obiad z twarogiem
19 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Przepisy z: obiad z twarogiem (19) 
średnie
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
średnie
Obiad z twarogiem
Jeśli obiad z wykorzystaniem twarogu kojarzycie jedynie z makaronem na słodko lub pierogami, czas spróbować innych propozycji. Jest ich naprawdę mnóstwo, a biały ser może być składnikiem pysznych dań w wersji deserowej, a także tych o wyrazistym i ostrym smaku. Potrawy z twarogu, które zaserwujecie na domowy lunch, to przekrój różnych kuchni świata oraz smaków, dopasowanych do indywidualnych gustów kulinarnych. Miłośnicy potraw roślinnych zachwycą się smakiem warzyw pieczonych w cieście, którego składnikiem jest właśnie twaróg. To ciekawa kompozycja, którą przygotujecie nie tylko na rodzinny obiad, ale także jako element menu każdej imprezy. Biały ser świetnie łączy się również z rybami, i to nie tylko pod postacią pasty. Jeśli zastanawiacie się, co można zrobić na obiad z twarogu, przygotujcie włoskie penne z tuńczykiem, zapiekane w sosie serowym. To pozycja wyjątkowa, której nie może zabraknąć w waszym domu!
Dla kogo?
Obiad z twarogiem to propozycja dla każdego smakosza białego sera. Potrawy z tym składnikiem powinny się znaleźć w menu wielbicieli dań mącznych, przede wszystkim pierogów i naleśników. Jeśli lubisz mięsne lub rybne posiłki, twaróg również musi na stałe zagościć twojej lodówce.
Na jaką okazję?
Przepisy z twarogiem to pomysł przede wszystkim na obiad rodzinny. Pierogi lub naleśniki z wykorzystaniem białego sera świetnie sprawdzą się także podczas imprez, jako element urozmaiconego menu.
Czy wiesz, że?
Pierogi ruskie, w których ważnym składnikiem jest twaróg, wywodzą się z Polski. Mylnie kojarzone są z Rosją, bo ich nazwa pochodzi od Rusi Czerwonej, czyli Małopolski Wschodniej. Znane są głównie w naszym kraju oraz na Ukrainie.
Dla urozmaicenia:
Twaróg, który stanowi składnik potrawy, możecie rozgnieść widelcem. Nie zawsze wymagane jest jego mielenie. Dzięki temu zmienicie strukturę dania, sprawiając, że ser będzie bardziej wyczuwalny.