41 przepisów na: kiszenie cytryn
Zawężanie wyników

Solanka z karpia
45''
Łatwe
Solanka, zwana inaczej solianką, jest daniem kuchni rosyjskiej, popularnym także na Ukrainie i Białorusi. To gęsta, kwaśna zupa, gotowana na bazie mięsnego, rybnego lub grzybowego wywaru....
zobacz przepis

Polewka z boczkiem
60''
Łatwe
Krok 1: Przygotuj wywar z wody i bulionetek Knorr. Krok 2: Boczek pokrój w kostkę, następnie podsmaż. Krok 3: Pokrój drobno pieczarki i cebulę. Dodaj pokrojone pieczarki i cebulę do...
zobacz przepis

Pierogi drożdżowe z kiszoną kapustą i dorszem
60''
Średnie
Krok 1: Kapustę i wypłukane grzyby zalej szklanką wody, uduś do miękkości. Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę, wraz z kapustą z grzybami podsmaż na maśle, mieszając. Nie wolno dopuścić...
zobacz przepis

Kulebiak z kapustą kiszoną
90''
Średnie
Kulebiak przywędrował do nas z Ukrainy. Mimo że w oryginalnym przepisie było ciasto drożdżowe, dziś najczęściej przyrządzany jest na cieście… francuskim. Połączone z farszem z kapusty...
zobacz przepis

Szaszłyki z piersi indyka z szynką parmeńską i oscypkiem
40''
Łatwe
Mięso drobiowe z powodzeniem przyrządzisz na grillu. Pamiętaj jedynie, że jest dość chude, więc należy uważać, aby go nie wysuszyć. Co zrobić, by było soczyste i apetyczne? Przede wszystkim...
zobacz przepis

Rybna soljanka
60''
Łatwe
Krok 1: Rozpuść kostki Rosołu z kury z pietruszką i lubczykiem Knorr w 1 litrze wrzątku. Krok 2: Obierz cebule, posiekaj jedną grubo, drugą pokrój w talarki. Krok 3: Sparz pomidory,...
zobacz przepis

Sandacz po rosyjsku
60''
Łatwe
Pyszna ryba na święta Bożego Narodzenia? A może alternatywa dla wigilijnego karpia? Na wyjątkowe okoliczności sprawdzi się sandacz po rosyjsku. Cechą charakterystyczną tego dania jest...
zobacz przepis

Kaczka z winogronami
90''
Trudne
Kaczka z nadzieniem i dużą ilością przypraw to jedna z najpopularniejszych wersji potraw na bazie tego mięsa. Często faszeruje się ją owocami, zazwyczaj są to jabłka, śliwki lub pomarańcze....
zobacz przepis

Roladki wołowe w sosie pomarańczowym
90''
Średnie
Krok 1: Pokrój ogórki w słupki. Krok 2: Rozbij plastry mięsa. Posmaruj musztardą, dodaj pieprz i sól (jeśli uznasz, że jest to konieczne). Krok 3: Następnie nałóż na nie słupki ogórków i...
zobacz przepis

Litewska sałatka z łososia
45''
Łatwe
Krok 1: Ugotuj rybę w osolonej wodzie (15-20 minut). Ostudź, zdejmij skórkę i pokrój na kawałki.
Krok 2: Wymieszaj chrzan, majonez, sok z cytryny i posiekany szczypiorek. Dopraw do...
zobacz przepis

Barszcz postny czerwony
30''
Średnie
Barszcz czerwony postny powstaje na bezmięsnym wywarze, dzięki czemu szczególnie często przyrządza się go na kolację wigilijną. Tę smaczną zupę warto jednak podać także na inne okazje....
zobacz przepis

Kanapki z tatarem na pieczywie pełnoziarnistym
15''
Łatwe
Spróbuj smacznej wariacji na temat klasycznego tatara i przyrządź go z łososia oraz warzyw. Tak przygotowanego podaj na pieczywie pełnoziarnistym. W ten sposób otrzymasz bardzo smaczną,...
zobacz przepis

Sałatka z kiszonymi cyrynami
15''
Łatwe
Krok 1: Sałaty płuczemy i osuszamy. Krok 2: Rzodkiewki siekamy plasterki, pomidory i cytrynę w ćwierć plasterki. Krok 3: Ser kroimy w kostkę. Do miseczki wsypujemy 1 opakowanie sosu...
zobacz przepis

Ryba pieczona z kapustą kiszoną
90''
Średnie
Krok 1: Kapustę, jeśli jest bardzo soczysta lekko odciskamy i dość drobno kroimy.
Obraną marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach, pora siekamy w półplasterki i dodajemy do kapusty....
zobacz przepis

