kuchnia staropolska

926 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy z: kuchnia staropolska (926)

Polewka staropolska z żurkiem szlachetnym - VIDEO
ratingratingratingratingrating

2

difficulty

łatwe

15 min.
Polewka jest staropolską nazwą zupy, która jest wyjątkowo łatwa w przygotowaniu. Jeśli zatem myśl...
Karkówka po staropolsku
ratingratingratingratingrating

47

difficulty

łatwe

90 min.
Karkówka po staropolsku to wykwintne danie, którego przygotowanie jest dość proste. Soczyste mięs...
Żurek staropolski z grzybami
ratingratingratingratingrating

23

difficulty

średnie

90 min.
Żurek staropolski z grzybami to klasyka polskiej kuchni. Jest gęsty i aromatyczny dzięki dodatkow...
Chłodnik staropolski
ratingratingratingratingrating

21

difficulty

łatwe

30 min.
Kiedy z nieba leje się żar, a gorąc daje się we znaki, koniecznie sięgnij po potrawy, których – p...
Żurek staropolski
ratingratingratingratingrating

86

difficulty

łatwe

90 min.
Żurek staropolski to ulubiona zupa Polaków, kiedyś często jadana na śniadanie, zwłaszcza w chłodn...
Staropolski żurek z borowikami - VIDEO
ratingratingratingratingrating

3

difficulty

łatwe

45 min.
Borowiki to szlachetne grzyby leśne, które urozmaicą smak niejednej potrawy. Tym razem użyj ich d...
Potrawka z kurczaka po staropolsku
ratingratingratingratingrating

56

difficulty

łatwe

45 min.
Wyśmienite danie z drobiu z dodatkiem warzyw i aromatycznych przypraw, czyli potrawka z kurczaka...
Kotlety schabowe po staropolsku
ratingratingratingratingrating

33

difficulty

średnie

30 min.
Kotlety schabowe po staropolsku to sprawdzony sposób na pyszne danie obiadowe. Do ich przygotowan...
Krupnik staropolski z mięsem
ratingratingratingratingrating

65

difficulty

łatwe

60 min.
Tradycyjne dania goszczą w kuchniach Polaków od pokoleń. Co jednak w przypadku, gdy rodzinna rece...
Faszerowane polędwiczki wieprzowe
ratingratingratingratingrating

32

difficulty

łatwe

60 min.
Polędwiczki wieprzowe to mięso o delikatnym smaku, które dobrze sprawdza się zarówno przygotowane...
Eskalopki z polędwiczek wieprzowych
ratingratingratingratingrating

14

difficulty

łatwe

45 min.
Jeśli lubisz połączenie delikatnego mięsa z grzybami i aromatycznym sosem, wypróbuj przepis na es...
Kieszonki z kurczaka ze szpinakiem
ratingratingratingratingrating

13

difficulty

łatwe

30 min.
Filety z kurczaka z wędzonym aromatem ze szpinakiem i ryżem to smaczna propozycja na codzienny po...
Placki dyniowe
ratingratingratingratingrating

19

difficulty

łatwe

15 min.
Dostępnych jest wiele odmian dyni – o różnych kształtach i kolorach. Do przygotowania placków dyn...
Meksykańskie krokiety z wołowiną
ratingratingratingratingrating

80

difficulty

łatwe

30 min.
Krokiety nie muszą być wyłącznie mięsne lub grzybowe. W wersji meksykańskiej smakują równie pyszn...
Stek z tuńczyka
ratingratingratingratingrating

15

difficulty

łatwe

30 min.
Stek z tuńczyka? Brzmi oryginalnie. Dodaj do tego jeszcze cukinię, a wyjdzie danie prawdziwie ori...
Filety z kurczaka w parmezanowej panierce z pomidorami i serem
ratingratingratingratingrating

50

difficulty

łatwe

30 min.
Ten przepis to dowód na to, że kurczak może być podany w nietypowy sposób. Możesz wykorzystać go...
Szarpany hamburger z wieprzowiny z salsą z awokado
ratingratingratingratingrating

9

difficulty

łatwe

90 min.
Hamburger to klasyka amerykańskiej kuchni, znana pod każdą szerokością geograficzną. Aby go skosz...
Jajka zapiekane w muffinkach
ratingratingratingratingrating

69

difficulty

łatwe

10 min.
Jajka zapiekane w muffinkach to świetny sposób na przygotowanie wytrawnych babeczek. Są proste w...
Pikantne skrzydełka z kurczaka
ratingratingratingratingrating

