grillowana piers z kurczaka
90 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Przepisy z: grillowana piers z kurczaka (90) 
łatwe
średnie
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
średnie
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
średnie
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
Grillowana pierś z kurczaka
Grillowana pierś z kurczaka to jeden z filarów menu każdej imprezy plenerowej. Dziś, wykorzystując grill elektryczny lub popularną patelnię grillową, możecie przygotować to danie w domu o każdej porze roku, nie czekając na rozpoczęcie sezonu barbecue. Przepis na grillowaną pierś z kurczaka jest wyjątkowo prosty, a jego sekret tkwi w optymalnym czasie smażenia mięsa. Jeśli zbyt długo zostawicie pierś na ruszcie, będzie sucha i niesmaczna. Wbrew obiegowym opiniom grillowanie kurczaka zajmuje naprawdę niewiele czasu. Jeśli wcześniej zamarynujecie mięso w ulubionych przyprawach, wystarczy parę minut z każdej strony, aby pierś była soczysta i aromatyczna. Pomysłem na wyjątkowe danie, jest wzbogacenie mięsa warzywami. Dzięki temu szybko przygotujecie obiad lub kolację. Zainspirujcie się naszymi sposobami na grillowane piersi z kurczaka.
Dla kogo?
Grillowany kurczak z warzywami to idealna propozycja dla miłośników mięsnych posiłków. Przygotowując danie, pamiętajcie przede wszystkim o przyprawach, które dodadzą aromatu. Nieco ostrej papryczki chili przypadnie do gustu osobom lubiącym wyraziste i pikantne smaki.
Na jaką okazję?
Grillowaną pierś z kurczaka polecamy przede wszystkim na lunch. Jest także świetną propozycją na menu imprezowe, bez względu na porę roku. Latem świetnie pasuje do plenerowego barbecue, a jesienią i zimą kurczaka przygotujecie także w domu.
Czy wiesz, że?
Jeśli nie wiesz, jak grillować pierś z kurczaka, aby była soczysta, podczas smażenia nakłuj mięso widelcem. Jeśli wyciekający płyn jest przezroczysty, możesz bez wahania serwować danie. Jeśli natomiast ma odcień różowy, poczekaj jeszcze kilka minut. Pomocny może być także termometr, który po wbiciu w mięso powinien wskazywać temperaturę co najmniej 74 stopni Celsjusza.
Dla urozmaicenia:
Grillowany kurczak z warzywami idealnie smakuje z dodatkiem dipów. Przygotuj wcześniej kilka ich wersji i zaserwuj obok dania. Dzięki temu każdy dopasuje sos do swoich oczekiwań smakowych.