mieso pieczone w piekarniku
159 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Przepisy z: mieso pieczone w piekarniku (159) 
łatwe
łatwe
łatwe
średnie
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
średnie
łatwe
łatwe
łatwe
średnie
łatwe
łatwe
średnie
łatwe
łatwe
średnie
łatwe
łatwe
średnie
łatwe
trudne
łatwe
łatwe
Mięsa pieczone w piekarniku to jeden z najpopularniejszych sposobów ich przygotowania. Tą metodą możemy uzyskać idealne danie na obiad bądź kolację. Do pieczenia nadają się wszystkie rodzaje mięs, ale kurczak i schab zdecydowanie należą do tych najchętniej wybieranych. Soczysta pieczeń to nie tylko danie obiadowe, ale również doskonały pomysł na domową wędlinę. Po wystygnięciu możesz pokroić ją w plasterki i podać z chlebem. Znakomity patent na obiad i śniadanie w jednym!
Dla kogo?
Do zrobienia pieczeni nie trzeba nikogo namawiać. Mięsa pieczone w piekarniku to już tradycja w polskiej kuchni. Jednak warto czasem odłożyć na bok ulubione przepisy i spróbować czegoś nowego. W zależności od sposobu przygotowania oraz użytych dodatków za każdym razem masz szansę uzyskać całkiem inny smak. Zapraszamy do kulinarnych eksperymentów!
Na jaką okazję?
Mięso pieczone w piekarniku to pomysł na każdą okazję. Święta, rodzinne uroczystości, zwykły dzień – zawsze jest czas na coś dobrego. Szukasz prostego sposobu? Wystarczy natrzeć wybrany kawałek mięsa ulubionymi przyprawami. Wstaw mięso do piekarnika, pamiętając, że kilogram mięsa potrzebuje około godziny na upieczenie. Przed wyjęciem warto ukroić kawałek i sprawdzić, czy mięso jest już odpowiednio miękkie.
Czy wiesz, że?
Mięso możesz upiec na blasze, w naczyniu żaroodpornym lub zawinąć je w rękaw do pieczenia. Pieczenie w rękawie lub przykrytym naczyniu sprawi, że mięso będzie bardziej soczyste.
Dla urozmaicenia:
Mięso pieczone warto podać z dobrym sosem. Najłatwiej przygotować go na bazie płynu, który wytworzył się podczas jego pieczenia. Otrzymamy wtedy smaczny sos pieczeniowy.