17

difficulty

łatwe

45 min.
Pikantne skrzydełka z kurczaka to sprawdzony sposób na smaczny obiad na świeżym powietrzu –  ...
Naleśniki z trzema serami w sosie pomidorowym
ratingratingratingratingrating

18

difficulty

średnie

60 min.
Dzięki temu przepisowi przygotujesz danie przypominające lasagne, ale zamiast makaronu, użyjesz d...
Placki Cygana
ratingratingratingratingrating

42

difficulty

łatwe

60 min.
Klasyczne placki ziemniaczane to potrawa lubiana przez małych i dużych. Serwowane są na słodko i...
Dorsz w porach
ratingratingratingratingrating

285

difficulty

łatwe

30 min.
Dorsz w porach smakuje tak dobrze jak wygląda. Połączenie białego mięsa z jasnym sosem jest niezw...
Pieczony pstrąg z chrupiącymi łódeczkami ziemniaczanymi ze szpinakiem
ratingratingratingratingrating

77

difficulty

łatwe

30 min.
Pieczony pstrąg w towarzystwie ziemniaków nadziewanych szpinakiem. Koniecznie wypróbuj ten przepi...
Razowy makaron w kremowym sosie z grillowanym łososiem i warzywami
ratingratingratingratingrating

4

difficulty

łatwe

30 min.
Nie ma chyba lepszej ryby niż łosoś. Zawsze smakuje tak samo dobrze - bez względu na sposób przyg...
Zupa jarzynowa
ratingratingratingratingrating

1

difficulty

łatwe

30 min.
Szukasz inspiracji na obiad? Zupa jarzynowa to dobry wybór. Do jej przygotowania potrzebujesz prz...

przepisy.pl - Kuchnia staropolskaKuchnia staropolska

Kuchnia staropolska opiera się głównie na pieczonych mięsach, potrawach mącznych oraz wielu odmianach kasz. Kiedyś popularne były w niej również raki, dziczyzna, ryby, a wszystko to obficie doprawiane, zwłaszcza przyprawami korzennymi, tymiankiem, cząbrem i majerankiem. Wiele staropolskich potraw zostało już zapomnianych, jednak sporo wciąż cieszy się popularnością. Są to m.in. potrawki przyrządzane z białego mięsa, z dodatkiem kaszy jęczmiennej lub grochu, zrazy wołowe oraz sztandarowa potrawa, czyli bigos. W kuchni polskiej, zarówno dawnej, jak i współczesnej, ważne miejsce zajmują zupy, szczególnie te gęste, z dużą ilością dodatków w postaci kiełbasy, boczku, jajek i grochu. Są to przede wszystkim żurek, grochówka, kapuśniak czy prosta polewka. Kiedyś tym terminem nazywano wszystkie zupy powstające bez przepisu, później określano tak zupy bezmięsne. Kuchnia staropolska bogata jest jednocześnie w warzywa, m.in. kapustę, buraki oraz ziemniaki. Całość zaś podkreślają aromatyczne zioła i przyprawy, na czele z rozmarynem i majerankiem. Jeśli szukasz sprawdzonego sposobu na przyrządzenie klasycznej polskiej potrawy, wypróbuj przepis na kotlety schabowe po staropolsku. Wyrazistego smaku nadaje im marynata – mieszanka aromatycznych przypraw oraz oliwa. Usmażone kotlety podawaj razem z pieczonymi ziemniakami, mizerią lub startą marchewką. Doskonałą alternatywą dla kotletów będzie staropolska karkówka. Na zamarynowane mięso wyłóż uprzednio przygotowany farsz z mięsa mielonego, podsmażonej cebuli, suszonych śliwek, fig, pokruszonych migdałów oraz pikantnej papryki. Dobrym rozwiązaniem będzie także przyrządzenie potrawki z kurczaka. Udka usmaż razem z pieczarkami, cebulą i marchewką. Następnie wszystkie składniki duś przez chwilę i zapraw śmietaną oraz dopraw majerankiem. Ważnymi składnikami kuchni staropolskiej są też grzyby leśne – świeże oraz suszone, używane do przygotowywania farszów, sosów i zup. Staropolski żurek z borowikami to wyborna i aromatyczna wersja jednej z popularnych zup. Odkryj smaki polskiej kuchni z naszymi przepisami!