obiad z kalafiora
54 przepisy
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Przepisy z: obiad z kalafiora (54) 
łatwe
średnie
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
Obiad z kalafiora
Kalafior, dostępny w porze letniej praktycznie na każdym kroku, to warzywo lubiane i cenione od dawna. Świetnie sprawdza się jako dodatek do sałatek, zup bądź placków. Często występuje też w głównej roli lub stanowi istotny element dania. Zobacz, co pysznego możesz przyrządzić na obiad z kalafiora i z jakimi składnikami będzie komponował się naprawdę dobrze. Niech zainspirują Cię przepisy na dania z kalafiora – znajdziesz ich tu całkiem sporo!
Dla kogo?
Dla każdego, kto wciąż ma w pamięci obraz beztroskich, wakacyjnych dni z szybkimi obiadami. Uwielbiasz smak gotowanego kalafiora ze smażoną bułką tartą? Jeśli tak, to z pewnością zasmakujesz w kotletach z kalafiora i kaszy jaglanej z suszonymi pomidorami lub kalafiorowym curry.
Na jaką okazję?
Smakosze kalafiorów z pewnością mogą je jeść na śniadanie, obiad i kolację! Tak już mamy ze składnikami, za którymi wprost przepadamy. Na dobry początek dnia wyśmienicie sprawdzi się przepis na kolorowy kalafior z sezamem – danie niewymagające i dość szybkie. Babka ziemniaczana z warzywami to świetna propozycja obiadowa, natomiast grillowane szaszłyki z warzyw marynowane w chili, kolendrze i miodzie będą idealne na wieczór.
Czy wiesz, że?
Kalafior to właściwie kwiatostan, a nie klasyczne warzywo. Nawet jego angielska nazwa, cauliflower, mówi sama za siebie. Skąd i kiedy ta roślina pojawiła się w Polsce? W Rzymie i Grecji znana była już w starożytności, natomiast w naszym kraju kalafiory zaczęto uprawiać na przełomie XVI i XVII wieku. Najprawdopodobniej zostały do nas sprowadzone za pośrednictwem królowej Bony.
Dla urozmaicenia
Kalafior możesz ugotować zarówno w całości, jak i dzieląc go wcześniej na mniejsze różyczki. Przy zastosowaniu każdego z tych sposobów będzie tak samo pyszny! Aby nadać tej roślinie nieco delikatności, warto podczas gotowania dodać do wody szklankę mleka. Nada mu lekko słodki smak, a nam doda pewności, że kolor pozostanie bez zmian. Dzięki takiemu zabiegowi nasz obiad z kalafiora będzie wyśmienity!