makaron chinski
116 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Przepisy z: makaron chinski (116) 
łatwe
łatwe
łatwe
średnie
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
średnie
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
Makaron chiński
Żyjemy w takich czasach, że aby zasmakować kuchni charakterystycznej dla danej części świata, nie trzeba od razu wybierać się w daleką podróż. Tradycyjny makaron chiński, przyrządzany na wiele sposobów, możesz teraz odtworzyć bez większego problemu w swojej kuchni. Makaron po chińsku z warzywami, smażony lub duszony, serwowany z kaczką, krewetkami czy tuńczykiem lub podawany w formie sałatki – do wyboru, do koloru!
Dla kogo?
Dla wielbicieli orientalnych smaków i azjatyckich dań. To również coś specjalnego dla wszystkich tych, którzy lubią od czasu do czasu rozsmakować się w potrawach innych niż tradycyjne. Coś dla siebie znajdą tu nie tylko mięsożercy, ale i jarosze – dla nich doskonałym wyborem będzie np. makaron chiński smażony w sezamie czy też makron z tofu.
Na jaką okazję?
Danie chińskie z makaronem możesz przygotować zarówno na obiad, jak i na kolację. W porze obiadowej przyrządź wołowinę w warzywach po wietnamsku, a wieczorem – sałatkę makaronową z tuńczykiem. Potrawy z makaronem chińskim są proste w przechowywaniu i dobre do spożycia nawet następnego dnia.
Czy wiesz, że?
Wyróżnić możemy wiele rodzajów makaronu chińskiego – zupełnie tak samo jak w przypadku włoskich past. Udon – gruby i sprężysty, idealny do bulionów; soba – to cienki i długi makaron, na pierwszy rzut oka przypominający spaghetti; ramen – o charakterystycznej, sprężystej i falistej strukturze, a także makaron ryżowy, o cienkich, białych niteczkach czy celofanowy – przezroczysty, pozyskiwany ze skrobi fasoli mung.
Dla urozmaicenia
Makaron chiński daje niezliczone możliwości! Warto zawsze pamiętać także o dodatku charakterystycznych dla kuchni chińskiej i japońskiej sosów – sojowego lub teriyaki. Pięknie podbiją smak potraw i pozwolą się nim w pełni rozkoszować.