gulasz wieprzowy z warzywami
71 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Przepisy z: gulasz wieprzowy z warzywami (71) 
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
średnie
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
średnie
łatwe
Gulasz wieprzowy z warzywami
Gulasz mięsny z warzywami jest potrawą obecną w polskiej tradycji kulinarnej dzięki Węgrom. To u nich bowiem gulasz pod różną postacią stał się daniem narodowym, przygotowywanym często z mocnym akcentem paprykowym. Specjał ten cechuje ogromna uniwersalnoś – może być przyrządzony zarówno w wersji łagodnej, jak i pikantnej, co zadowoli szczególnie miłośników kuchni ostrej, bazującej na wyrazistych przyprawach. Spróbujcie naszych propozycji na gulasz wieprzowy z warzywami, który jest doskonałym pomysłem na pyszny, świąteczny obiad. Nie zapomnieliśmy o zwolennikach orientalnych klimatów – wśród przepisów znajdziecie także gulasz azjatycki, z papryką, ziarnami sezamu oraz mieszanką aromatycznych przypraw. Pamiętajcie, że przygotowanie gulaszu nie musi zajmować kilku godzin! Dania z naszych receptur przyrządzicie nawet w 30 minut, co sprawia, że gulasz wieprzowy z warzywami jest świetnym rozwiązaniem na szybki, prosty i smaczny obiad!
Dla kogo?
Przepis na gulasz wieprzowy z warzywami przypadnie do gustu każdemu, przede wszystkim ze względu na ogromną różnorodność w kształtowaniu finalnego smaku dania. Swoje ulubione wersje znajdą więc zarówno wielbiciele tradycyjnej kuchni, jak i osoby poszukujące smaków kuchni świata.
Na jaką okazję?
Gulasz wieprzowy sprawdzi się zawsze! Jest idealnym urozmaiceniem codziennego menu obiadowego. W wersji myśliwskiej czy azjatyckiej świetnie pasuje na wyjątkowe okazje oraz niedzielne spotkania w rodzinnym gronie.
Czy wiesz, że?
Gulasz węgierski w tradycyjnej wersji przygotowywany jest z mięsa, cebuli i papryki. Z czasem zyskał ogromną popularność, tracąc przydomek dania pasterskiego. Stał się obowiązkowym elementem menu przygotowywanego na specjalne okazje, np. na wesela. Dziś przyrządzany jest z różnych gatunków mięsa – z wołowiny, cielęciny, baraniny, dziczyzny czy królika. Wyjątkowym uznaniem cieszy się także halpörkölt, czyli gulasz z ryby.
Dla urozmaicenia:
Gulasz wieprzowy z warzywami według przepisu klasycznego możecie zaserwować w oryginalny sposób. Na stół podajcie kociołek z aromatycznym mięsem, co będzie bezpośrednim nawiązaniem do węgierskiej tradycji kulinarnej.