lopatka wieprzowa
97 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Przepisy z: lopatka wieprzowa (97) 
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
średnie
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
Łopatka wieprzowa
Łopatkę wieprzową wykorzystasz do przygotowania wielu pysznych dań, np.: placków po góralsku czy szaszłyków. Mięso możesz piec w piekarniku lub dusić, podawać w formie kotletów, roladek lub domowej pieczeni. Łopatka dobrze smakuje zarówno serwowana z gęstymi sosami, jak i delikatnymi warzywami (idealnymi dodatkami do niej będą: zapiekane w ziołach ziemniaki oraz rozmaite sezonowe sałatki). Jak wiele innych czerwonych mięs, dobrze się uda, kiedy doprawisz ją aromatycznymi ziołami i przyprawami, np. tymiankiem, rozmarynem, pieprzem, majerankiem. Dania z wieprzową łopatką są bardzo uniwersalne – doskonale nadawać się będą na codzienny obiad, kolację oraz specjalne okazje. Szukasz sprawdzonego sposobu na wieprzowinę? Wypróbuj więc klasyczny przepis na placki po węgiersku. Porcję gulaszu nałóż na świeżo usmażone i chrupiące placki ziemniaczane – dodatkowo możesz posypać je startym oscypkiem albo nałożyć na każdą porcję nieco kwaśnej śmietany. Inną formą podania gulaszu z łopatki będzie wersja z karmelizowanym jabłkiem. Dzięki owocom i przyprawom potrawa zyska słodko-pikantny posmak. Łopatkę wieprzową wykorzystasz również do przygotowania szaszłyków – jest dość tłusta, dlatego nie wyschnie podczas grillowania. Pokrojone mięso wymieszaj razem z przyprawą do grilla, oliwą oraz musztardą. Następnie zamarynowane w ten sposób kawałki nadziej na patyki i połóż na średnio rozgrzanym grillu (podczas grillowania przewracaj szaszłyki co jakiś czas). Doskonałym dodatkiem do gotowej potrawy będzie gęsty dip – wystarczy, że w misce wymieszasz pokrojone w kostkę ogórki razem z sosem czosnkowym i posiekaną miętą. Pasować będzie także sos barbecue albo chrzanowy. Do grillowanych szaszłyków podaj miks sałat z sosem winegret oraz ulubione pieczywo. Łopatka, połączona z innymi gatunkami mięsa, to także bardzo dobry składnik pasztetów. Dodaj do nich boczek i suszoną żurawinę – to naprawdę proste. Sprawdź nasze inspiracje i znajdź swój ulubiony przepis na pyszną, aromatyczną łopatkę wieprzową!