obiad ze schabu
71 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Przepisy z: obiad ze schabu (71) 
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
średnie
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
średnie
łatwe
łatwe
średnie
łatwe
Obiad ze schabu
Smażony plaster wieprzowiny podawany z ziemniakami i kapustą to znak rozpoznawczy tradycyjnej kuchni. Turyści przyjeżdżają do Polski zobaczyć Sukiennice, Pałac Kultury i zjeść słynny schab na obiad. Jest legendą naszej kuchni, ale nadeszła pora, by nieco odmienić spojrzenie na klasykę. To nie jedyna forma, w jakiej można zaserwować obiad ze schabu. Włączamy kulinarną wyobraźnię na najwyższe obroty! Schabowy ma potencjał! Zasmakuje fanom łączenia mięsa z sosami, serami i owocami. Może być lekko, może być bardzo treściwie. Do dzieła!
Dla kogo?
Trochę innowacji w kuchni przyda się każdemu! Nie trzeba sięgać od razu po egzotyczne składniki – doby pomysł na obiad ze schabu z powodzeniem może zabrać nas w świat nieznanych dotąd przepisów. Sposobów na to pyszne mięso nie brakuje! Problem może być tylko z wyborem, bo roladki ze szpinakiem i serem, schab zapiekany z cytrusami i kotleciki na włoską modłę wyglądają tak samo smakowicie. Sprawdźmy je wszystkie!
Na jaką okazję?
Za nietradycyjny pomysł na obiad ze schabu rodzina przyzna nam złoty medal. Wygląda na to, że mamy szansę osiągnąć mistrzostwo w schabowej dyscyplinie! Jak wiemy, trening czyni mistrza, więc przygotowujmy go na co dzień w formie sznycli i do sałatek, a od święta pokuśmy się o cudo zapiekane w całości w piekarniku. