cieście piwnym
ratingratingratingratingrating

5

difficulty

łatwe

30 min.
Szukasz inspiracji na wyjątkowe i proste w przyrządzeniu danie? Ta propozycja jest doskonała dla...
Dorsz zapiekany w migdałach
ratingratingratingratingrating

36

difficulty

łatwe

30 min.
Dorsz zapiekany w migdałach to wyśmienita alternatywa dla ryby smażonej w panierce. Delikatny sma...
Dorsz w porach
ratingratingratingratingrating

255

difficulty

łatwe

30 min.
Dorsz w porach smakuje tak dobrze jak wygląda. Połączenie białego mięsa z jasnym sosem jest niezw...
Zapiekany dorsz z ziemniakami
ratingratingratingratingrating

129

difficulty

łatwe

45 min.
Dobrą propozycją na bożonarodzeniowy stół będzie zapiekany dorsz z ziemniakami przyrządzony wedłu...
Kulebiak  z dorszem i białą kapustą
ratingratingratingratingrating

4

difficulty

średnie

90 min.
Kulebiak wywodzi się co prawda z kuchni ukraińskiej, ale często gości także na polskich stołach...
Sałatka z dorszem
ratingratingratingratingrating

14

difficulty

łatwe

20 min.
Sałatka z dorszem smakuje rewelacyjnie, a podana w słoiku – również efektownie się prezentuje. Dz...
Dorsz pieczony z porem - VIDEO
ratingratingratingratingrating

72

difficulty

łatwe

25 min.
W kuchni czujesz się jak ryba w wodzie? Świetnie się składa! Dorsz pieczony z porem to doskonały...
Dorsz a’la Veracruz
ratingratingratingratingrating

6

difficulty

łatwe

40 min.
Pyszna ryba w otoczeniu aromatycznych dodatków, swą nazwą przywodzi na myśl meksykańskie miasto p...
Aromatyczny sandacz w ziołach
ratingratingratingratingrating

7

difficulty

łatwe

30 min.
To niebywałe, że w jednej papierowej torebce może zmieścić się tak bogata kompozycja warzyw, któr...
Ryba ze słodkimi ziemniakami
ratingratingratingratingrating

(-)

difficulty

łatwe

45 min.
Dorsz z warzywnym puree stanowi łatwy i smaczny sposób na uwzględnienie ryby w menu. Smażona ryba...
Ryba zapiekana z kaszottem meksykańskim na ostro
ratingratingratingratingrating

2

difficulty

łatwe

150 min.
Większości osób ryba kojarzy się z delikatnym, rozpływającym się w ustach mięsem. Nieco inaczej p...
Pulpety rybne w galarecie
ratingratingratingratingrating

5

difficulty

trudne

90 min.
Według popularnego powiedzenia ryby głosu nie mają, ale należy przyznać, że zdecydowanie królują...
Linguini z cukinią po sycylijsku
ratingratingratingratingrating

7

difficulty

łatwe

15 min.
Linguini to rodzaj włoskiego makaronu, pochodzący z południowej części kraju. Charakteryzuje się...
Sandacz po rosyjsku
ratingratingratingratingrating

19

difficulty

łatwe

60 min.
Pyszna ryba na święta Bożego Narodzenia? A może alternatywa dla wigilijnego karpia? Na wyjątkowe...
Sandacz z duszonymi warzywami
ratingratingratingratingrating

50

difficulty

łatwe

45 min.
Duszenie to dobry sposób na przygotowanie wielu potraw – zwłaszcza tych z warzyw. Lepiej niż goto...
Ryba po grecku
ratingratingratingratingrating

34

difficulty

łatwe

45 min.
Ryba po grecku wbrew nazwie nie jest potrawą kuchni śródziemnomorskiej, a typowo polskim daniem p...
Ryba po marynarsku
ratingratingratingratingrating

96

difficulty

łatwe

30 min.
Zapiekanka rybna to posiłek, który można podawać na różne okazje – sprawdzi się jako główne danie...
Ryba w liściach kukurydzy
ratingratingratingratingrating

1

difficulty

łatwe

40 min.
Liście kukurydzy wydają Ci się bezużyteczne w kuchni? Nic bardziej mylnego! Można je wykorzystać...
Ryba na ostro po kreolsku
ratingratingratingratingrating

2

difficulty

łatwe

40 min.
Ryby odgrywają istotną rolę w żywieniu i są częścią zbilansowanej diety. Choć dla niektórych deli...
Placki rybne z ciecierzycą
ratingratingratingratingrating

1

difficulty

łatwe

40 min.
Placki w wersji wytrawnej – na słono – to znany i lubiany przepis na obiad. Z reguły przygotowywa...

przepisy.pl - Filet z dorszaFilet z dorsza

Filet z dorsza jest nie tylko smaczny, ale również uniwersalny – doskonale nadaje się zarówno na niedzielny obiad, jak i codzienną kolację. Jego delikatne białe mięso przygotujesz na wiele sposobów – możesz je ugotować, upiec lub usmażyć, np. w panierce lub w naleśnikowym cieście. Ponadto wspaniale komponuje się z różnymi dodatkami, m.in. ryżem, ziemniaczanym purée, gotowanymi na parze warzywami czy surówkami. Smak ryby jeszcze bardziej podkreślisz, doprawiając ją aromatycznymi ziołami i przyprawami. Doskonale sprawdzą się: bazylia, czarny pieprz, posiekana drobno natka pietruszki oraz przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Lubisz wyrazisty smak dań? W takim razie koniecznie wypróbuj przepis na aromatyczną rybę w ziołach. Filet z dorsza pokrój na mniejsze porcje, po czym natrzyj je mieszanką przypraw połączoną z olejem i wodą. Otrzymaną w ten sposób rybę umieść w torebce do smażenia razem z przekrojonymi na pół pomidorkami cherry, kaparami oraz świeżymi listkami bazylii. Pamiętaj, że idealnymi dodatkami do gotowego dania będą warzywa oraz ugotowany na sypko ryż, np. jaśminowy. Warto eksperymentować i przygotować dorsza również na słodko, np. z dodatkiem migdałów. Wystarczy, że sałatkowy sos czosnkowo-ziołowy wymieszasz z majonezem, musztardą, posiekaną drobno natką pietruszki, startym czosnkiem, bułką tartą oraz pokruszonymi migdałami. Na wierzch ryby nałóż pastę i wstaw do nagrzanego piekarnika (całość piecz przez kilkanaście minut). Dobrym pomysłem będzie także przyrządzenie ryby po hiszpańsku. Na rozgrzanej oliwie zeszklij cebulę, po czym dodaj do niej resztę składników: pokrojone w plastry ziemniaki, sparzone pomidory oraz kawałki zamarynowanego dorsza. Nie zapomnij również o pierogach drożdżowych z kiszoną kapustą i dorszem, rybie po marynarsku oraz dorszu w kieszonce z warzywami. W tej kategorii znajdziesz mnóstwo przepisów na dania z dorszem, inspirowanych kuchniami z wielu regionów świata. Wypróbuj je i zobacz, jak proste i przyjemne może być przyrządzanie pysznych dań rybnych.