marynata do pieczenia schabu
14 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Przepisy z: marynata do pieczenia schabu (14) 
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
średnie
łatwe
łatwe
średnie
Marynata do pieczenia schabu
Sekret udanego pieczonego schabu tkwi między innymi w marynacie – to właśnie ona sprawia, że mięso po upieczeniu jest wyjątkowe aromatyczne i wyraziste. Do jej przygotowania wykorzystaj na przykład: czosnek, imbir, pikantną paprykę, majeranek, liść laurowy oraz tymianek. Na początek umyte i osuszone za pomocą ręczników kuchennych mięso natrzyj dokładnie przyprawami i zanurz w zalewie (proces marynowania schabu powinien trwać kilka godzin, aby mięso dokładnie przeniknął aromat przypraw). Następnie zamarynowany schab podsmażaj przez chwilę na patelni, by pozostał soczysty – i wstaw do rozgrzanego piekarnika. Gotowy schab pieczony idealnie sprawdzi się zarówno jako danie główne, jak i dodatek do kanapek czy sałatek (wystarczy, że przestudzone mięso pokroisz w plasterki lub kostkę). Lubisz intensywny aromat ziół? W takim razie przygotuj marynatę na bazie majeranku oraz tymianku. W misce wymieszaj zioła razem z olejem i odrobiną musztardy, a potem umieść w nich schab – zamarynowane w ten sposób mięso doskonale będzie się komponowało z sosem, który otrzymasz, łącząc: sok z pieczenia, esencję do sosu oraz dowolne przyprawy. Przyrządzając uroczysty obiad lub danie główne na przyjęcie, skorzystaj z przepisu na pyszny schab z fioletowym kalafiorem. By przygotować do niego odpowiednią marynatę wystarczy, że wymieszasz: majeranek, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz olej. Doskonałą alternatywą dla tego schabu z warzywami będą rumiane kotlety schabowe (doprawione m.in. musztardą, pieprzem oraz oliwą). A może mięso na słodko? Marynatę do schabu przyrządzisz z popularnego gazowanego napoju i odpowiednich dodatków. Sprawi ona, że mięso nabierze oryginalnego smaku i świetnie skomponuje się z owocami. Z czym najlepiej serwować soczysty schab pieczony? Doskonałe będą m.in. ziemniaki pieczone w folii, kasza gryczana lub kluski śląskie, a także surówki na bazie marchewki czy kapusty. Przyrządź aromatyczną marynatę do pieczonego schabu, dzięki której Twoje mięso będzie wyraziste w smaku, soczyste i miękkie. Do dzieła!