obiad na szybko

183 przepisy

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

przepisy.pl - Obiad na szybkoObiad na szybko

Możemy być największymi pasjonatami gotowania, ale kiedy wracamy do domu po ciężkim dniu, zależy nam tylko na tym, by wskoczyć w miękkie kapcie i szybko wrzucić coś na ruszt. Bywają takie chwile, że samo podejście do kuchennego blatu wymaga poważnego samozaparcia. Często jesteśmy tak zabiegani, że niewiele czasu pozostaje na gotowanie. Bez obaw – to nie musi odbić się negatywnie na naszych nawykach żywieniowych. Sytuację uratuje prosty obiad na szybko, którego przyrządzenie w trybie błyskawicznym zajmie maksymalnie 30 minut. Poznaj nasze triki!

Dla kogo?

Nawet w studenckiej spiżarni znajdą się produkty, które uratują żaka przed kanapką z ketchupem pałaszowaną w drodze na kolejny wykład. Proste pasty i omlety przychodzą z pomocą, gdy kurczą się zapasy od troskliwych rodziców. Ludu pracujący, też nie jesteś skazany na budkę z kebabem! Nie było czasu zrobić zakupów? Pomysł na obiad na szybko nie wymaga wyszukanych składników. Warzywno-mięsne zapiekanki nie są skomplikowane!

Na jaką okazję?

Zegar tyka, a wygłodniali domownicy coraz wyraźniej domagają się gorącego posiłku. Trudno mieć dobry humor na głodnego. Co zrobić szybko na obiad? Na pewno nie panikować! Fasolka po bretońsku poradzi sobie z wilczym apetytem. Wreszcie masz okazję wypróbować dania kuchni azjatyckiej – ryż, kurczak i warzywa to obiad na szybko i na wypasie! Masz wolny weekend? Nie spędzaj całego w kuchni! Curry z warzywami i sałatka z kurczakiem „załatwią” więcej czasu na odpoczynek.

Czy wiesz, że?

Dania jednogarnkowe to najlepsi sprzymierzeńcy zabieganych pracusiów. Gulasz, leczo, klopsiki w aromatycznym sosie i kremowe zupy to ulubieńcy osób, które w kuchni chcą spędzać niezbędne minimum. Jedno podejście do gotowania, a obiad na kilka dni masz z głowy.

Dla urozmaicenia:

Ułożyłeś już cały plan, by przygotować szybki obiad, ale coś poszło nie tak… Nie rozmroziłeś mięsa albo zapomniałeś o nim w czasie zakupów? W wielu potrawach mięsny składnik możesz z powodzeniem zastąpić dowolną wędliną, która cierpliwie czeka w lodówce na swoją szansę.