kuchnia staropolska

922 przepisy

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

przepisy.pl - Kuchnia staropolskaKuchnia staropolska

Kuchnia staropolska opiera się głównie na pieczonych mięsach, potrawach mącznych oraz wielu odmianach kasz. Kiedyś popularne były w niej również raki, dziczyzna, ryby, a wszystko to obficie doprawiane, zwłaszcza przyprawami korzennymi, tymiankiem, cząbrem i majerankiem. Wiele staropolskich potraw zostało już zapomnianych, jednak sporo wciąż cieszy się popularnością. Są to m.in. potrawki przyrządzane z białego mięsa, z dodatkiem kaszy jęczmiennej lub grochu, zrazy wołowe oraz sztandarowa potrawa, czyli bigos. W kuchni polskiej, zarówno dawnej, jak i współczesnej, ważne miejsce zajmują zupy, szczególnie te gęste, z dużą ilością dodatków w postaci kiełbasy, boczku, jajek i grochu. Są to przede wszystkim żurek, grochówka, kapuśniak czy prosta polewka. Kiedyś tym terminem nazywano wszystkie zupy powstające bez przepisu, później określano tak zupy bezmięsne. Kuchnia staropolska bogata jest jednocześnie w warzywa, m.in. kapustę, buraki oraz ziemniaki. Całość zaś podkreślają aromatyczne zioła i przyprawy, na czele z rozmarynem i majerankiem. Jeśli szukasz sprawdzonego sposobu na przyrządzenie klasycznej polskiej potrawy, wypróbuj przepis na kotlety schabowe po staropolsku. Wyrazistego smaku nadaje im marynata – mieszanka aromatycznych przypraw oraz oliwa. Usmażone kotlety podawaj razem z pieczonymi ziemniakami, mizerią lub startą marchewką. Doskonałą alternatywą dla kotletów będzie staropolska karkówka. Na zamarynowane mięso wyłóż uprzednio przygotowany farsz z mięsa mielonego, podsmażonej cebuli, suszonych śliwek, fig, pokruszonych migdałów oraz pikantnej papryki. Dobrym rozwiązaniem będzie także przyrządzenie potrawki z kurczaka. Udka usmaż razem z pieczarkami, cebulą i marchewką. Następnie wszystkie składniki duś przez chwilę i zapraw śmietaną oraz dopraw majerankiem. Ważnymi składnikami kuchni staropolskiej są też grzyby leśne – świeże oraz suszone, używane do przygotowywania farszów, sosów i zup. Staropolski żurek z borowikami to wyborna i aromatyczna wersja jednej z popularnych zup. Odkryj smaki polskiej kuchni z naszymi przepisami!