kuchnia staropolska
22 przepisy
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Przepisy z: kuchnia staropolska (22) 
łatwe
łatwe
łatwe
średnie
średnie
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
Kuchnia staropolska
Kuchnia staropolska opiera się głównie na pieczonych mięsach, potrawach mącznych oraz wielu odmianach kasz. Kiedyś popularne były w niej również raki, dziczyzna, ryby, a wszystko to obficie doprawiane, zwłaszcza przyprawami korzennymi, tymiankiem, cząbrem i majerankiem. Wiele staropolskich potraw zostało już zapomnianych, jednak sporo wciąż cieszy się popularnością. Są to m.in. potrawki przyrządzane z białego mięsa, z dodatkiem kaszy jęczmiennej lub grochu, zrazy wołowe oraz sztandarowa potrawa, czyli bigos. W kuchni polskiej, zarówno dawnej, jak i współczesnej, ważne miejsce zajmują zupy, szczególnie te gęste, z dużą ilością dodatków w postaci kiełbasy, boczku, jajek i grochu. Są to przede wszystkim żurek, grochówka, kapuśniak czy prosta polewka. Kiedyś tym terminem nazywano wszystkie zupy powstające bez przepisu, później określano tak zupy bezmięsne. Kuchnia staropolska bogata jest jednocześnie w warzywa, m.in. kapustę, buraki oraz ziemniaki. Całość zaś podkreślają aromatyczne zioła i przyprawy, na czele z rozmarynem i majerankiem. Jeśli szukasz sprawdzonego sposobu na przyrządzenie klasycznej polskiej potrawy, wypróbuj przepis na kotlety schabowe po staropolsku. Wyrazistego smaku nadaje im marynata – mieszanka aromatycznych przypraw oraz oliwa. Usmażone kotlety podawaj razem z pieczonymi ziemniakami, mizerią lub startą marchewką. Doskonałą alternatywą dla kotletów będzie staropolska karkówka. Na zamarynowane mięso wyłóż uprzednio przygotowany farsz z mięsa mielonego, podsmażonej cebuli, suszonych śliwek, fig, pokruszonych migdałów oraz pikantnej papryki. Dobrym rozwiązaniem będzie także przyrządzenie potrawki z kurczaka. Udka usmaż razem z pieczarkami, cebulą i marchewką. Następnie wszystkie składniki duś przez chwilę i zapraw śmietaną oraz dopraw majerankiem. Ważnymi składnikami kuchni staropolskiej są też grzyby leśne – świeże oraz suszone, używane do przygotowywania farszów, sosów i zup. Staropolski żurek z borowikami to wyborna i aromatyczna wersja jednej z popularnych zup. Odkryj smaki polskiej kuchni z naszymi przepisami!