kuchnia japonska
42 przepisy
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Przepisy z: kuchnia japonska (42) 
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
średnie
Kuchnia japońska
Sushi, zupa miso, ramen czy pierożki gyoza to tylko kilka propozycji dań z kuchni japońskiej, jakie spotkacie również w naszym kraju. Warto jednak pamiętać, że Kraj Kwitnącej Wiśni to ogromne bogactwo kulinarne, a także nieprzebrana ilość przypraw, smaków i aromatów, dość odważnie ze sobą łączonych. Jeśli szukacie pomysłu na japońskie dania – przepisy na te wyjątkowe potrawy znajdziecie u nas! Zanim jednak zabierzecie się do gotowania, warto sprawdzić zaopatrzenie lodówki, ponieważ niezbędne mogą się okazać orientalne produkty, które z pewnością dostaniecie w każdym sklepie z żywnością egzotyczną. Przepisy na japońskie dania to także różne wersje tradycyjnego sushi oraz tempura, czyli panierka, która przypadnie do gustu miłośnikom warzyw i owoców morza smażonych w głębokim tłuszczu. Nie pozostaje nic innego jak zaprosić was na kulinarną wyprawę do kraju kwitnącej wiśni, w czym bez wątpienia pomogą nasze przepisy na proste japońskie dania.
Dla kogo?
Kuchnia japońska to przepisy dla osób, które gustują w orientalnych potrawach. Dania te posmakują również tym z was, którzy dopiero odkrywają tajniki i smaki kuchni azjatyckiej.
Na jaką okazję?
Przepisy na japońskie dania wykorzystacie zarówno na obiad, jak i na uroczystą kolację. Sprawdzą się także podczas domowych przyjęć, jako oryginalne urozmaicenie tradycyjnego menu imprezowego.
Czy wiesz, że?
Niektóre japońskie potrawy opierają się na przepisach pochodzących z innych krajów. Przykładem jest wspomniana wcześniej tempura. Niewiele osób wie, że dania smażone w tej panierce przywędrowały do Kraju Kwitnącej Wiśni w XVI wieku z Portugalii, za sprawą misjonarzy jezuickich.
Dla urozmaicenia:
Czym może być urozmaicona japońska kuchnia? Przepisy klasyczne warto wzbogacać dodatkami świeżych i chrupiących warzyw. Pamiętajcie jedynie, że tradycyjne japońskie przepisy wymagają, aby do przygotowywania dań wykorzystywać jedynie wysokiej jakości składniki, najlepiej świeżych, co jest gwarancją oryginalnego smaku.