kapusta wloska

185 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy z: kapusta wloska (185)

Kapusta włoska na ostro
ratingratingratingratingrating

23

difficulty

średnie

30 min.
Kapusta włoska na ostro to doskonały dodatek do makaronu i sposób na proste danie obiadowe. Będzi...
Knysze z kapustą
ratingratingratingratingrating

66

difficulty

średnie

60 min.
Knysze z kapustą znają zwłaszcza mieszańcy wschodnich krańców Polski, ale są tak pyszne, że warto...
Kulebiak z kapustą kiszoną
ratingratingratingratingrating

31

difficulty

średnie

90 min.
Kulebiak przywędrował do nas z Ukrainy. Mimo że w oryginalnym przepisie było ciasto drożdżowe, dz...
Wigilijny groch z kapustą
ratingratingratingratingrating

18

difficulty

łatwe

30 min.
Według tradycji na wigilijnym stole powinno pojawić się dokładnie 12 potraw. Ich zestaw bywa różn...
Pierogi z mięsem i kapustą
ratingratingratingratingrating

66

difficulty

średnie

90 min.
Cienkie, delikatne ciasto i smakowite nadzienie to podstawy polskiej kulinarnej dumy narodowej. P...
Duszona kapusta z kiełbaskami
ratingratingratingratingrating

65

difficulty

łatwe

30 min.
Kapusta od lat niepodzielnie króluje na polskich stołach. Pekińska, włoska albo biała, świeża, ki...
Pierogi z kapustą i grzybami
ratingratingratingratingrating

57

difficulty

średnie

90 min.
Pierogi z kapustą i grzybami smakują równie dobrze w świąteczne dni, jak i na co dzień. To danie...
Kulebiak  z dorszem i białą kapustą
ratingratingratingratingrating

4

difficulty

średnie

90 min.
Kulebiak wywodzi się co prawda z kuchni ukraińskiej, ale często gości także na polskich stołach...
Kapusta z ziemniakami i marchewką
ratingratingratingratingrating

19

difficulty

łatwe

30 min.
Zamień gotowane ziemniaki do obiadu, ryż albo kaszę na coś bardziej kreatywnego i przyrządź kapus...
Sałatka z serem pleśniowym i kapustą pekińską
ratingratingratingratingrating

10

difficulty

łatwe

15 min.
Poszukujesz inspiracji na smaczne danie, które można przyrządzić dosłownie w kilka chwil? Koniecz...
Zupa minestrone z kapustą
ratingratingratingratingrating

26

difficulty

łatwe

30 min.
Nazwa zupy minestrone wywodzi się od włoskiego słowa „ministra”, oznaczającego zupę. Jest to jedn...
Kapusta zapiekana z żółtym serem
ratingratingratingratingrating

31

difficulty

łatwe

45 min.
Miękka, polana pysznym gęstym sosem – to kapusta zapiekana z żółtym serem, czyli ciekawa alternat...
Kapusta wigilijna z grzybami i grochem
ratingratingratingratingrating

98

difficulty

łatwe

60 min.
Komponując wigilijne menu, pamiętaj o kapuście z grzybami i grochem. Podstawowe składniki, wymien...
Kapusta kiszona duszona
ratingratingratingratingrating

21

difficulty

średnie

30 min.
Duszona kapusta kiszona podawana na ciepło jest popularnym dodatkiem do dań obiadowych. Jeśli chc...
Kapusta zasmażana z koperkiem
ratingratingratingratingrating

45

difficulty

łatwe

45 min.
Kapusta zasmażana z koperkiem to klasyka polskiej kuchni. Pasuje idealnie do wielu dań mięsnych...
Sariel - kapusta z grochem
ratingratingratingratingrating

5

difficulty

średnie

60 min.
Kapusta z grochem kojarzy się zazwyczaj ze świątecznym menu, może jednak stanowić smaczny dodatek...
Zasmażana kapusta z grzybami
ratingratingratingratingrating

119

difficulty

łatwe

60 min.
Kapusta zasmażana z grzybami może być wspaniałym dodatkiem do każdego obiadu. Doskonale będzie pa...
Gołąbki z kapusty włoskiej - VIDEO
ratingratingratingratingrating

24

difficulty

łatwe

90 min.
Domowe gołąbki będą wyjątkowo smaczne, jeśli przygotujesz do nich farsz z mieszanego rodzaju mięs...
Sałatka z czerwonej kapusty
ratingratingratingratingrating

