filet z sandacza
27 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Przepisy z: filet z sandacza (27) 
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
średnie
łatwe
średnie
łatwe
łatwe
łatwe
średnie
średnie
średnie
łatwe
łatwe
łatwe
Filet z sandacza
Delikatny w smaku sandacz to doskonała alternatywa dla mintaja, dorsza czy wigilijnego karpia. Jego chude mięso świetnie sprawdzi się nie tylko od święta, ale również na co dzień. Zwłaszcza jeśli podasz je razem z ulubionymi dodatkami, np. ziemniaczanym purée, surówkami oraz ryżem. Filet z sandacza wspaniale smakuje w niemal każdej postaci: grillowany, smażony, pieczony lub gotowany. Ponadto idealnie komponuje się z warzywami, grzybami oraz intensywnie ziołowymi sosami. Dla podkreślenia smaku, mięso koniecznie dopraw odpowiednimi przyprawami, np. tymiankiem, koperkiem, natką pietruszki, pikantną papryką, świeżą bazylią, a także miętą czy kolendrą. Jeśli lubisz kuchnię orientalną, koniecznie wypróbuj przepis na sandacza po tajsku. Kawałki ryby zanurz w marynacie, która nada potrawie wyrazistego smaku. By ją przygotować, wystarczy połączyć sok z limonki z czosnkiem, posiekaną drobno papryczką chili, kolendrą oraz trawą cytrynową. Jeśli natomiast szukasz dania, które łączy w sobie więcej niż jeden rodzaj ryby, rybi warkocz z pomidorową salsą z pewnością będzie odpowiednią propozycją. Oprócz sandacza, do jego przygotowania wykorzystaj łososia. Ułożone naprzemiennie kawałki ryb podawaj razem z sałatką wykonaną na bazie pomidorów, kolendry, czerwonej cebuli, oliwy oraz sosu chili. Dobrym sposobem będzie także przyrządzenie filetów z sandacza w chrupiącej panierce z grzybów. Suszone borowiki wymieszaj razem z obranym ze skórki chlebem tostowym, czosnkiem, migdałami oraz startą skórką ze sparzonej cytryny. To świetna alternatywa do popularnej panierki z bułki tartej. Doskonałym dodatkiem do smażonego sandacza będzie delikatne purée przyrządzone z gotowanego pora. Nie zapomnij również o sandaczu smażonym w borowikach, zapiekanej rybie z makaronem i brokułami, oraz sandaczu duszonym w koprze włoskim. Warto szukać nowych smaków, a te znane od lat urozmaicać oryginalnymi dodatkami – nasza baza przepisów na sandacza daje naprawdę bogaty wybór. Z pewnością znajdziesz coś dla siebie i swoich bliskich.