Kuchnia staropolska | Przepisy.pl pixel

kuchnia staropolska

21 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy z: kuchnia staropolska (21)

Polewka staropolska z żurkiem szlachetnym - VIDEO
ratingratingratingratingrating

2

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Polewka jest staropolską nazwą zupy, która jest wyjątkowo łatwa w przygotowaniu. Jeśli zatem myśl...
Żurek staropolski
ratingratingratingratingrating

99

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Żurek staropolski to ulubiona zupa Polaków, kiedyś często jadana na śniadanie, zwłaszcza w chłodn...
Chłodnik staropolski
ratingratingratingratingrating

23

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Kiedy z nieba leje się żar, a gorąc daje się we znaki, koniecznie sięgnij po potrawy, których – p...
Staropolski żurek z borowikami - VIDEO
ratingratingratingratingrating

3

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Borowiki to szlachetne grzyby leśne, które urozmaicą smak niejednej potrawy. Tym razem użyj ich d...
Potrawka z kurczaka po staropolsku
ratingratingratingratingrating

66

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Wyśmienite danie z drobiu z dodatkiem warzyw i aromatycznych przypraw, czyli potrawka z kurczaka...
Kotlety schabowe po staropolsku
ratingratingratingratingrating

33

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
Kotlety schabowe po staropolsku to sprawdzony sposób na pyszne danie obiadowe. Do ich przygotowan...
Krupnik staropolski z mięsem
ratingratingratingratingrating

67

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Tradycyjne dania goszczą w kuchniach Polaków od pokoleń. Co jednak w przypadku, gdy rodzinna rece...
Żurek staropolski z grzybami
ratingratingratingratingrating

24

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
Żurek staropolski z grzybami to klasyka polskiej kuchni. Jest gęsty i aromatyczny dzięki dodatkow...
Kaczka po staropolsku
ratingratingratingratingrating

10

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
Kurczę po staropolsku
ratingratingratingratingrating

1

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
Piwna zupa starobawarska
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Staropolska Zupa Grzybowa
ratingratingratingratingrating

8

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Jeśli szukasz zupy idealnej na jesienne i zimowe obiady, koniecznie wybierz grzybową. Wersja star...
Bigos staropolski
ratingratingratingratingrating

17

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
Sarnina w sosie
ratingratingratingratingrating

21

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
 Pasztet staropolski
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.

przepisy.pl - Kuchnia staropolskaKuchnia staropolska

Kuchnia staropolska opiera się głównie na pieczonych mięsach, potrawach mącznych oraz wielu odmianach kasz. Kiedyś popularne były w niej również raki, dziczyzna, ryby, a wszystko to obficie doprawiane, zwłaszcza przyprawami korzennymi, tymiankiem, cząbrem i majerankiem. Wiele staropolskich potraw zostało już zapomnianych, jednak sporo wciąż cieszy się popularnością. Są to m.in. potrawki przyrządzane z białego mięsa, z dodatkiem kaszy jęczmiennej lub grochu, zrazy wołowe oraz sztandarowa potrawa, czyli bigos. W kuchni polskiej, zarówno dawnej, jak i współczesnej, ważne miejsce zajmują zupy, szczególnie te gęste, z dużą ilością dodatków w postaci kiełbasy, boczku, jajek i grochu. Są to przede wszystkim żurek, grochówka, kapuśniak czy prosta polewka. Kiedyś tym terminem nazywano wszystkie zupy powstające bez przepisu, później określano tak zupy bezmięsne. Kuchnia staropolska bogata jest jednocześnie w warzywa, m.in. kapustę, buraki oraz ziemniaki. Całość zaś podkreślają aromatyczne zioła i przyprawy, na czele z rozmarynem i majerankiem. Jeśli szukasz sprawdzonego sposobu na przyrządzenie klasycznej polskiej potrawy, wypróbuj przepis na kotlety schabowe po staropolsku. Wyrazistego smaku nadaje im marynata – mieszanka aromatycznych przypraw oraz oliwa. Usmażone kotlety podawaj razem z pieczonymi ziemniakami, mizerią lub startą marchewką. Doskonałą alternatywą dla kotletów będzie staropolska karkówka. Na zamarynowane mięso wyłóż uprzednio przygotowany farsz z mięsa mielonego, podsmażonej cebuli, suszonych śliwek, fig, pokruszonych migdałów oraz pikantnej papryki. Dobrym rozwiązaniem będzie także przyrządzenie potrawki z kurczaka. Udka usmaż razem z pieczarkami, cebulą i marchewką. Następnie wszystkie składniki duś przez chwilę i zapraw śmietaną oraz dopraw majerankiem. Ważnymi składnikami kuchni staropolskiej są też grzyby leśne – świeże oraz suszone, używane do przygotowywania farszów, sosów i zup. Staropolski żurek z borowikami to wyborna i aromatyczna wersja jednej z popularnych zup. Odkryj smaki polskiej kuchni z naszymi przepisami!