kociolek miesa i warzyw
9 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Przepisy z: kociolek miesa i warzyw (9) 
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
Kociołek mięsa i warzyw
Przepis na kociołek z mięsem nieodłącznie kojarzy się z myśliwskim gulaszem, serwowanym w podgrzewanych czarkach. Danie to ma jednak wiele kulinarnych twarzy. Jeśli chcecie przygotować kociołek z mięsem i warzywami pełen aromatycznych dodatków i aksamitnego, wyrazistego sosu – skorzystajcie z naszych podpowiedzi. Wśród nich znajdziecie propozycje na tradycyjny kociołek chłopski, a także wersję nieco pikantniejszą, czyli kociołek meksykański. Nie zapomnieliśmy również o miłośnikach grzybów, proponując przepis na kociołek mięsny z warzywami i pieczarkami. Zapewniamy – w każdej wersji danie smakuje wyjątkowo i przypadnie do gustu nawet najbardziej wymagającym koneserom kuchni światowej. Jak zrobić mięsny kociołek? Postępujcie według naszych receptur, które krok po kroku opisują przyrządzanie potrawy. Jesteśmy pewni, że z przepisami na kociołek z mięsem i warzywami poradzą sobie nawet początkujący kucharze, którzy po raz pierwszy próbują swoich sił w daniach mięsno – warzywnych.
Dla kogo?
Kociołek z warzywami i mięsem posmakuje każdemu zwolennikowi aksamitnych sosów i kruchego mięsa. Swoje ulubione smaki odnajdą w nim miłośnicy wieprzowiny, wołowiny oraz drobiu. Niektóre z wersji mięsnego kociołka z warzywami spodobają się tym z was, którzy nie mają zbyt wiele czasu na codzienne gotowanie. Wystarczy bowiem 30 minut, aby przygotować aromatyczny obiad z mięsem i warzywami.
Na jaką okazję?
Kociołek z mięsem i warzywami sprawdzi się przede wszystkim jako danie obiadowe. Nie zapominajcie o tych przepisach, gdy przygotowujecie menu domowej imprezy. Gulasz z mięsem i warzywami powinien się także znaleźć na świątecznym stole.
Czy wiesz, że?
Niektóre dania, określane jako kociołek mięsny czy kociołek myśliwski, można przyrządzić na zewnątrz. Wystarczy specjalny garnek, najczęściej wykonany z żeliwa, który ustawia się na cegłach lub zawiesza nad paleniskiem na specjalnym stelażu.
Dla urozmaicenia:
Aby zachować optymalną temperaturę mięsa i warzyw, kociołek najlepiej zaserwować w garnku, w którym był gotowany. Alternatywą są niewielkie czarki, zawieszone nad podgrzewaczem, w których gulasz z kociołka mięsnego zawsze będzie gorący.