Przepisy.pl - Przepisy kulinarne - Twoja baza przepisów pixel

marynata do kaczki pieczonej

3 przepisy

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy z: marynata do kaczki pieczonej (3)

Kaczka pieczona w pomarańczach
ratingratingratingratingrating

57

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Kaczka pieczona w pomarańczach to świetny przykład na to, jak dobrze może smakować mięso w połącz...
Kaczka pieczona
ratingratingratingratingrating

3

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
Kaczka upieczona w całości to danie, które na pewno zrobi wrażenie na gościach, dlatego warto pod...

przepisy.pl - Marynata do kaczki pieczonejMarynata do kaczki pieczonej

Pieczona kaczka to doskonała alternatywa dla dań drobiowych. Jest nie tylko smaczna, ale również uniwersalna: idealnie nadaje się zarówno na codzienny obiad, jak i świąteczną kolację. Sekret tej potrawy tkwi w marynacie – dzięki niej mięso jest niezwykle aromatyczne i kruche. Do przyrządzenia marynaty możesz wykorzystać m.in.: oliwę z oliwek, miód, ząbek czosnku, tymianek, rozgniecione goździki, słodką paprykę, a także sok z cytryny. Jeśli lubisz nieco pikantniejszy smak dań, koniecznie dodaj do niej bardziej wyraziste przyprawy, np. posiekaną papryczkę chili. Gotową marynatą natrzyj dokładnie mięso i odstaw na kilka godzin do lodówki. Pamiętaj, że pieczona kaczka, np. w miodowo-musztardowej, majerankowej czy pomarańczowej marynacie, wspaniale komponuje się z różnymi dodatkami, takimi jak: ziemniaczane purée, kluski śląskie oraz sałatka ze świeżych warzyw. Lubisz owocowe dania? W takim razie koniecznie wypróbuj przepis na pieczoną kaczkę w pomarańczach. Jej smak jeszcze bardziej podkreślisz, zanurzając mięso w marynacie wykonanej na bazie: cynamonu, mielonych goździków, imbiru oraz startej skórki z pomarańczy. Doskonałą alternatywą dla kaczki w pomarańczach będzie kaczka w sosie śliwkowym. By otrzymać marynatę wystarczy, że rozkruszone goździki i cynamon wymieszasz z przyprawą do mięs. Gotowe mięso podawaj pokrojone w plastry, najlepiej na czerwonej kapuście, razem z sosem i kluskami śląskimi. Pieczoną kaczkę możesz podać również w orientalnej wersji, np. po pekińsku. By nadać mięsu odpowiedni smak, zanurz je w marynacie z jasnego sosu sojowego, miodu, octu winnego, mąki ziemniaczanej oraz ostrej papryki. Nie zapomnij także o tatarze z selera z marynowaną kaczką, cukiniowych roladkach z mięsem czy kaczce z jabłkami i żurawiną. W tej kategorii znajdziesz wszystkie przydatne informacje na temat przygotowania marynaty do pieczonej kaczki. Czekają na Ciebie przepisy, video przepisy oraz porady naszego szefa kuchni. Zapraszamy do wspólnego przyrządzania smacznych i eleganckich potraw.