kurczak z warzywami po tajsku
13 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Przepisy z: kurczak z warzywami po tajsku (13) 
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
Kurczak z warzywami po tajsku
Curry i napój kokosowy to główne składniki niezwykle prostego i smacznego dania, jakim jest kurczak z warzywami po tajsku. Warto czasem urozmaicić sprawdzoną recepturę ciekawym dodatkiem. Pamiętajmy, że każda kuchnia skrywa w sobie niesamowite bogactwo aromatów, kolorów i smaków. Co Ty na to? Jesteś gotów na trochę kulinarnych eksperymentów? Zaczynamy!
Dla kogo?
Dla każdego, kto lubi samodzielnie odkrywać tajniki kulinariów z całego świata. Dla wielbicieli orientalnych, słodkich smaków połączonych z wytrawnymi dodatkami i zapachów, które wprost rozpalają zmysły!
Na jaką okazję?
Tajski kurczak z warzywami sprawdzi się świetnie niezależnie od pory dnia czy roku. Na śniadanie możesz go przygotować w formie omletu, na obiad doskonale sprawdzi się połączenie tajskiej zupy curry z kurczakiem oraz makaronu po tajsku, a wieczorem postaw na sataje, czyli tajskie szaszłyki z sosem orzechowym. Menu na cały dzień gotowe!
Czy wiesz, że?
Charakterystyczną cechą kuchni tajskiej jest ogromna różnorodność składników i smaków! Tamtejsze dania cechują ciekawe połączenia składników, w których przeplatają się ze sobą smaki pikantne, słodkie oraz słone. Bardzo popularne jest także stosowanie dużej ilości przypraw i świeżych ziół (np. trawy cytrynowej).
Dla urozmaicenia
Istnieje bardzo wiele odmian curry, z którym możesz przyrządzić kurczaka z warzywami po tajsku. To charakterystyczna dla tajskiej i indyjskiej kuchni mieszanka przypraw, zwana masalą. Wyróżniamy curry zielone, żółte oraz czerwone, a w jego skład wchodzą przyprawy takie jak: kurkuma, imbir, pieprz, chili, kolendra i wiele innych.