obiad z pieczarkami

465 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

przepisy.pl - Obiad z pieczarkamiObiad z pieczarkami

Pieczarka, niepozorny z wyglądu grzyb i dostępny w prawie każdym sklepie spożywczym, bywa niedoceniana. Zachwycamy się kurkami, prawdziwkami i borowikami, zapominając, że niewielka, biała pieczarka nie powiedziała jeszcze ostatniego słowa. Tak naprawdę dopiero się rozkręca! Być może nie ma w sobie tyle samo szlachetności co jej leśni kuzyni, ale potrawy z pieczarek mogą nieźle namieszać w naszym obiadowym menu. Grzyby dostępne przez cały rok dają dużo czasu na przetestowanie ich wszechstronnych możliwości.

Dla kogo?

Delikatny zapach i smak nie dominuje innych składników. Niemniej brak pieczarek w ulubionej pizzy, zapiekance albo makaronie bardzo łatwo zauważyć! Obiad z pieczarkami może być naprawdę wykwintny. Połączenie ich z cielęciną lub dziczyzną stanowi już klasykę. Mięsista konsystencja oczarowała podniebienia wegetarian. Wystarczy spróbować krokietów w grzybowej wersji, by zrozumieć, o co chodzi. Nie wszyscy lubią ekstrawaganckie kompozycje w kuchni, a danie z pieczarkami to zawsze bezpieczna przystań.

Na jaką okazję?

Jeden kapelusz, a wiele wcieleń. Potrawy z pieczarek zrobią furorę na kolacji w stylu włoskim. Risotto, cannelloni i lasagne z pieczarkami ruszają na podbój Rzymu. Sos pieczarkowy jest ozdobą niejednego mięsnego dania. Wydaje się pospolity, ale w zestawie z polędwiczkami wieprzowymi bez problemu zdobywa uznanie na eleganckich salonach. Najważniejsze, że grzyby zawsze wracają „do korzeni” – domowa zupa pieczarkowa jest nie do przecenienia!

Czy wiesz, że?

W XVI wieku pieczarki na obiad serwowano tylko w najzamożniejszych domach. Towar luksusowy, który był zarezerwowany na specjalne okazje, spopularyzowano we Francji. Wygląda na to, że Paryż to stolica mody także kulinarnej!

Dla urozmaicenia:

Największą sławą cieszy się niewielkich rozmiarów pieczarka biała. Coraz częściej możemy spotkać się też z pieczarką portobello. Jest wyraźnie większa i wyróżnia się ciemniejszym, brązowawym kolorem. Jędrny miąższ czyni z niej doskonały wkład do wegetariańskich burgerów. Wspaniale smakuje nadziewana mięsem, warzywami i kaszą.