kuchnia staropolska

22 przepisy

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy z: kuchnia staropolska (22)

Polewka staropolska z żurkiem szlachetnym - VIDEO
ratingratingratingratingrating

2

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Polewka jest staropolską nazwą zupy, która jest wyjątkowo łatwa w przygotowaniu. Jeśli zatem myśl...
Karkówka po staropolsku
ratingratingratingratingrating

52

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Karkówka po staropolsku to wykwintne danie, którego przygotowanie jest dość proste. Soczyste mięs...
Chłodnik staropolski
ratingratingratingratingrating

21

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Kiedy z nieba leje się żar, a gorąc daje się we znaki, koniecznie sięgnij po potrawy, których – p...
Żurek staropolski
ratingratingratingratingrating

87

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Żurek staropolski to ulubiona zupa Polaków, kiedyś często jadana na śniadanie, zwłaszcza w chłodn...
Kotlety schabowe po staropolsku
ratingratingratingratingrating

33

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
Kotlety schabowe po staropolsku to sprawdzony sposób na pyszne danie obiadowe. Do ich przygotowan...
Staropolski żurek z borowikami - VIDEO
ratingratingratingratingrating

3

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Borowiki to szlachetne grzyby leśne, które urozmaicą smak niejednej potrawy. Tym razem użyj ich d...
Krupnik staropolski z mięsem
ratingratingratingratingrating

65

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Tradycyjne dania goszczą w kuchniach Polaków od pokoleń. Co jednak w przypadku, gdy rodzinna rece...
Żurek staropolski z grzybami
ratingratingratingratingrating

23

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
Żurek staropolski z grzybami to klasyka polskiej kuchni. Jest gęsty i aromatyczny dzięki dodatkow...
Potrawka z kurczaka po staropolsku
ratingratingratingratingrating

57

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Wyśmienite danie z drobiu z dodatkiem warzyw i aromatycznych przypraw, czyli potrawka z kurczaka...
Kaczka po staropolsku
ratingratingratingratingrating

9

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
Kurczę po staropolsku
ratingratingratingratingrating

1

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
Piwna zupa starobawarska
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Staropolska Zupa Grzybowa
ratingratingratingratingrating

6

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Jeśli szukasz zupy idealnej na jesienne i zimowe obiady, koniecznie wybierz grzybową. Wersja star...
Bigos staropolski
ratingratingratingratingrating

16

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
Sarnina w sosie
ratingratingratingratingrating

18

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
 Pasztet staropolski
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.

przepisy.pl - Kuchnia staropolskaKuchnia staropolska

Kuchnia staropolska opiera się głównie na pieczonych mięsach, potrawach mącznych oraz wielu odmianach kasz. Kiedyś popularne były w niej również raki, dziczyzna, ryby, a wszystko to obficie doprawiane, zwłaszcza przyprawami korzennymi, tymiankiem, cząbrem i majerankiem. Wiele staropolskich potraw zostało już zapomnianych, jednak sporo wciąż cieszy się popularnością. Są to m.in. potrawki przyrządzane z białego mięsa, z dodatkiem kaszy jęczmiennej lub grochu, zrazy wołowe oraz sztandarowa potrawa, czyli bigos. W kuchni polskiej, zarówno dawnej, jak i współczesnej, ważne miejsce zajmują zupy, szczególnie te gęste, z dużą ilością dodatków w postaci kiełbasy, boczku, jajek i grochu. Są to przede wszystkim żurek, grochówka, kapuśniak czy prosta polewka. Kiedyś tym terminem nazywano wszystkie zupy powstające bez przepisu, później określano tak zupy bezmięsne. Kuchnia staropolska bogata jest jednocześnie w warzywa, m.in. kapustę, buraki oraz ziemniaki. Całość zaś podkreślają aromatyczne zioła i przyprawy, na czele z rozmarynem i majerankiem. Jeśli szukasz sprawdzonego sposobu na przyrządzenie klasycznej polskiej potrawy, wypróbuj przepis na kotlety schabowe po staropolsku. Wyrazistego smaku nadaje im marynata – mieszanka aromatycznych przypraw oraz oliwa. Usmażone kotlety podawaj razem z pieczonymi ziemniakami, mizerią lub startą marchewką. Doskonałą alternatywą dla kotletów będzie staropolska karkówka. Na zamarynowane mięso wyłóż uprzednio przygotowany farsz z mięsa mielonego, podsmażonej cebuli, suszonych śliwek, fig, pokruszonych migdałów oraz pikantnej papryki. Dobrym rozwiązaniem będzie także przyrządzenie potrawki z kurczaka. Udka usmaż razem z pieczarkami, cebulą i marchewką. Następnie wszystkie składniki duś przez chwilę i zapraw śmietaną oraz dopraw majerankiem. Ważnymi składnikami kuchni staropolskiej są też grzyby leśne – świeże oraz suszone, używane do przygotowywania farszów, sosów i zup. Staropolski żurek z borowikami to wyborna i aromatyczna wersja jednej z popularnych zup. Odkryj smaki polskiej kuchni z naszymi przepisami!