kuchnia polska

3099 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy z: kuchnia polska (3099)

Krupnik po polsku
ratingratingratingratingrating

15

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Krupnik po polsku to zupa o delikatnym smaku i intensywnym aromacie. Proste, a zarazem pełne wdzi...
Bitki po polsku z chrzanem
ratingratingratingratingrating

22

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Myśląc o smacznym i prostym obiedzie, zainspiruj się przepisem na bitki po polsku z chrzanem. To...
Barszcz polski
ratingratingratingratingrating

14

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Barszczyk czerwony to flagowa zupa polskiej kuchni. Pojawia się bardzo często w naszych domach, d...
Gulasz po polsku
ratingratingratingratingrating

29

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Gulasz po polsku to wyśmienite jednogarnkowe danie. Doskonale smakuje zarówno z kaszą, jak i maka...
Bitki wołowe po polsku
ratingratingratingratingrating

7

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Dania mięsne wcale nie muszą być skomplikowane, a ich przygotowanie – nie musi być pracochłonne...
Sos polski - szary
ratingratingratingratingrating

10

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Gulasz po polsku
ratingratingratingratingrating

7

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Sekretem dobrego gulaszu jest odpowiedni dobór mięsa. Wypróbuj na przykład łopatkę wieprzową. Pok...
Sandacz po polsku
ratingratingratingratingrating

20

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Filet z sandacza stanowi bardzo dobrą alternatywę dla wigilijnego karpia. Łatwo go przyrządzić, m...
Kurczak po polsku
ratingratingratingratingrating

28

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Faszerowane mięso to świetny sposób na wystawne danie. Zainspiruj się i przygotuj kurczaka po pol...
Wykwintna zupa grzybowa po polsku
ratingratingratingratingrating

1

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
Grzyby i skorupiaki to wykwintne połączenie, którego warto wypróbować. Przekonaj się, czy Ci posm...
Lazania po polsku z kurczakiem
ratingratingratingratingrating

25

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Lasagne można przygotować na wiele sposobów. Choć jest to typowo włoskie danie, przyrządzisz je n...
Gulasz po polsku - VIDEO
ratingratingratingratingrating

16

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
Wywodzący się z kuchni węgierskiej gulasz ma również swoją polską wersję. Aromatyczny i wyrazisty...
Polskie łazanki z kapustą
ratingratingratingratingrating

108

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
Łazanki w wersji zapiekanej to wyśmienite danie, które ze względu na dodatek kiszonej kapusty i l...
Kapusta kiszona z żurawiną
ratingratingratingratingrating

55

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
Jeśli szukasz inspiracji na uniwersalną i smaczną przekąskę, koniecznie wypróbuj tę z poniższego...
Pierogi z grzybami i kapustą - VIDEO
ratingratingratingratingrating

17

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Delikatne, miękkie ciasto połączone z pikantnym farszem to jedno z najpopularniejszych wigilijnyc...
Wątróbka drobiowa z papryką
ratingratingratingratingrating

30

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Wątróbkę można przyrządzać na wiele sposobów. Pod francuską pierzynką stanie się naprawdę wykwint...
Gulasz węgierski z kurczakiem
ratingratingratingratingrating

12

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Szukasz pomysłu na to, jak w ciekawy sposób przygotować popularne piersi z kurczaka? Zrób z nich...
Zupa grzybowa ze świeżych grzybów
ratingratingratingratingrating

27

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Jeśli jesienny spacer po lesie skończyliście z koszem grzybów, warto pomyśleć o ugotowaniu z nich...
Bitki wołowe z pieczarkami i śmietaną
ratingratingratingratingrating

10

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Są tak delikatne, że już od pierwszego kęsa kradną nasze serca. Mięso rozpływa się w ustach, fars...
Tradycyjny pasztet z sosem majonezowo-chrzanowym
ratingratingratingratingrating

26

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Dobry pasztet stanowi doskonałe urozmaicenie śniadania, kolacji, a także imprezowego menu, które...
Uszka z grzybami
ratingratingratingratingrating

28

stopień trudności

trudne

czas przygotowania
90 min.
Uszka z grzybami są nie tylko dodatkiem do bożonarodzeniowego barszczu czerwonego. Sprawdzą się r...
Śląska rolada wieprzowa z grzybami i kapustą
ratingratingratingratingrating

