makaron chinski

171 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

przepisy.pl - Makaron chińskiMakaron chiński

Żyjemy w takich czasach, że aby zasmakować kuchni charakterystycznej dla danej części świata, nie trzeba od razu wybierać się w daleką podróż. Tradycyjny makaron chiński, przyrządzany na wiele sposobów, możesz teraz odtworzyć bez większego problemu w swojej kuchni. Makaron po chińsku z warzywami, smażony lub duszony, serwowany z kaczką, krewetkami czy tuńczykiem lub podawany w formie sałatki – do wyboru, do koloru!

Dla kogo?

Dla wielbicieli orientalnych smaków i azjatyckich dań. To również coś specjalnego dla wszystkich tych, którzy lubią od czasu do czasu rozsmakować się w potrawach innych niż tradycyjne. Coś dla siebie znajdą tu nie tylko mięsożercy, ale i jarosze – dla nich doskonałym wyborem będzie np. makaron chiński smażony w sezamie czy też makron z tofu.

Na jaką okazję?

Danie chińskie z makaronem możesz przygotować zarówno na obiad, jak i na kolację. W porze obiadowej przyrządź wołowinę w warzywach po wietnamsku, a wieczorem – sałatkę makaronową z tuńczykiem. Potrawy z makaronem chińskim są proste w przechowywaniu i dobre do spożycia nawet następnego dnia.

Czy wiesz, że?

Wyróżnić możemy wiele rodzajów makaronu chińskiego – zupełnie tak samo jak w przypadku włoskich past. Udon – gruby i sprężysty, idealny do bulionów; soba – to cienki i długi makaron, na pierwszy rzut oka przypominający spaghetti; ramen – o charakterystycznej, sprężystej i falistej strukturze, a także makaron ryżowy, o cienkich, białych niteczkach czy celofanowy – przezroczysty, pozyskiwany ze skrobi fasoli mung.

Dla urozmaicenia

Makaron chiński daje niezliczone możliwości! Warto zawsze pamiętać także o dodatku charakterystycznych dla kuchni chińskiej i japońskiej sosów – sojowego lub teriyaki. Pięknie podbiją smak potraw i pozwolą się nim w pełni rozkoszować.