Mięso wieprzowe | Przepisy.pl

mieso wieprzowe

1137 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy z: mieso wieprzowe (1137)

Duszone polędwiczki wieprzowe ze śliwkami
ratingratingratingratingrating

35

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
Szukasz sposobu na szybkie i jednocześnie eleganckie danie? Polędwiczki wieprzowe to świetny wybó...
Mięso wieprzowe duszone z warzywami
ratingratingratingratingrating

29

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Wieprzowe mięso duszone z warzywami to idealna propozycja na obiad dla całej rodziny. Głęboki sma...
Grillowane polędwiczki wieprzowe
ratingratingratingratingrating

12

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
Wystarczy czasem kilka prostych składników, by otrzymać apetyczne i pełne smaku danie. Dobrym prz...
Polędwiczki wieprzowe w sosie pieczarkowym
ratingratingratingratingrating

140

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Delikatne polędwiczki otulone aksamitnym sosem pieczarkowym na pewno podbiją Wasze serca. Jeśli c...
Polędwiczki wieprzowe duszone w sosie grzybowym
ratingratingratingratingrating

45

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Szybkie i smaczne danie, którego warto spróbować. Pełne aromatu polędwiczki wieprzowe w sosie grz...
Polędwiczki wieprzowe z gnocchi
ratingratingratingratingrating

15

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
„Gnocchi” to liczba mnoga od włoskiego słowa „gnocco”, co oznacza „grudę”. Jest to typowa potrawa...
Duszone polędwiczki wieprzowe w sosie borowikowym
ratingratingratingratingrating

60

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Soczyste mięso w gęstym grzybowym sosie z dodatkiem ziemniaczanego purée, delikatnego ryżu lub ka...
Medaliony wieprzowe z oscypkiem i żurawiną
ratingratingratingratingrating

6

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
Oscypek jest dobrze znany wszystkim amatorom kultury Podhala.Jest wędzonym serem o wędzonym smaku...
Faszerowane polędwiczki wieprzowe
ratingratingratingratingrating

36

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Polędwiczki wieprzowe to mięso o delikatnym smaku, które dobrze sprawdza się zarówno przygotowane...
Polędwiczki wieprzowe z chrupiącą skórką
ratingratingratingratingrating

16

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Wyśmienite polędwiczki wieprzowe z chrupiącą skórką i orzeźwiająca sałatką warto zaserwować podcz...
Szaszłyki wieprzowe z jabłkiem
ratingratingratingratingrating

2

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Sezon grillowy to dobry czas na tworzenie ciekawych połączeń smakowych, m.in. w szaszłykach. Deli...
Polędwiczki wieprzowe w sosie pieczarkowym - VIDEO
ratingratingratingratingrating

148

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
W tym daniu zakochasz się od pierwszego kęsa! Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym z pieczarka...
Pieczone polędwiczki wieprzowe glazurowane miodem
ratingratingratingratingrating

36

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Niezwykle delikatny i soczysty rodzaj mięsa, jakim jest polędwica, wymaga odpowiedniej oprawy. Pr...
Polędwiczki wieprzowe z serem brie
ratingratingratingratingrating

44

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Polędwica wieprzowa jest jednym z najszlachetniejszych mięs typowych dla kuchni polskiej. Podpowi...
Aromatyczne szaszłyki wieprzowe z papryka i boczkiem
ratingratingratingratingrating

8

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Ciepłe dni zachęcają do spędzania czasu na świeżym powietrzu i grillowania ze znajomymi lub rodzi...
Mięso mielone zapiekane z makaronem
ratingratingratingratingrating

44

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Najlepszy sposób na prosty obiad? Mięso mielone z makaronem! Podsmażone oraz zapieczone posmakuje...
Grillowane kotleciki wieprzowe z sosem pieczeniowym
ratingratingratingratingrating

1

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Wieprzowina świetnie komponuje się z rozmaitymi sosami. Jeśli podasz ją w takiej postaci z dodatk...
Polędwiczki wieprzowe pieczone w boczku z ryżem i ananasem
ratingratingratingratingrating

89

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Polędwiczki wieprzowe w ananasie to propozycja na smaczne, efektowne danie. Przygotuj je jako głó...
Soczyste polędwiczki wieprzowe zapiekane z niebieskim serem
ratingratingratingratingrating

22

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Soczyste polędwiczki wieprzowe zapiekane z niebieskim serem to pyszny sposób na przyrządzenie obi...
Polędwiczki wieprzowe w boczku faszerowane orzechami pieczone w papilotach
ratingratingratingratingrating

