kapusta wloska
110 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Przepisy z: kapusta wloska (110) 
średnie
łatwe
łatwe
łatwe
średnie
łatwe
średnie
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
średnie
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
średnie
łatwe
średnie
łatwe
łatwe
łatwe
Kapusta włoska
Nad Wisłą po kapustę włoską sięga się coraz chętniej, lecz wciąż z pewną dozą nieśmiałości. Intensywny, zielony kolor i charakterystyczna, pomarszczona tekstura sprawiają, że nie można przejść obok niej obojętnie. Kusi nawet wtedy, gdy jeszcze nie wiadomo, jak ją ugryźć. Z powodzeniem zastępuje popularniejszą białą odmianę kapusty. W potrawach nie narzuca swojego smaku innym składnikom, lecz doskonale współgra z produktami.
Dla kogo?
Kapusta włoska tworzy przepisy doskonałe na wiosenny przysmak. Ona i młode ziemniaki to duet idealny! Świeżo, zielono i pysznie – czego chcieć więcej?
Na jaką okazję?
Rodzinne obiady i spotkania z najbliższymi nie wymagają wyrafinowanych dań. O zaspokojenie apetytów zadbają proste przepisy z kapustą włoską. Potraktuj je jak wehikuł czasu, który przeniesie cię w czasy sielskich wakacji spędzanych na wsi.
Czy wiesz, że?
Jej nazwa jest odrobinę myląca. Ojczyzna kapusty to bowiem alpejski region Savoy, leżący na pograniczu Francji, Szwajcarii oraz Włoch. Nasza kapusta ma delikatne liście i smak, ale niezła z niej twardzielka. Odporność na mróz sprawia, że może być uprawiana w chłodnym klimacie północnych terenów Europy, Azji i Ameryki.
Dla urozmaicenia:
Jeśli nadal zastanawiasz się, co można zrobić z kapusty włoskiej, przyszedł czas na konkrety. Wykorzystaj ją w potrawach, które dobrze znasz, ale do tej pory byłeś wierny białej i czerwonej odmianie. Gołąbki z kapustą włoską podbiją podniebienia gości! Następnym razem także zmodyfikuj kapuśniak. Koniecznie spróbuj też kapuścianego koktajlu z dodatkiem np. ananasa, banana i soku z cytryny.