mleko skondensowane slodzone
8 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Przepisy z: mleko skondensowane slodzone (8) 
Mleko skondensowane słodzone
Jeśli dorastaliście w latach dziewięćdziesiątych, zapewne pamiętacie wyjątkowy produkt, o którym marzyło każde dziecko, gdy słodycze nie były powszechnie dostępne. Mowa o mleku skondensowanym, słodzonym dodatkowo, które wyciskane bezpośrednio z tubki smakowało wręcz obłędnie. Często dodawane było także do kawy, jako słodzik i zabielacz. Mleko zagęszczone powstaje podczas odparowywania wody z mleka krowiego. Dzięki temu zyskuje gładką konsystencję i kremową barwę. Jeśli szukasz pomysłu na mleko skondensowane i zastanawiasz się, do czego wykorzystać ten składnik, sprawdź nasze propozycje. Dziś słodzone mleko skondensowane ma bowiem znacznie więcej zastosowań w kuchni, a pokochają je przede wszystkim zwolennicy deserów pod różną postacią. Ciasto z mlekiem skondensowanym słodzonym to wyjątkowa propozycja dla łasuchów. Na upalne dni łatwo przygotujecie placek limonkowy, w którym obowiązkowo musi znaleźć się mleczny dodatek. Spróbujcie naszych propozycji na mleko skondensowane, przepisy są proste i szybkie. Gwarantujemy, że ten składnik zagości w waszej kuchni na stałe.
Dla kogo?
Mleko skondensowane słodzone kochają wszyscy. Zwolennicy deserów będą zachwyceni aksamitnym smakiem masy, przygotowanej z tym składnikiem.
Na jaką okazję?
Mleko skondensowane, z racji uniwersalnego zastosowania, nadaje się do przygotowania domowego ciasta, a także jako składnik dań serwowanych podczas przyjęcia.
Czy wiesz, że?
Mleko skondensowane słodzone możesz przygotować samodzielnie. Wystarczy wymieszać cukier i mleko, a następnie doprowadzić do wrzenia. Później wystarczy na niewielkim płomieniu gotować płyn około godziny, aż zauważysz, że zaczyna nabierać gęstej konsystencji.
Dla urozmaicenia:
Jeśli chcesz zniwelować intensywność słodyczy ciasta przygotowanego z mlekiem skondensowanym, możesz wykorzystać świeże owoce, które należy ułożyć na wierzchu placka. Dzięki temu zbalansujesz smaki.