4

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Orzechy stanowią dodatek, który sprawia, że potrawy nabierają szlachetniejszego, głębszego smaku...
Pieczone faszerowane polędwiczki wieprzowe suszonymi pomidorami i szpinakiem
ratingratingratingratingrating

50

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Suszone pomidory to prawdziwie włoski dodatek do potraw. Mają wyrazisty słono-słodki smak – są py...
Polędwiczki wieprzowe pieczone w sosie cytrynowo-kaparowym
ratingratingratingratingrating

16

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
Polędwiczki, które często pojawiają się na stołach podczas przyjęć i eleganckich kolacji, nabiorą...
Stroganoff wieprzowy
ratingratingratingratingrating

45

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Stroganoff jest klasycznym daniem kuchni rosyjskiej, które w swojej oryginalnej wersji przygotowy...
Pieczone polędwiczki wieprzowe glazurowane miodem i octem balsamicznym
ratingratingratingratingrating

33

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Polędwica wieprzowa to delikatne i kruche mięso, które doskonale nadaje się do pieczenia. Nie wym...
Bitki wieprzowe
ratingratingratingratingrating

48

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Bitki to dobra propozycja na smaczny obiad. Mięso wieprzowe z kremowym, delikatnie pikantnym sose...
Roladki wieprzowe
ratingratingratingratingrating

104

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Wyśmienite roladki z polędwiczki wieprzowej z doskonałym farszem to propozycja wykwintnego oraz p...
Zrazy wieprzowe
ratingratingratingratingrating

15

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
Roladki z mięsa to typowa dla kuchni polskiej metoda serwowania zarówno wieprzowiny, jak i wołowi...

przepisy.pl - Mięso wieprzoweMięso wieprzowe

Wieprzowina to mięso, po które Polacy sięgają bardzo często. Ilość przepisów na jego przyrządzenie jest więc bardzo duża. Pieczenie i kotlety schabowe, szynki, bitki, a także mnóstwo sposobów na wykorzystanie wieprzowego mięsa mielonego. Jeśli zastanawiasz się, na co się zdecydować, sprawdź nasze propozycje. Na uroczysty obiad nadawać się będzie klasyczna pieczeń schabowa, np. nadziewana suszonymi owocami, albo upieczona z dodatkiem jabłek, w glazurze z dżemu morelowego. Zawijane zrazy z kluskami śląskimi to także pyszny sposób na wieprzowinę. Dobrym rozwiązaniem na uroczysty obiad będą również odpowiednio przyrządzone najdelikatniejsze części wieprzowiny, czyli polędwiczki. Podaj je w formie rolady z szynką parmeńską, suszonymi pomidorami i szpinakiem, albo polej sosem. Jeśli lubisz połączenie mięsa i owoców, przyrządź pikantny sos malinowy, a jeśli stawiasz na klasykę – dobry będzie pieczarkowy i śmietanowy. Z wieprzowiny przygotujesz także wiele potraw na grilla. Oprócz steków z karkówki, upiecz kolorowe szaszłyki. Kawałki mięsa nadziewaj na patyki z boczkiem, szalotką oraz papryką. Wspaniale skomponują się też z cukinią. Wiele kulinarnych możliwości daje mielone mięso wieprzowe. Jednym z najprostszych sposobów na jego wykorzystanie będzie przyrządzenie pulpetów i klopsików. Razem z sosem (np. koperkowym, pomidorowym) oraz dodatkami będą stanowić prosty i pyszny obiad. Jako dodatek do pulpetów sprawdzi się kasza gryczana, pęczak lub ziemniaki. Mielona wołowina to jednocześnie bardzo dobry sposób na farsz do wielu dań. Gołąbki, pyzy i pierogi – to tylko niektóre propozycje. Spróbuj przyrządzić mniej popularne dania, np. czebureki (drożdżowe pierożki popularne na Ukrainie i Białorusi), cepeliny (litewskie kartacze) albo gruzińskie chinkali. Mięso mielone to też podstawa sosu bolognese, chili con carne i niektórych wersji lasagne. Znakomicie urozmaicisz nim nadziewane warzywa: paprykę czy bakłażana. Wołowina, choć bardzo popularna, daje możliwość przyrządzenia wielu dań, również tych nowoczesnych i oryginalnych. Jakie potrawy z tego mięsa lubisz najbardziej?