marynata do szaszlykow
46 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Przepisy z: marynata do szaszlykow (46) 
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
średnie
łatwe
łatwe
Marynata do szaszłyków
Żadne mięso nie smakuje tak dobrze, jak po wcześniejszym marynowaniu. Wiedzą o tym doskonale miłośnicy przyjęć przy grillu, gdy soczystą karkówkę czy żeberka w amerykańskim stylu trzeba wcześniej zamoczyć w aromatycznej marynacie. Nie inaczej jest z szaszłykami – niezależnie, czy w wersji mięsnej, czy wegetariańskiej. W tym przypadku jednak marynata do szaszłyków powinna być przygotowana tak, aby jedynie wzmocnić smak wszystkich elementów dania, nie dominując go. Kluczem do sukcesu jest więc odpowiedni dobór składników – w czym pomogą wam nasze przepisy na szaszłyki na grilla i marynatę. Zadbaliśmy o to, aby wśród zaprezentowanych receptur każdy znalazł coś dla siebie! Mamy więc propozycje dla miłośników wieprzowiny zestawionej z owocowymi dodatkami oraz dla zwolenników dań pikantnych. Nie może oczywiście zabraknąć pomysłu na pikantną marynatę do kurczaka oraz na owoce morza, które doskonale sprawdzają się w charakterze szaszłyków. Nie pozostaje nic innego, jak tylko przygotować pyszną marynatę do ulubionej wersji szaszłyków i rozpocząć grillową ucztę!
Dla kogo?
Marynata do szaszłyka to propozycja dla każdego, kto lubi wyrazisty smak dań oraz przenikający się aromat ziół i przypraw. Przepisy przypadną do gustu tym z was, którzy nie wyobrażają sobie codziennego menu bez dań mięsnych, ale także spodobają się osobom gustującym w kuchni roślinnej.
Na jaką okazję?
Na obiad, kolację, domowe przyjęcie oraz imprezę plenerową. Marynata do szaszłyków z grilla sprawdzi się zawsze, wzbogacając smak każdego dania!
Czy wiesz, że?
Odpowiednio skomponowana marynata wpływa na kruchość mięsa, a tym samym na czas jego pieczenia. Zależność ta jest szczególnie zauważalna w przypadku wieprzowiny, która – aby skruszeć – powinna być zamoczona w marynacie co najmniej przez kilka godzin przed jej przyrządzeniem na grillu, w piekarniku czy na patelni.
Dla urozmaicenia:
Każda marynata do szaszłyków to indywidualna kompozycja smakowa, zależna od waszego gustu oraz upodobań kulinarnych. Kluczowym składnikiem marynat do mięsa lub warzyw są zioła, a przede wszystkim pietruszka, majeranek, oregano i bazylia. Jeśli nie macie świeżych – wykorzystajcie suszone zioła, które wzmocnią smak.