mieso wieprzowe
1159 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Przepisy z: mieso wieprzowe (1159) 
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
średnie
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
średnie
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
średnie
łatwe
łatwe
łatwe
Mięso wieprzowe
Wieprzowina to mięso, po które Polacy sięgają bardzo często. Ilość przepisów na jego przyrządzenie jest więc bardzo duża. Pieczenie i kotlety schabowe, szynki, bitki, a także mnóstwo sposobów na wykorzystanie wieprzowego mięsa mielonego. Jeśli zastanawiasz się, na co się zdecydować, sprawdź nasze propozycje. Na uroczysty obiad nadawać się będzie klasyczna pieczeń schabowa, np. nadziewana suszonymi owocami, albo upieczona z dodatkiem jabłek, w glazurze z dżemu morelowego. Zawijane zrazy z kluskami śląskimi to także pyszny sposób na wieprzowinę. Dobrym rozwiązaniem na uroczysty obiad będą również odpowiednio przyrządzone najdelikatniejsze części wieprzowiny, czyli polędwiczki. Podaj je w formie rolady z szynką parmeńską, suszonymi pomidorami i szpinakiem, albo polej sosem. Jeśli lubisz połączenie mięsa i owoców, przyrządź pikantny sos malinowy, a jeśli stawiasz na klasykę – dobry będzie pieczarkowy i śmietanowy. Z wieprzowiny przygotujesz także wiele potraw na grilla. Oprócz steków z karkówki, upiecz kolorowe szaszłyki. Kawałki mięsa nadziewaj na patyki z boczkiem, szalotką oraz papryką. Wspaniale skomponują się też z cukinią. Wiele kulinarnych możliwości daje mielone mięso wieprzowe. Jednym z najprostszych sposobów na jego wykorzystanie będzie przyrządzenie pulpetów i klopsików. Razem z sosem (np. koperkowym, pomidorowym) oraz dodatkami będą stanowić prosty i pyszny obiad. Jako dodatek do pulpetów sprawdzi się kasza gryczana, pęczak lub ziemniaki. Mielona wołowina to jednocześnie bardzo dobry sposób na farsz do wielu dań. Gołąbki, pyzy i pierogi – to tylko niektóre propozycje. Spróbuj przyrządzić mniej popularne dania, np. czebureki (drożdżowe pierożki popularne na Ukrainie i Białorusi), cepeliny (litewskie kartacze) albo gruzińskie chinkali. Mięso mielone to też podstawa sosu bolognese, chili con carne i niektórych wersji lasagne. Znakomicie urozmaicisz nim nadziewane warzywa: paprykę czy bakłażana. Wołowina, choć bardzo popularna, daje możliwość przyrządzenia wielu dań, również tych nowoczesnych i oryginalnych. Jakie potrawy z tego mięsa lubisz najbardziej?