obiad z cieleciny
21 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Przepisy z: obiad z cieleciny (21) 
łatwe
łatwe
średnie
trudne
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
średnie
Obiad z cielęciny
Cielęcina jest uważana za jedno z najszlachetniejszych i najdelikatniejszych mięs. Zapewne próbowaliście dań z jej udziałem. Charakteryzują się bogatym aromatem oraz uniwersalnym zastosowaniem. Mogą stanowić menu lunchowe, kolacyjne, a także elegancką potrawę na przyjęcie w gronie znajomych. Przygotowując obiad z cielęciny, pamiętajcie jedynie o umiejętnym dobraniu składników, aby ich smak nie zdominował mięsa. Początkujący kucharze zwykle obawiają się wybrania cielęciny, ponieważ jest to mięso wymagające odpowiedniej obróbki. Zbyt długie smażenie powoduje suchość potrawy, co znacznie obniża jej walor smakowy. Spróbujcie naszych propozycji, a odkryjecie niesamowite właściwości tego mięsa.
Dla kogo?
Obiad z cielęciny polecany jest szczególnie osobom, które lubią delikatne dania. Do gustu przypadnie także zwolennikom mięsnych potraw z licznymi dodatkami. Gulasz cielęcy z suszonymi grzybami i natką pietruszki zadowoli każdego konesera nowoczesnej kuchni.
Na jaką okazję?
Najłatwiej odpowiedzieć stwierdzeniem: cielęcina – przepis na obiad. To mięso polecane jest przede wszystkim na lunch. Będzie również eleganckim i ekskluzywnym daniem podanym podczas kolacji w gronie rodziny lub znajomych.
Czy wiesz, że?
Najlepszej jakości mięso pochodzi od cieląt karmionych głównie mlekiem. Świeża cielęcina powinna mieć lekko kwasowy zapach, który kojarzony jest z laktozą. Jeśli zdecydujecie się na zamrożenie cielęciny, pamiętajcie, aby odmrażać ją bardzo wolno, dzięki czemu zachowa swój unikatowy aromat i wyjątkową kruchość.
Dla urozmaicenia:
Obiad z cielęciny można wzbogacić ulubionymi ziołami: bazylią, estragonem, majerankiem, kolendrą oraz lubczykiem. Pamiętajcie, tylko aby nie przesadzać z dodatkami, które w nadmiarze mogą zdominować smak potrawy.