Zimowa surówka
15''
Łatwe
Krok 1: Posiekaną kapustę łączymy z posiekanym koperkiem, posiekaną dymką i startym na tarce jabłkiem wymieszanym z sokiem cytrynowym. Krok 2: Następnie dodajemy oliwę i cukier oraz...
zobacz przepis

Solanka
30''
Łatwe
Solanka to popularne danie kuchni rosyjskiej, które łączy w sobie smak wyrazistego bulionu mięsnego lub rybnego oraz zupy ogórkowej. Do jej przygotowania niezbędne jest przyrządzenie...
zobacz przepis

Placuszki z kiszonej kapusty
30''
Średnie
Krok 1: Ziemniaki obierz, dokładnie opłucz, następnie zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Krok 2: Kapustę odciśnij , dodaj do ziemniaków wraz z mąką i jajkiem. Przypraw do smaku,...
zobacz przepis

Wyborne placuszki z kiszonej kapusty
30''
Średnie
Krok 1: Kapustę odciśnij i poszatkuj. Ziemniaki obierz, zetrzyj na grubych oczkach tarki i wymieszaj razem z kapustą. Krok 2: Dodaj surowe jajko, mąkę i zagnieć na jednolite ciasto, o...
zobacz przepis

Saksońska zapiekanka z łososia
60''
Łatwe
Krok 1: Weź cytrynę i zetrzyj z niej skórkę po czym wyciśnij sok. Krok 2: Natrzyj łososia solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Krok 3: Rozpuść masło w rondlu dodaj 0,2 łyżeczki soli i...
zobacz przepis

Sos orleański
30''
Łatwe
Krok 1: Marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach. W rondlu rozpuść masło i dodaj marchewkę przez chwilę smaż. Krok 2: Ogórki, pastę sardelową i kapary drobno posiekaj. Skrop sokiem z...
zobacz przepis

Dorsz w szafranie
45''
Średnie
Krok 1: Płaty ryby umyj, pokrój na kawałki, skrop sokiem z cytryny, posól i natrzyj przyprawami, ale bez szafranu. Odstaw na noc do lodówki. Krok 2: Następnego dnia kawałki dorsza obtaczaj...
zobacz przepis

Pyszna Soljanka
30''
Średnie
Krok 1: Cebulę pokrój drobno i zeszklij na margarynie, dodaj do gorącego bulionu Knorr. Krok 2: Następnie wrzuć 3 łyżki koncentratu pomidorowego i dokładnie wymieszaj. Krok 3: Wędlinę...
zobacz przepis

Surówka z modrej kapusty i jabłka
30''
Łatwe
Krok 1: Kapustę poszatkuj. Gotuj w osolonym wrzątku przez 10 minut, odcedź i przelej zimną wodą. Krok 2: Jabłko zetrzyj na tarce o grubych oczkach, skrop połową soku z cytryny i posyp...
zobacz przepis

Winegret z ryby
45''
Łatwe
Krok 1: Rybę pokrój w szerokie paski ułóż w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem, dodaj sok z cytryny i wino. Krok 2: Następnie posyp marynatą Knorr i zapiec w piekarniku ok. 20...
zobacz przepis

Sałatka Paradiż
15''
Łatwe
Krok 1: Ugotowaną marchew i ugotowane ziemniaki razem z jabłkiem, ogórkiem kiszonym, i mięsem pokrój w plasterki. Krok 2: Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z majonezem i sokiem z cytryny....
zobacz przepis

Węgierski gulasz myśliwski
90''
Średnie
Krok 1: Mięso pokrój w drobną kostkę, skrop sokiem z cytryny, oprósz solą i pieprzem, dodaj trochę oliwy, wymieszaj i odstaw. Krok 2: Pieczarki pokrój w plasterki, cebulę, paprykę i...
zobacz przepis

Smakowita zapiekanka z kapustą kwaszoną
90''
Łatwe
Krok 1: Cebul obierz i posiekaj w plasterki. Podsmaż na rozgrzanym tłuszczu i przełóż do wysmarowanej tłuszczem formy do zapiekania. Krok 2: Filety z dorsza umyj, odciśnij i pokrój w...
zobacz przepis

Sałatka ziemniaczano-śledziowa
45''
Łatwe
Krok 1: Matiasy namocz w wodzie z sokiem z cytryny przez 2-3 godziny. Krok 2: Ziemniaki obierz, umyj i ugotuj. Kiszone ogórki i ostudzone ziemniaki pokrój w kostkę. Cebulę obierz i...
zobacz przepis

