Nadzienia do naleśników | Przepisy.pl pixel

nadzienia do nalesnikow

13 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy z: nadzienia do nalesnikow (13)

Świąteczne naleśniki z nadzieniem ze szpinaku
ratingratingratingratingrating

18

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
Poszukujesz alternatywy dla klasycznych świątecznych potraw? Zainspiruj się i przygotuj naleśniki...
Świąteczne naleśniki z nadzieniem grzybowym
ratingratingratingratingrating

10

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
Świąteczne naleśniki z nadzieniem grzybowym to smaczne danie, które sprawdzi się nie tylko podcza...
Naleśniki z kurczakiem i pieczarkami
ratingratingratingratingrating

102

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Soczyste mięso z kurczaka połączone z pokrojonymi w plasterki pieczarkami, cebulką i delikatnym s...

przepisy.pl - Nadzienia do naleśnikówNadzienia do naleśników

Z czym najczęściej jadasz naleśniki? W polskiej kuchni popularne są szczególnie w wersji na słodko: z twarożkiem i rodzynkami, z różnymi rodzajami dżemów lub z czekoladowymi kremami. Ich wielką zaletą jest prostota i szybkość przygotowania. Wytrawne nadzienie do naleśników również można przyrządzić w bardzo prosty sposób. Jeśli lubisz dania mięsne, wybierz kurczaka, szynkę albo mielone mięso wieprzowe. Zrób z niego nadzienie, łącząc mięso z pieczarkami, cebulą, włoszczyzną albo żółtym serem. Pokrój wszystkie składniki w drobną kostkę, żeby farsz łatwo się nakładał. Jeśli decydujesz się na nadzienie z szynki, możesz kłaść ją na usmażone naleśniki w całych plastrach. Wolisz dania bezmięsne? Przyrządzanie farszów do naleśników to dobra okazja na wypróbowanie nowych połączeń smakowych i przygotowanie różnorodnych dań. Dowolne grzyby (dobrze sprawdzą się np. pieczarki) z dodatkiem jajka stworzą pyszną masę, którą doprawisz świeżą pietruszką albo szczypiorkiem. Znakomitym sposobem na farsz jest także szpinak – z cebulą, czosnkiem i serem feta, przyprawiony odrobiną gałki muszkatołowej. Do nadziewania (nie tylko naleśników) wspaniale nadawać się będzie również kasza gryczana. Możesz połączyć ją z mięsem wołowym albo pominąć jego dodatek. Wybierz kaszę paloną brązową – ma bardziej wyrazisty smak niż niepalona biała, a następnie wymieszaj ją z serem pleśniowym oraz zieloną pietruszką. Gotowe danie podawaj od razu po przełożeniu farszem albo dodatkowo zapiecz je w sosie. Do naleśników z kurczakiem i pieczarkami wspaniale sprawdzi się np. sos serowy. Możesz dodatkowo posypać je startym żółtym serem. Jeśli jednak wolisz słodki farsz, a szukasz urozmaicenia, wykorzystaj jabłka. Pokrój je w drobną kostkę, posyp cynamonem i polej sokiem z cytryny. Następnie dołącz rodzynki i orzechy – otrzymasz pyszne danie o smaku szarlotki. Będzie nie tylko smacznym obiadem, sprawdzi się również jako deser, zwłaszcza polany dodatkowo karmelem, czekoladą albo podany z bitą śmietaną. Sprawdź nasze przepisy, wypróbuj je i wybierz swoje ulubione!