Przepisy z kapustą włoską | Przepisy.pl pixel

kapusta wloska

110 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy z: kapusta wloska (110)

Kapusta włoska na ostro
ratingratingratingratingrating

38

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
Kapusta włoska na ostro to doskonały dodatek do makaronu i sposób na proste danie obiadowe. Będzi...
Zupa minestrone z kapustą
ratingratingratingratingrating

40

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Nazwa zupy minestrone wywodzi się od włoskiego słowa „ministra”, oznaczającego zupę. Jest to jedn...
Roladki z kapusty włoskiej z kaszą bulgur
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Lubicie tradycyjne gołąbki? W takim razie ten przepis przypadnie Wam do gustu! Apetyczny farsz, z...
Gołąbki z kapusty włoskiej - VIDEO
ratingratingratingratingrating

30

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Póki co w kuchni nie czujesz się jeszcze zbyt pewnie? Z naszym przepisem na gołąbki z kapusty wło...
Kulebiak z kapustą kiszoną
ratingratingratingratingrating

35

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
Kulebiak przywędrował do nas z Ukrainy. Mimo że w oryginalnym przepisie było ciasto drożdżowe, dz...
Kapusta zapiekana z żółtym serem
ratingratingratingratingrating

65

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Miękka, polana pysznym gęstym sosem – to kapusta zapiekana z żółtym serem, czyli ciekawa alternat...
Knysze z kapustą
ratingratingratingratingrating

72

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
Knysze z kapustą znają zwłaszcza mieszańcy wschodnich krańców Polski, ale są tak pyszne, że warto...
Sałatka z serem pleśniowym i kapustą pekińską
ratingratingratingratingrating

21

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Poszukujesz inspiracji na smaczne danie, które można przyrządzić dosłownie w kilka chwil? Koniecz...
Zupa kapuściana
ratingratingratingratingrating

59

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Zupa kapuściana z delikatnej w smaku włoskiej kapusty może być ciekawą alternatywą dla klasyczneg...
Kebab z kurczaka z ananasem i czerwoną kapustą
ratingratingratingratingrating

1

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
55 min.
Jeśli po kebab biegaliście do tej pory jedynie do budek z fast foodem, spróbujcie naszej propozyc...
Sałatka z czerwonej kapusty
ratingratingratingratingrating

7

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Czerwona kapusta sprawdza się m.in. jako sezonowy dodatek do sałatek. Możesz przyrządzić ją na ró...
Kulebiak  z dorszem i białą kapustą
ratingratingratingratingrating

4

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
Kulebiak wywodzi się co prawda z kuchni ukraińskiej, ale często gości także na polskich stołach...
Kimchi sałatka z kapusty pekińskiej
ratingratingratingratingrating

28

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Globalizacja to jednak fantastyczna sprawa. Bez niej nie mielibyśmy bladego pojęcia, jak smakuje...
Surówka z czerwonej kapusty z porem
ratingratingratingratingrating

23

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Czerwona kapusta, zwana na Śląsku modrą, uwodzi kolorem i smakiem. Nie jest jednak zbytnio doceni...
Zasmażana kapusta z grzybami
ratingratingratingratingrating

124

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Posiekana kapusta, podsmażona z cebulą, kiełbasą jałowcową, a następnie podlana obficie bulionem...
Polewka z boczkiem
ratingratingratingratingrating

23

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Rosół z ryb
ratingratingratingratingrating

12

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Jeśli szukasz inspiracji na smaczną zupę, rosół z ryby będzie dobrym rozwiązaniem. Jest to potraw...
Rosół jarski
ratingratingratingratingrating

2

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Rosół kojarzy się przede wszystkim z wywarem z mięsa. Jednak swój rosół mają również jarosze. Od...
Zupa serowa z grzankami
ratingratingratingratingrating

34

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
70 min.
Pomidorowa, ogórkowa, rosół… i tak w kółko? Pora urozmaicić swój jadłospis i dodać do niego nowe...
Gołąbki bez zawijania z ryżem
ratingratingratingratingrating

7

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Gołąbki bez zawijania z ugotowanym ryżem to danie dla osób, które lubią kulinarne eksperymenty. S...
Gołąbki bez zawijania wegetariańskie
ratingratingratingratingrating

171

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Gołąbki bez zawijania bez mięsa to nowe podejście do tradycyjnych mięsnych gołąbków zawijanych w...
Gołąbki z pieczarkami
ratingratingratingratingrating

63

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
Ta popularna w Polsce potrawa to nic innego jak garść mięsa z ryżem zawinięta w liście parzonej k...
Gołąbki z kaszą jaglaną i serem wędzonym
ratingratingratingratingrating

25

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Pyszne gołąbki polane gęstym sosem to doskonała propozycja na niedzielny lub świąteczny obiad. Zw...
Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami w sosie pieczarkowym
ratingratingratingratingrating

56

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
Bez wątpienia znasz te kapuściane zawijasy z czasów dzieciństwa. O kim mowa? Oczywiście o gołąbka...
Zupa gołąbkowa – bez zawijania
ratingratingratingratingrating

4

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
55 min.
Gołąbki zna każdy. W naszej tradycji kulinarnej zajmują jedno z głównych miejsc na liście obowiąz...
Zupa jarzynowa z groszkiem
ratingratingratingratingrating

5

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Planując najbliższy obiad, weź pod uwagę zupę jarzynową z groszkiem. To pełna smaków i kolorów mi...
Sałatka z tuńczykiem
ratingratingratingratingrating

79

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Sałatka z tuńczykiem – idealna na lato i na zimę, na śniadanie oraz kolację – po prostu uniwersal...

przepisy.pl - Kapusta włoskaKapusta włoska

Nad Wisłą po kapustę włoską sięga się coraz chętniej, lecz wciąż z pewną dozą nieśmiałości. Intensywny, zielony kolor i charakterystyczna, pomarszczona tekstura sprawiają, że nie można przejść obok niej obojętnie. Kusi nawet wtedy, gdy jeszcze nie wiadomo, jak ją ugryźć. Z powodzeniem zastępuje popularniejszą białą odmianę kapusty. W potrawach nie narzuca swojego smaku innym składnikom, lecz doskonale współgra z produktami.

Dla kogo?

Kapusta włoska tworzy przepisy doskonałe na wiosenny przysmak. Ona i młode ziemniaki to duet idealny! Świeżo, zielono i pysznie – czego chcieć więcej?

Na jaką okazję?

Rodzinne obiady i spotkania z najbliższymi nie wymagają wyrafinowanych dań. O zaspokojenie apetytów zadbają proste przepisy z kapustą włoską. Potraktuj je jak wehikuł czasu, który przeniesie cię w czasy sielskich wakacji spędzanych na wsi.

Czy wiesz, że?

Jej nazwa jest odrobinę myląca. Ojczyzna kapusty to bowiem alpejski region Savoy, leżący na pograniczu Francji, Szwajcarii oraz Włoch. Nasza kapusta ma delikatne liście i smak, ale niezła z niej twardzielka. Odporność na mróz sprawia, że może być uprawiana w chłodnym klimacie północnych terenów Europy, Azji i Ameryki.

Dla urozmaicenia:

Jeśli nadal zastanawiasz się, co można zrobić z kapusty włoskiej, przyszedł czas na konkrety. Wykorzystaj ją w potrawach, które dobrze znasz, ale do tej pory byłeś wierny białej i czerwonej odmianie. Gołąbki z kapustą włoską podbiją podniebienia gości! Następnym razem także zmodyfikuj kapuśniak. Koniecznie spróbuj też kapuścianego koktajlu z dodatkiem np. ananasa, banana i soku z cytryny.