frittata z jajek

19 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy z: frittata z jajek (19)

Frittata
ratingratingratingratingrating

33

difficulty

łatwe

20 min.
Jajka przyrządzane pod różnymi postaciami to klasyczny sposób na udane śniadanie. A może przy naj...
Frittata z szynką
ratingratingratingratingrating

17

difficulty

łatwe

30 min.
Frittata z cukinią
ratingratingratingratingrating

108

difficulty

łatwe

20 min.
Fritatta to potrawa wywodząca się z włoskiej kuchni, przypominająca omlet. Jej bazą również jest...
Muffinki frittata
ratingratingratingratingrating

10

difficulty

łatwe

30 min.
Muffinki frittata to ciekawa alternatywa dla klasycznych wytrawnych babeczek. Są smaczne, puszyst...
Frittata z kurczakiem
ratingratingratingratingrating

4

difficulty

łatwe

60 min.
Frittata z kurczakiem jest potrawą, którą niezwykle chętnie uczynisz elementem domowego jadłospis...
Prosta pieczona frittata
ratingratingratingratingrating

28

difficulty

łatwe

45 min.
Frittata to zaczerpnięty z kuchni hiszpańskiej pomysł na udany posiłek, który może być podany o k...
Frittata z pieczarkami i karczochami
ratingratingratingratingrating

5

difficulty

średnie

45 min.
Frittata to rodzaj włoskiego omletu, który możesz zaserwować zarówno na lunch, jak i na kolację...
Frittata z warzywami i oscypkiem na pieczywie pełnoziarnistym
ratingratingratingratingrating

177

difficulty

łatwe

25 min.
Frittata to potrawa wywodząca się z kuchni włoskiej, która przypomina nieco omlet. Można ją przyg...
Wielkanocna Frittata z białą kiełbasą i boczkiem wędzonym
ratingratingratingratingrating

19

difficulty

łatwe

25 min.
Uwielbiane składniki tradycyjnej święconki w zupełnie nowym wydaniu. To nie może się nie udać! Kt...
Frittata z chorizo
ratingratingratingratingrating

3

difficulty

łatwe

30 min.
Frittata Toskania
ratingratingratingratingrating

(-)

difficulty

łatwe

15 min.

przepisy.pl - Frittata z jajekFrittata z jajek

Frittata, nazywana inaczej włoskim omletem, zapiekana bywa z różnymi dodatkami. Do jej przygotowania możesz wykorzystać np. kiełbasę, szynkę, grecki ser feta, szpinak, pomidory, paprykę czy pieczarki. Smak gotowego dania jeszcze bardziej podkreślisz, posypując je posiekanym drobno szczypiorkiem lub natką pietruszki. Idealnymi dodatkami do frittaty z jajek będą różnego rodzaju sałatki ze świeżych warzyw oraz kromka chrupiącego pieczywa. Jeśli lubisz szpinak, koniecznie wypróbuj przepis na frittatę z nim w roli głównej. Na rozgrzanej patelni podsmaż pokrojoną cebulę oraz liście rośliny. Następnie podsmażone składniki zalej masą jajeczną wykonaną na bazie jajek. Wcześniej odpowiednio ją dopraw. W tym celu użyj odrobinę pieprzu ziołowego lub gałki muszkatołowej. Doskonałą alternatywą dla warzywnej frittaty będzie taka, do której dodasz szynkę. Wystarczy, że podsmażoną wędlinę i czerwoną cebulę zalejesz roztrzepanymi jajkami, na wierzchu masy ułożysz pokrojone w plastry pomidory, a potem posypiesz startym długodojrzewającym serem, np. parmezanem, bursztynem lub cheddarem, zapiekając całość. Gotowe danie podawaj udekorowane natką pietruszki lub posiekanym szczypiorkiem. Dobrym wyborem będzie także przyrządzenie frittaty z pieczarkami i karczochami. Oprócz podstawowych produktów, czyli pieczarek i karczochów, wykorzystaj czerwoną paprykę, cebulę oraz czosnek. Fritattę przed podaniem podziel na kawałki, np. trójkąty i posyp dowolnymi ziołami. Nie zapomnij również o złocistym omlecie włoskim z cukinią i pomidorami oraz ziołowej frittacie ze szparagami. Niezależnie od tego, który przepis wybierzesz, pamiętaj, że możesz go w prosty sposób zmodyfikować, np. dodając lub zamieniając poszczególne składniki na te, które najbardziej lubisz. Gotowa frittata to nie tylko sposób na drugie śniadanie, ale również na szybką kolację. Wybierz propozycję z naszej bazy i przetestuj ją przy najbliższej okazji. Cenimy Twoją opinię – koniecznie podziel się nią w komentarzach pod wybranymi przepisami.