kapusta wloska

107 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy z: kapusta wloska (107)

Kapusta włoska na ostro
ratingratingratingratingrating

23

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
Kapusta włoska na ostro to doskonały dodatek do makaronu i sposób na proste danie obiadowe. Będzi...
Zupa minestrone z kapustą
ratingratingratingratingrating

26

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Nazwa zupy minestrone wywodzi się od włoskiego słowa „ministra”, oznaczającego zupę. Jest to jedn...
Knysze z kapustą
ratingratingratingratingrating

66

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
Knysze z kapustą znają zwłaszcza mieszańcy wschodnich krańców Polski, ale są tak pyszne, że warto...
Kulebiak z kapustą kiszoną
ratingratingratingratingrating

31

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
Kulebiak przywędrował do nas z Ukrainy. Mimo że w oryginalnym przepisie było ciasto drożdżowe, dz...
Kapusta z ziemniakami i marchewką
ratingratingratingratingrating

20

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Zamień gotowane ziemniaki do obiadu, ryż albo kaszę na coś bardziej kreatywnego i przyrządź kapus...
Kapusta zapiekana z żółtym serem
ratingratingratingratingrating

33

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Miękka, polana pysznym gęstym sosem – to kapusta zapiekana z żółtym serem, czyli ciekawa alternat...
Kulebiak  z dorszem i białą kapustą
ratingratingratingratingrating

4

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
Kulebiak wywodzi się co prawda z kuchni ukraińskiej, ale często gości także na polskich stołach...
Duszona kapusta z kiełbaskami
ratingratingratingratingrating

66

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Kapusta od lat niepodzielnie króluje na polskich stołach. Pekińska, włoska albo biała, świeża, ki...
Sałatka z serem pleśniowym i kapustą pekińską
ratingratingratingratingrating

11

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Poszukujesz inspiracji na smaczne danie, które można przyrządzić dosłownie w kilka chwil? Koniecz...
Zasmażana kapusta z grzybami
ratingratingratingratingrating

120

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Kapusta zasmażana z grzybami może być wspaniałym dodatkiem do każdego obiadu. Doskonale będzie pa...
Gołąbki z kapusty włoskiej - VIDEO
ratingratingratingratingrating

25

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Domowe gołąbki będą wyjątkowo smaczne, jeśli przygotujesz do nich farsz z mieszanego rodzaju mięs...
Surówka z czerwonej kapusty z porem
ratingratingratingratingrating

16

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Czerwona kapusta, zwana na Śląsku modrą, uwodzi kolorem i smakiem. Nie jest jednak zbytnio doceni...
Sałatka z czerwonej kapusty
ratingratingratingratingrating

6

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Czerwona kapusta sprawdza się m.in. jako sezonowy dodatek do sałatek. Możesz przyrządzić ją na ró...
Kebab z kurczaka z ananasem i czerwoną kapustą
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
55 min.
Jeśli po kebab biegaliście do tej pory jedynie do budek z fast foodem, spróbujcie naszej propozyc...
Zupa kapuściana
ratingratingratingratingrating

54

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Zupa kapuściana z delikatnej w smaku włoskiej kapusty może być ciekawą alternatywą dla klasyczneg...
Polewka z boczkiem
ratingratingratingratingrating

23

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Roladki z kapusty włoskiej z kaszą bulgur
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Lubicie tradycyjne gołąbki? W takim razie ten przepis przypadnie Wam do gustu! Apetyczny farsz, z...
Gołąbki z pieczarkami
ratingratingratingratingrating

53

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
Ta popularna w Polsce potrawa to nic innego jak garść mięsa z ryżem zawinięta w liść kapusty i ud...
Gołąbki z kaszą jaglaną i serem wędzonym
ratingratingratingratingrating

21

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Pyszne gołąbki polane gęstym sosem to doskonała propozycja na niedzielny lub świąteczny obiad. Zw...
Gołąbki bez zawijania wegetariańskie
ratingratingratingratingrating

134

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Gołąbki wegetariańskie bez zawijania to nowe podejście do znanych mięsnych gołąbków zawijanych w...
Schab grzybami pachnący
ratingratingratingratingrating

35

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Z kawałka mięsa schabowego przygotujesz wiele różnych potraw. Doskonale nadaje się na kotlety, ró...
Rosół z ryb
ratingratingratingratingrating

9

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Jeśli szukasz inspiracji na smaczną zupę, rosół z ryby będzie dobrym rozwiązaniem. Jest to potraw...
Zupa serowa z grzankami
ratingratingratingratingrating

26

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
70 min.
Pomidorowa, ogórkowa, rosół… i tak w kółko? Pora urozmaicić swój jadłospis i dodać do niego nowe...
Rosół jarski
ratingratingratingratingrating

2

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Rosół kojarzy się przede wszystkim z wywarem z mięsa. Jednak swój rosół mają również jarosze. Od...
Gołąbki na parze z sosem bolognese
ratingratingratingratingrating

13

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Gołąbki są znane i lubiane w całej Europie Środkowo-Wschodniej, zaś gołąbki na parze z sosem bolo...
Zupa jarzynowa z groszkiem
ratingratingratingratingrating

4

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Planując najbliższy obiad, weź pod uwagę zupę jarzynową z groszkiem. To pełna smaków i kolorów mi...

przepisy.pl - Kapusta włoskaKapusta włoska

Nad Wisłą po kapustę włoską sięga się coraz chętniej, lecz wciąż z pewną dozą nieśmiałości. Intensywny, zielony kolor i charakterystyczna, pomarszczona tekstura sprawiają, że nie można przejść obok niej obojętnie. Kusi nawet wtedy, gdy jeszcze nie wiadomo, jak ją ugryźć. Z powodzeniem zastępuje popularniejszą białą odmianę kapusty. W potrawach nie narzuca swojego smaku innym składnikom, lecz doskonale współgra z produktami.

Dla kogo?

Kapusta włoska tworzy przepisy doskonałe na wiosenny przysmak. Ona i młode ziemniaki to duet idealny! Świeżo, zielono i pysznie – czego chcieć więcej?

Na jaką okazję?

Rodzinne obiady i spotkania z najbliższymi nie wymagają wyrafinowanych dań. O zaspokojenie apetytów zadbają proste przepisy z kapustą włoską. Potraktuj je jak wehikuł czasu, który przeniesie cię w czasy sielskich wakacji spędzanych na wsi.

Czy wiesz, że?

Jej nazwa jest odrobinę myląca. Ojczyzna kapusty to bowiem alpejski region Savoy, leżący na pograniczu Francji, Szwajcarii oraz Włoch. Nasza kapusta ma delikatne liście i smak, ale niezła z niej twardzielka. Odporność na mróz sprawia, że może być uprawiana w chłodnym klimacie północnych terenów Europy, Azji i Ameryki.

Dla urozmaicenia:

Jeśli nadal zastanawiasz się, co można zrobić z kapusty włoskiej, przyszedł czas na konkrety. Wykorzystaj ją w potrawach, które dobrze znasz, ale do tej pory byłeś wierny białej i czerwonej odmianie. Gołąbki z kapustą włoską podbiją podniebienia gości! Następnym razem także zmodyfikuj kapuśniak. Koniecznie spróbuj też kapuścianego koktajlu z dodatkiem np. ananasa, banana i soku z cytryny.