masa do wafla

14 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy z: masa do wafla (14)

Wafle z galaretką
ratingratingratingratingrating

11

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Wafle z powidłami czy masą krówkową to deser obecny na polskich stołach od bardzo dawna. Jeszcze...
Masa do wafli I
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Masa do wafli III
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Masa do wafli II
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Mięso drobiowe mielone
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Blok zebra
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

trudne

czas przygotowania
45 min.
Wafle kajmakowe:)
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Wafel kolorowy
ratingratingratingratingrating

1

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Mazurek czekoladowy
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

trudne

czas przygotowania
15 min.
Andruty z masą
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
Torcik z wafli
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
Marzenie owocowe
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.

przepisy.pl - Masa do waflaMasa do wafla

Powidła, rozpuszczona czekolada, domowy dżem lub utarte z cukrem wiórki kokosowe – to najczęstsze pomysły na przełożenie andrutów i przygotowanie pysznego deseru bez pieczenia. Jeśli jednak tradycyjne rozwiązania nie satysfakcjonują was w pełni – skorzystajcie z naszych podpowiedzi na masę do wafli. Z pewnością znajdziecie wśród nich ulubione smaki, które przygotujecie w kilka minut. Mamy przepisy zarówno na klasyczne wersje wafli, jak i nowoczesne, wzbogacone ryżem, galaretką, orzechami czy bananem. Jedna cecha łączy wszystkie propozycje – masa do wafli musi mieć odpowiednią konsystencję, która po pewnym czasie gęstnieje, łącząc ze sobą poszczególne warstwy deseru. To sekret każdego łakocia przygotowywanego z wafli. Jeśli natomiast chcecie spróbować innej odmiany przekładanych andrutów – przygotujcie roladę, tort lub waflowe jajka z naszego przepisu. Będzie nie tylko pysznie, ale także oryginalnie. Masa do wafla jest doskonałym pomysłem na urozmaicenie słodkiego menu każdej imprezy czy rodzinnego spotkania.

Dla kogo?

Masa do wafla zachwyci każdego miłośnika domowych słodyczy. Dzięki ogromnej różnorodności w zakresie kreowania własnych smaków i aromatów – przepisy przypadną do gustu zwolennikom deserów o owocowej nucie, czy też smakoszom czekolady, kokosa lub bezy.

Na jaką okazję?

Masa na wafle doskonale wpisuje się w codzienne menu deserowe. Możecie przygotować kilka różnych jej wersji, tworząc pyszne wafelki, które zabierzecie ze sobą do pracy czy w podróż. Są także idealnym rozwiązaniem na domową imprezę, stanowiąc alternatywę dla klasycznych ciast.

Czy wiesz, że?

Tradycyjnym deserem na Górnym Śląsku są oblaty. To rodzaj wafla, o średnicy maksymalnie 20 cm. Ciasto, z którego przygotowywane są oblaty, ma słodkawy, waniliowy smak. Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, w 2010 roku, wpisało oblaty na listę produktów tradycyjnych.

Dla urozmaicenia:

Wafle z masą możecie wzbogacić ulubioną polewą. W zależności od smaku nadzienia może to być czekolada – biała lub czarna, a także lukier.