obiad z kurkami

273 przepisy

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

przepisy.pl - Obiad z kurkamiObiad z kurkami

Podczas niezwykle urodzajnych pór roku aż żal nie skorzystać z tego, co daje nam natura. Wczesnym latem możemy cieszyć się z darów lasu w postaci jagód, poziomek czy malin. Jesienią natomiast sięgnijmy po pyszności, jakimi są grzyby. Do tych najbardziej znanych i lubianych należą z pewnością kurki – a właściwie pieprznik jadalny. Świetnie komponują się z daniami śniadaniowymi np. jajecznicą lub omletem, ale wzbogacą równie doskonale smak obiadu. Co można zrobić z kurek? Niech to pytanie dłużej nie spędza Ci snu z powiek. U nas znajdziesz wiele przepisów na dania z kurkami – wypróbuj któryś z nich, a na pewno wrócisz po więcej!

Dla kogo?

Dla starych, wprawionych w bojach zbieraczy grzybów i tych, którzy stawiają dopiero swoje pierwsze kroki w tej dziedzinie. Również dla tych, którzy wolą jednak zaufać komuś innemu i oszczędzając sobie pracy oraz wysiłku, kupić gotowe kurki na targu lub w supermarkecie. Dania z kurkami z pewnością zasmakują każdemu!

Na jaką okazję?

Obiady z kurkami, dość łatwe i szybkie w przygotowaniu, będą idealne na zabiegane, pełne pracy i obowiązków dni tygodnia. Wypróbuj wtedy pomysł na świderki z kiełbasą i kurkami lub grzybową potrawkę. Na bardziej uroczysty obiad wybierz przepis na risotto z kurkami i kurczakiem lub comber jagnięcy z sosem rabarbarowym.

Czy wiesz, że?

Kurki są tak smacznymi i popularnymi grzybami, że wylądowały nawet na… znaczkach pocztowych. Autorką projektu była Marzanna Dąbrowska, a znaczek przedstawiający pieprznika jadalnego został wyemitowany przez Pocztę Polską pod koniec sierpnia 2014 r. w nakładzie 400 000 sztuk.

Dla urozmaicenia

Kurki są na tyle uniwersalne, że będą smakować także jako zamiennik innych grzybów. Idąc dalej tym tropem – możesz stworzyć prawdziwą, grzybową mieszankę, miksując ich różne rodzaje, a później susząc je lub marynując. Możesz je także zamrozić. Pamiętaj jednak o wcześniejszym obgotowaniu, aby pozbyć się goryczki po rozmrożeniu.