Pomarańczowe śledzie z cebulą
45''
Średnie
Krok 1: Filety namocz w mleku na 2 godziny. Krok 2: Warzywa i owoce obierz i posiekaj w drobniutką kostkę. Krok 3: Wymieszaj, skrop sokiem z cytryny, dodaj majonez i dopraw do smaku....
zobacz przepis

Zupa ogórkowa z grzankami
0''
Łatwe
Krok 1: Obierz włoszczyznę i cebule pokrój w kostkę, pora w plastry. Krok 2: Warzywa podsmaż na rozgrzanym oleju. Krok 3: Zalej 1,5 litra wrzątku, dodaj liście laurowe oraz ziele...
zobacz przepis

Sałatka owocowa z winogronami
15''
Łatwe
Krok 1: Grapefruita pokrój w kostkę, winogrona podziel na połówki, jabłka pokrój w słupki, a brzoskwinie w kostkę. Krok 2: Orzechy posiekaj i wraz z rodzynkami dodaj do sałatki. Krok 3:...
zobacz przepis

Surówka z cykorii
15''
Łatwe
Krok 1: Cykorię oczyść i pokrój na kawałki. Krok 2: Ogórka, cebulę pokrój w kostkę, a jabłko w słupki. Krok 3: Z oleju, wody, majonezu i musztardy przygotuj sos. Krok 4: Dodaj siekaną...
zobacz przepis

Surówka z białej rzepy
15''
Łatwe
Krok 1: Rzepę zetrzyj na tarce. Krok 2: Jabłka pokrój w słupki, cebulę posiekaj, a ogórki pokrój w kostkę. Krok 3: Koperek posiekaj, dodaj sok z cytryny, olej, wodę i wymieszaj. Krok 4:...
zobacz przepis

Sałatka z pieczarek z serem
15''
Łatwe
Krok 1: Pieczarki umyj, obierz i gotuj przez około 15 minut. Następnie odcedź i pokrój w plasterki. Krok 2: Ser pokrój w słupki, a cebulę, jajka i ogórki kiszone w kostkę. Krok 3:...
zobacz przepis

Solianka mięsna
90''
Łatwe
Krok 1: Z wołowiny i cielęciny z dodatkiem kostki Knorr ugotuj bulion przez 1,5 godziny. Ugotowane mięso, szynkę i parówki pokrój w kostkę. Krok 2: Nerki przelej wrzątkiem, zalej zimna...
zobacz przepis

Sałatka z cielęciny
15''
Łatwe
Krok 1: Jajka ugotuj na twardo i wystudź. Krok 2: Razem z mięsem, ogórkami pokrój w cienkie słupki. Krok 3: Jabłko i cebule pokrój w drobną kostkę. Dodaj groszek i posiekana pietruszkę....
zobacz przepis

Burakowy barszcz
45''
Łatwe
Krok 1: Buraki upiecz w piekarniku, aż będą miękkie. Krok 2: Na oleju podsmaż posiekaną cebulę, dodaj do niej kiełbasę. Gdy będzie ładnie zarumieniona odstaw z ognia. Krok 3: Do garnka...
zobacz przepis

Węgierski gulasz myśliwski
90''
Średnie
Krok 1: Mięso pokrój w drobną kostkę, skrop sokiem z cytryny, oprósz solą i pieprzem, dodaj trochę oliwy, wymieszaj i odstaw. Krok 2: Pieczarki pokrój w plasterki, cebulę, paprykę i...
zobacz przepis

Cytryna z tuńczykiem
30''
Łatwe
Krok 1: Gotowy farsz nałóż do cytryny i podawaj, najlepiej na dużym półmisku, wyłożonym liśćmi sałaty.
Rada: Pamiętaj, aby farsz nie wypływał z cytryny, a jednocześnie nie było go...
zobacz przepis

Sałatka oliwki z pieczarkami i szynką
30''
Łatwe
Krok 1: Pieczarki po oczyszczeniu pokrój w cząstki. Krok 2: Jabłka i ogórki obrać i pokroić w kostkę. Szynkę pokroić w paseczki. Krok 3: Przesmaż na rozgrzanym tłuszczu i podduś z...
zobacz przepis

Sałatka wielowarzywna I
45''
Łatwe
Krok 1: Koperek i natkę posiekać. Jabłka kroimy w ćwiartki Pozostałe warzywa obrać, umyć i pokroić w kostkę. Wymieszać. Krok 2: Olej wymieszać z musztardą, majonezem i sokiem z cytryny....
zobacz przepis