126

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Klasyczna śląska rolada stanowi połączenie wyrazistych smaków – odpowiednio doprawiony farsz z ki...
Zrazy wołowe z kaszą gryczaną i grzybami, podane na carpaccio z pieczonych bu...
ratingratingratingratingrating

15

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Kasza gryczana pasuje do grzybów idealnie, a zawinięta w mięso wołowe smakuje wybornie. Słodyczy...
Złocista kasza z gulaszem grzybowym
ratingratingratingratingrating

14

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Kasza jęczmienna perłowa to chyba najpopularniejsza z polskich kasz. Jest świetnym dodatkiem do o...
Pieczeń wielkanocna z grzybami i wędzoną śliwką
ratingratingratingratingrating

64

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Pieczeń wielkanocna z grzybami i wędzoną śliwką – danie, które doskonale sprawdzi się na świątecz...
Naleśniki z trzema serami w sosie pomidorowym
ratingratingratingratingrating

19

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
Dzięki temu przepisowi przygotujesz danie przypominające lasagne, ale zamiast makaronu, użyjesz d...
Klopsiki z pieczarkami
ratingratingratingratingrating

26

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Kotlety mielone to druga po schabowych kulinarna wizytówka naszego kraju. Zawsze smakują tak samo...
Tradycyjny żurek domowy
ratingratingratingratingrating

45

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
Staropolska kuchnia ma w swoim dorobku wiele dań, które pomimo upływu lat wciąż cieszą się niesła...
Barszcz czerwony z pieczonymi pierożkami
ratingratingratingratingrating

16

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
Barszcz czerwony z pieczonymi pierożkami – pyszny i prosty w przygotowaniu, doskonale sprawdzi si...
Schabowe z pieczarkami
ratingratingratingratingrating

56

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Niedzielne obiady najczęściej kojarzą się z aromatycznym rosołem i popularnymi schabowymi. Propon...

przepisy.pl - Kuchnia polskaKuchnia polska

Kuchnia polska to prawdziwe bogactwo smaków, które nigdy się nie nudzą. Mamy w niej mnóstwo potraw, które przychodzą nam do głowy jako pierwsze, gdy myślimy o rodzimych specjałach – bigos, gołąbki, kotlety schabowe, rosół, sałatka jarzynowa. Są też z pozoru banalne dania, które być może nie kojarzą nam się bezpośrednio z kuchnią polską, ale nieodzownie do niej należą. Ziemniaki zapiekane, łazanki z kapustą czy gulasz z kaszą – przecież sięgamy po nie bardzo często. Tradycyjna kuchnia polska to liczne i niezwykle różnorodne przepisy, dlatego wciąż można odkrywać ją na nowo. Te smaki są tego warte!

Dla kogo?

Przepisy kuchni polskiej są dla wszystkich! Wśród tradycyjnych polskich dań każdy znajdzie coś dla siebie. Od klasycznego bigosu po młode ziemniaki ze zsiadłym mlekiem. Latem królują świeże warzywa, a zimą rozgrzewające zupy, mięsa oraz kluski. Smaczne potrawy na każdą porę roku!

Na jaką okazję?

Przepisy z kuchnia polskiej proponujemy na każdą okazję. To tradycyjne dania obiadowe, jak schabowy czy bitki wieprzowe, ale też pokaźny zestaw zup, do grona których należą między innymi: rosół, barszcz, krupnik czy kapuśniak. Jest też bigos i pieczeń na świąteczne dni. A na deser szarlotka. Kuchnia polska nie zna nudy!

Czy wiesz, że?

W średniowiecznych kronikach kuchnia polska jest opisywana jako obfita i ciężka. Znajdowało się w niej dużo mięsa oraz kasz. Ponadto podstawą rodzimej kuchni były dobra pozyskiwane z przydomowych gospodarstw. Żywiono się tym, co dostarczyło pole, kurnik czy sad.

Dla urozmaicenia:

Tradycyjna kuchnia polska poza daniami głównymi posiada wiele smacznych przekąsek i dodatków. Ogórki kiszone, kapusta kiszona, zsiadłe mleko, kefir – w wielu potrawach są niezastąpione!