makrela wedzona
36 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Przepisy z: makrela wedzona (36) 
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
Makrela wędzona
Makrela wędzona to jedna z najchętniej spożywanych ryb. Najczęściej jada się ją po prostu z chlebem, ale sprawdzi się też w wielu przepisach. Sałatka z wędzoną makrelą to smaczna przekąska na co dzień i od święta, podobnie jak jajka faszerowane makrelą i ulubionymi składnikami. W pastach do chleba jest prawdziwą mistrzynią. Występuje w nich w wielu konfiguracjach, więc każdy znajdzie coś dla siebie. Jako dodatków możesz użyć dowolnych warzyw, jajek lub sera. Zawsze będzie pysznie!
Dla kogo?
Makrela wędzona to idealny produkt nie tylko dla jej wiernych fanów, ale i dla wszystkich, którzy rzadko sięgają po ryby. Jest łatwo dostępna i zawsze można z niej przygotować coś pysznego. Przyrządzaj ją na różne sposoby, aby znaleźć coś dla siebie. Potrawy z makreli trafią w każdy gust!
Na jaką okazję?
Ta ryba to świetny sposób na śniadanie i kolację. Przepisy na pasty z makrelą wędzoną, jajka faszerowane i sałatki pozwolą ci wyczarować szybkie i smaczne dania. Jeśli dodasz ją do placków ziemniaczanych lub połączysz z ryżem, uzyskasz smaczny i oryginalny obiad. Ta z pozoru zwyczajna ryba kryje w sobie duże możliwości!
Czy wiesz, że?
Makrela występuje w Oceanie Atlantyckim, ale jest też spotykana w Bałtyku, Morzu Śródziemnym i Morzu Czarnym. Jest dość duża – osiąga wagę do 1 kilograma i długość do 50 centymetrów. Makrela wędzona jest jedną z najczęściej kupowanych ryb w Polsce. Nic dziwnego! Jest smaczna, niedroga i łatwo dostępna.
Dla urozmaicenia:
Każdy przepis na makrelę wędzoną możesz urozmaicić rozmaitymi dodatkami. Sprawdzą się przede wszystkim wszelkie warzywa i jajka. Rzodkiewka, szczypiorek, pomidory, ogórek i awokado – z nimi makrela wędzona komponuje się idealnie. Jej smak jest wyrazisty, więc nie ma obawy, że jakieś warzywo go zdominuje.