obiad z pieczarkami
545 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Przepisy z: obiad z pieczarkami (545) 
łatwe
łatwe
średnie
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
średnie
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
średnie
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
Obiad z pieczarkami
Pieczarka, niepozorny z wyglądu grzyb i dostępny w prawie każdym sklepie spożywczym, bywa niedoceniana. Zachwycamy się kurkami, prawdziwkami i borowikami, zapominając, że niewielka, biała pieczarka nie powiedziała jeszcze ostatniego słowa. Tak naprawdę dopiero się rozkręca! Być może nie ma w sobie tyle samo szlachetności co jej leśni kuzyni, ale potrawy z pieczarek mogą nieźle namieszać w naszym obiadowym menu. Grzyby dostępne przez cały rok dają dużo czasu na przetestowanie ich wszechstronnych możliwości.
Dla kogo?
Delikatny zapach i smak nie dominuje innych składników. Niemniej brak pieczarek w ulubionej pizzy, zapiekance albo makaronie bardzo łatwo zauważyć! Obiad z pieczarkami może być naprawdę wykwintny. Połączenie ich z cielęciną lub dziczyzną stanowi już klasykę. Mięsista konsystencja oczarowała podniebienia wegetarian. Wystarczy spróbować krokietów w grzybowej wersji, by zrozumieć, o co chodzi. Nie wszyscy lubią ekstrawaganckie kompozycje w kuchni, a danie z pieczarkami to zawsze bezpieczna przystań.
Na jaką okazję?
Jeden kapelusz, a wiele wcieleń. Potrawy z pieczarek zrobią furorę na kolacji w stylu włoskim. Risotto, cannelloni i lasagne z pieczarkami ruszają na podbój Rzymu. Sos pieczarkowy jest ozdobą niejednego mięsnego dania. Wydaje się pospolity, ale w zestawie z polędwiczkami wieprzowymi bez problemu zdobywa uznanie na eleganckich salonach. Najważniejsze, że grzyby zawsze wracają „do korzeni” – domowa zupa pieczarkowa jest nie do przecenienia!
Czy wiesz, że?
W XVI wieku pieczarki na obiad serwowano tylko w najzamożniejszych domach. Towar luksusowy, który był zarezerwowany na specjalne okazje, spopularyzowano we Francji. Wygląda na to, że Paryż to stolica mody także kulinarnej!
Dla urozmaicenia:
Największą sławą cieszy się niewielkich rozmiarów pieczarka biała. Coraz częściej możemy spotkać się też z pieczarką portobello. Jest wyraźnie większa i wyróżnia się ciemniejszym, brązowawym kolorem. Jędrny miąższ czyni z niej doskonały wkład do wegetariańskich burgerów. Wspaniale smakuje nadziewana mięsem, warzywami i kaszą.