mieso mielone wolowe
750 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Przepisy z: mieso mielone wolowe (750) 
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
średnie
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
średnie
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
Mięso mielone wołowe
Mięso mielone wołowe stanowi jeden z podstawowych składników występujących w polskiej kuchni. Przyrządzamy z niego wiele znanych i powszechnie lubianych dań. Jednak mięso mielone to nie tylko klasyczne kotlety i popularne spaghetti. Zobacz, co jeszcze możesz z niego ugotować. Znajdziesz tu wiele inspiracji na dania – zarówno te popularne, lecz w delikatnie innej odsłonie, jak i te, które będą dla Ciebie zaskoczeniem i szansą do wypróbowania nowych smaków.
Dla kogo?
Dla tych, którzy przepadają za pikantnymi smakami ostrymi – zaserwuj im wtedy mięso mielone wołowe w ostrej wersji chilli con carne lub faszerowaną paprykę po meksykańsku. A dla tych, którzy jednak wolą dania bardziej stonowane, ale również ciekawe w smaku, świetnie będzie pasować grecka musaka czy klopsiki z groszkiem i pieczarkami. W kilku słowach rzecz ujmując – dla każdego coś dobrego!
Na jaką okazję?
Wołowe mięso mielone to podstawa tradycyjnych burgerów. Taką przekąskę, w formie mini, podać możesz swoim gościom jako przystawkę; a w towarzystwie frytek i surówki również jako główne danie. Burgery z grilla? Brzmi wprost idealnie! Letni, ciepły wieczór aż prosi się o pyszną oprawę.
Czy wiesz, że?
Dobre mięso mielone z wołowiny powinno wyglądać świeżo i mieć różowo-czerwoną barwę. Kupić je można praktycznie w każdym sklepie. Staraj się jednak wybierać to wyglądające jak najlepiej, pochodzące od sprawdzonych producentów. Jeśli posiadasz w swoim domu maszynkę do mięsa, to możesz je zrobić także samodzielnie.
Dla urozmaicenia
Gdy przygotowujesz ciekawe danie, którego głównym składnikiem jest mięso mielone, spróbuj połączyć jego kilka różnych rodzajów. Mięso wołowe świetnie komponuje się z wieprzowym, a to z kolei – z indyczym. Kotlety czy klopsiki przygotowane właśnie w taki sposób nabiorą charakteru! Nigdy nie zapominaj także o porządnej porcji ulubionych przypraw. Dzięki temu Twoje danie będzie unikalne.