jagniecina z grilla
13 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Przepisy z: jagniecina z grilla (13) 
łatwe
łatwe
łatwe
średnie
średnie
łatwe
Jagnięcina z grilla
Jagnięcina z grilla, aby zachowała swą delikatność i subtelny smak, powinna być odpowiednio przygotowana. Liczy się nie tylko dobór właściwych dodatków, ale przede wszystkim czas i temperatura pieczenia. Jaka więc powinna być marynata do jagnięciny z grilla, aby nie zdominowała smaku mięsa? Sprawdźcie nasze przepisy na jagnięcinę z grilla, w których odkrywamy wszystkie tajniki szefów kuchni, doświadczonych w przygotowywaniu jagnięciny. Wśród propozycji znajdziecie między innymi grecki kebab oraz kofta kebab, wpisujące się w gust miłośników dań typu fast-food, a także gruzińskie szaszłyki z sosem Tkemali czy chevapchichi z ajvarem. Tradycjonalistom natomiast polecamy grillowane kotlety jagnięce, które zadowolą nawet najbardziej wymagających smakoszy jagnięciny na grillu. Pamiętajcie jedynie, aby zadbać o wysokiej jakości mięso. To podstawa udanych dań z jagnięciny. Smacznego!
Dla kogo?
Jagnięcina na grilla zadowoli miłośników delikatnego, kruchego mięsa, o subtelnym smaku. Wersje orientalne natomiast przypadną do gustu tym z was, którzy cenią kuchnię pikantną, bogatą w aromatyczne przyprawy i dodatki warzywne.
Na jaką okazję?
Jagnięcina z grilla to przepis, który powinniście mieć pod ręką, gdy planujecie domową imprezę. Potrawy świetnie sprawdzą się także jako weekendowy oraz świąteczny obiad, który możecie przygotować w plenerze, lub – w razie niesprzyjających warunków pogodowych – w domu, na grillu elektrycznym lub na patelni grillowej.
Czy wiesz, że?
Jagnięcina nie cieszy się zbytnią popularnością w Polsce. Statystyki wskazują, że przeciętny Polak zjada tego mięsa zaledwie kilkadziesiąt dekagramów rocznie. Dla porównania można wskazać, że wieprzowiny czy drobiu zjadamy kilkadziesiąt kilogramów w skali roku.
Dla urozmaicenia:
Jagnięcina na grillu to danie bardzo delikatne, dlatego też pamiętajcie, aby nie przytłoczyć smaku mięsa nadmiarem dodatków. Jako wzbogacenie potraw możecie wykorzystać świeże zioła, które będą jednocześnie oryginalną ozdobą talerza.