Kuchnia japońska - przepisy na japońskie dania | Przepisy.pl pixel

kuchnia japonska

42 przepisy

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy z: kuchnia japonska (42)

Łosoś po japońsku z wasabi
ratingratingratingratingrating

4

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Łososia skrop olejem, sosem sojowym i sokiem z limonki. Odstaw na 15 minut aby się zamarynował. ...
Znakomite śledzie po japońsku
ratingratingratingratingrating

124

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
Potrawy ze śledzi podaje się na wiele okazji, nie tylko na święta Bożego Narodzenia. Warto więc z...
Pieczona łopatka wieprzowa Gochujang
ratingratingratingratingrating

23

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
Łopatka wieprzowa to jedna z najpopularniejszych potraw w kuchni polskiej. Tylko czy zawsze musim...
Zupa Ramen
ratingratingratingratingrating

15

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Podstawą dobrego ramenu są aromatyczny, esencjonalny wywar oraz charakterystyczny makaron, od któ...
Cukinia duszona
ratingratingratingratingrating

15

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Cukinia do obiadu duszona zajmuje jedynie kilkanaście minut przygotowania. Co potem? Aromat śwież...
Kimchi sałatka z kapusty pekińskiej
ratingratingratingratingrating

28

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Globalizacja to jednak fantastyczna sprawa. Bez niej nie mielibyśmy bladego pojęcia, jak smakuje...
Zupa z makaronem udon
ratingratingratingratingrating

5

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Zupa z makaronem udon i wodorostami wakame wywodzi się z Dalekiego Wschodu. Podstawowymi składnik...
Sashimi
ratingratingratingratingrating

7

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Zupa ramen
ratingratingratingratingrating

18

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Ramen to japońska zupa przypominająca nieco polski rosół. I na tym podobieństwa się kończą, ponie...
Maki-sushi
ratingratingratingratingrating

12

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Maki, czyli ryż z różnymi dodatkami zawinięty w suszone płaty nori, to chyba najbardziej rozpozna...
Miso
ratingratingratingratingrating

6

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Futomaki
ratingratingratingratingrating

6

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Sushi to jedno z najbardziej znanych japońskich dań, które z powodzeniem przygotujesz również w t...
Tempura z owocami morza i warzywami
ratingratingratingratingrating

1

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Pomimo tego, że krewetki i inne morskie owoce w tempurze wielu osobom kojarzą się z ofertą restau...
Nigiri-sushi
ratingratingratingratingrating

9

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Ten rodzaj sushi nazywany jest także Edo-mae, czyli „w stylu tokijskim”. Ten japoński specjał o w...
Smażone warzywa w tempurze - VIDEO
ratingratingratingratingrating

9

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Jeśli lubisz czasem poeksperymentować w kuchni, ale przepadasz za szybkimi i łatwymi przepisami...
Kalifornia rolls
ratingratingratingratingrating

17

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
Chcesz spróbować sushi, ale unikasz jedzenia surowych ryb? Postaw na Kalifornia rolls z gotowanym...
Makaron Soba
ratingratingratingratingrating

35

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Japoński makaron gryczany soba wykorzystasz jako bazę do wielu orientalnych dań. W tym przepisie...
Kurczak po japońsku
ratingratingratingratingrating

1

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
Japoński rosół z kury
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Sushi z surową rybą
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ryba po japońsku
ratingratingratingratingrating

7

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Mleko orzechowe
ratingratingratingratingrating

5

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Wegańskie uramaki
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Antar słodko-kwaśny na zimno
ratingratingratingratingrating

1

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
Dobrą alternatywą dla sezonowych sałatek serwowanych podczas przyjęć są dania z sosami na zimno...
Kolorowe sushi
ratingratingratingratingrating

8

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.

przepisy.pl - Kuchnia japońskaKuchnia japońska

Sushi, zupa miso, ramen czy pierożki gyoza to tylko kilka propozycji dań z kuchni japońskiej, jakie spotkacie również w naszym kraju. Warto jednak pamiętać, że Kraj Kwitnącej Wiśni to ogromne bogactwo kulinarne, a także nieprzebrana ilość przypraw, smaków i aromatów, dość odważnie ze sobą łączonych. Jeśli szukacie pomysłu na japońskie dania – przepisy na te wyjątkowe potrawy znajdziecie u nas! Zanim jednak zabierzecie się do gotowania, warto sprawdzić zaopatrzenie lodówki, ponieważ niezbędne mogą się okazać orientalne produkty, które z pewnością dostaniecie w każdym sklepie z żywnością egzotyczną. Przepisy na japońskie dania to także różne wersje tradycyjnego sushi oraz tempura, czyli panierka, która przypadnie do gustu miłośnikom warzyw i owoców morza smażonych w głębokim tłuszczu. Nie pozostaje nic innego jak zaprosić was na kulinarną wyprawę do kraju kwitnącej wiśni, w czym bez wątpienia pomogą nasze przepisy na proste japońskie dania.

Dla kogo?

Kuchnia japońska to przepisy dla osób, które gustują w orientalnych potrawach. Dania te posmakują również tym z was, którzy dopiero odkrywają tajniki i smaki kuchni azjatyckiej.

Na jaką okazję?

Przepisy na japońskie dania wykorzystacie zarówno na obiad, jak i na uroczystą kolację. Sprawdzą się także podczas domowych przyjęć, jako oryginalne urozmaicenie tradycyjnego menu imprezowego.

Czy wiesz, że?

Niektóre japońskie potrawy opierają się na przepisach pochodzących z innych krajów. Przykładem jest wspomniana wcześniej tempura. Niewiele osób wie, że dania smażone w tej panierce przywędrowały do Kraju Kwitnącej Wiśni w XVI wieku z Portugalii, za sprawą misjonarzy jezuickich.

Dla urozmaicenia:

Czym może być urozmaicona japońska kuchnia? Przepisy klasyczne warto wzbogacać dodatkami świeżych i chrupiących warzyw. Pamiętajcie jedynie, że tradycyjne japońskie przepisy wymagają, aby do przygotowywania dań wykorzystywać jedynie wysokiej jakości składniki, najlepiej świeżych, co jest gwarancją oryginalnego smaku.