6

difficulty

łatwe

15 min.
Czerwona kapusta sprawdza się m.in. jako sezonowy dodatek do sałatek. Możesz przyrządzić ją na ró...
Surówka z czerwonej kapusty z porem
ratingratingratingratingrating

16

difficulty

łatwe

15 min.
Czerwona kapusta, zwana na Śląsku modrą, uwodzi kolorem i smakiem. Nie jest jednak zbytnio doceni...
Azjatycki makaron z kapustą pak-choi
ratingratingratingratingrating

4

difficulty

łatwe

20 min.
Dania kuchni azjatyckiej cieszą niesłabnącą popularnością. Charakterystyczne składniki przyciągaj...
Kebab z kurczaka z ananasem i czerwoną kapustą
ratingratingratingratingrating

(-)

difficulty

łatwe

55 min.
Jeśli po kebab biegaliście do tej pory jedynie do budek z fast foodem, spróbujcie naszej propozyc...
Zupa kapuściana
ratingratingratingratingrating

53

difficulty

łatwe

45 min.
Zupa kapuściana z delikatnej w smaku włoskiej kapusty może być ciekawą alternatywą dla klasyczneg...
Polewka z boczkiem
ratingratingratingratingrating

23

difficulty

łatwe

60 min.
Gołąbki bez zawijania wegetariańskie
ratingratingratingratingrating

134

difficulty

łatwe

30 min.
Gołąbki wegetariańskie bez zawijania to nowe podejście do znanych mięsnych gołąbków zawijanych w...
Schab grzybami pachnący
ratingratingratingratingrating

35

difficulty

łatwe

90 min.
Z kawałka mięsa schabowego przygotujesz wiele różnych potraw. Doskonale nadaje się na kotlety, ró...
Gołąbki z kaszą jaglaną i serem wędzonym
ratingratingratingratingrating

21

difficulty

łatwe

45 min.
Pyszne gołąbki polane gęstym sosem to doskonała propozycja na niedzielny lub świąteczny obiad. Zw...
Zupa z kapusty
ratingratingratingratingrating

5

difficulty

łatwe

45 min.
Klasyczna zupa kapuściana gości w naszych domach już od dawna. Jeśli jednak do tej pory nie miałe...

przepisy.pl - Kapusta włoskaKapusta włoska

Nad Wisłą po kapustę włoską sięga się coraz chętniej, lecz wciąż z pewną dozą nieśmiałości. Intensywny, zielony kolor i charakterystyczna, pomarszczona tekstura sprawiają, że nie można przejść obok niej obojętnie. Kusi nawet wtedy, gdy jeszcze nie wiadomo, jak ją ugryźć. Z powodzeniem zastępuje popularniejszą białą odmianę kapusty. W potrawach nie narzuca swojego smaku innym składnikom, lecz doskonale współgra z produktami.

Dla kogo?

Kapusta włoska tworzy przepisy doskonałe na wiosenny przysmak. Ona i młode ziemniaki to duet idealny! Świeżo, zielono i pysznie – czego chcieć więcej?

Na jaką okazję?

Rodzinne obiady i spotkania z najbliższymi nie wymagają wyrafinowanych dań. O zaspokojenie apetytów zadbają proste przepisy z kapustą włoską. Potraktuj je jak wehikuł czasu, który przeniesie cię w czasy sielskich wakacji spędzanych na wsi.

Czy wiesz, że?

Jej nazwa jest odrobinę myląca. Ojczyzna kapusty to bowiem alpejski region Savoy, leżący na pograniczu Francji, Szwajcarii oraz Włoch. Nasza kapusta ma delikatne liście i smak, ale niezła z niej twardzielka. Odporność na mróz sprawia, że może być uprawiana w chłodnym klimacie północnych terenów Europy, Azji i Ameryki.

Dla urozmaicenia:

Jeśli nadal zastanawiasz się, co można zrobić z kapusty włoskiej, przyszedł czas na konkrety. Wykorzystaj ją w potrawach, które dobrze znasz, ale do tej pory byłeś wierny białej i czerwonej odmianie. Gołąbki z kapustą włoską podbiją podniebienia gości! Następnym razem także zmodyfikuj kapuśniak. Koniecznie spróbuj też kapuścianego koktajlu z dodatkiem np. ananasa, banana i soku z cytryny.