obiad z kasza gryczana
64 przepisy
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Przepisy z: obiad z kasza gryczana (64) 
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
średnie
średnie
łatwe
łatwe
łatwe
średnie
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
średnie
średnie
średnie
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
Obiad z kaszą gryczaną
Bezpowrotnie na szczęście minęły czasy, w których kasza gryczana uważana była za zło konieczne. Serwowano ją – z uwagi na niedostępność innych produktów – przede wszystkim w barach mlecznych, skąd znana jest klasyczna wersja obiadu z kaszą gryczaną, którym był gulasz i ogórek kiszony. Dziś dania te zyskują na popularności, a kasza z rozmachem wkracza na polskie stoły ponownie, stając się przyjemną alternatywą dla ryżu. Jak przygotować obiad z kaszą gryczaną? Możecie wykorzystać klasyczne receptury, czyli wspomniany wcześniej gulasz lub skwarki. Jeśli jednak cenicie nowoczesną kuchnię i lubicie odkrywać nowe smaki – wybierzcie coś z naszych propozycji. Kasza gryczana to przepisy na obiad o wyjątkowej różnorodności. Możecie przygotować zarówno dania w klasycznym, polskim wydaniu, jak i oryginalne i aromatyczne potrawy, inspirowane kuchnią azjatycką. Doskonałą propozycją na obiad z kaszą są warzywa faszerowane. Spróbujcie wyjątkowej papryki nadziewanej kaszą gryczaną i grzybami, która posmakuje miłośnikom potraw opartych jedynie o składniki roślinne.
Dla kogo?
Kasza gryczana na obiad to propozycja zarówno dla zwolenników potraw mięsnych, jak i wegetariańskich. Posmakuje miłośnikom tradycyjnej, polskiej kuchni, znanej od pokoleń. Nowoczesne dania z kolei skradną kulinarne serca osób ceniących nieoczywiste połączenia składników i mieszanie się różnych kuchennych kultur.
Na jaką okazję?
Kasza gryczana to idealny pomysł na obiad. Jest jednak tak uniwersalnym składnikiem, że doskonale sprawdzi się również podczas kolacji czy domowego przyjęcia. Wystarczy odrobina kuchennej kreatywności, właściwy dobór składników, aby z kaszy przygotować posiłek na każdą okazję.
Czy wiesz, że?
Kaszotto, przygotowywane między innymi z kaszy gryczanej, to alternatywa dla włoskiego risotta. Wystarczy ugotowaną kaszę wymieszać z warzywami i delikatnym sosem, aby stworzyć pyszne danie w wegetariańskim stylu.
Dla urozmaicenia:
Podczas obiadu klasyczną kaszę gryczaną paloną możecie zastąpić jej wersją białą. To szczególnie przydatne dla osób, które nie przepadają za wyrazistym smakiem kaszy palonej.