frittata z jajek
1 przepis
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Przepisy z: frittata z jajek (1) 
Frittata z jajek
Frittata, nazywana inaczej włoskim omletem, zapiekana bywa z różnymi dodatkami. Do jej przygotowania możesz wykorzystać np. kiełbasę, szynkę, grecki ser feta, szpinak, pomidory, paprykę czy pieczarki. Smak gotowego dania jeszcze bardziej podkreślisz, posypując je posiekanym drobno szczypiorkiem lub natką pietruszki. Idealnymi dodatkami do frittaty z jajek będą różnego rodzaju sałatki ze świeżych warzyw oraz kromka chrupiącego pieczywa. Jeśli lubisz szpinak, koniecznie wypróbuj przepis na frittatę z nim w roli głównej. Na rozgrzanej patelni podsmaż pokrojoną cebulę oraz liście rośliny. Następnie podsmażone składniki zalej masą jajeczną wykonaną na bazie jajek. Wcześniej odpowiednio ją dopraw. W tym celu użyj odrobinę pieprzu ziołowego lub gałki muszkatołowej. Doskonałą alternatywą dla warzywnej frittaty będzie taka, do której dodasz szynkę. Wystarczy, że podsmażoną wędlinę i czerwoną cebulę zalejesz roztrzepanymi jajkami, na wierzchu masy ułożysz pokrojone w plastry pomidory, a potem posypiesz startym długodojrzewającym serem, np. parmezanem, bursztynem lub cheddarem, zapiekając całość. Gotowe danie podawaj udekorowane natką pietruszki lub posiekanym szczypiorkiem. Dobrym wyborem będzie także przyrządzenie frittaty z pieczarkami i karczochami. Oprócz podstawowych produktów, czyli pieczarek i karczochów, wykorzystaj czerwoną paprykę, cebulę oraz czosnek. Fritattę przed podaniem podziel na kawałki, np. trójkąty i posyp dowolnymi ziołami. Nie zapomnij również o złocistym omlecie włoskim z cukinią i pomidorami oraz ziołowej frittacie ze szparagami. Niezależnie od tego, który przepis wybierzesz, pamiętaj, że możesz go w prosty sposób zmodyfikować, np. dodając lub zamieniając poszczególne składniki na te, które najbardziej lubisz. Gotowa frittata to nie tylko sposób na drugie śniadanie, ale również na szybką kolację. Wybierz propozycję z naszej bazy i przetestuj ją przy najbliższej okazji. Cenimy Twoją opinię – koniecznie podziel się nią w komentarzach pod wybranymi przepisami.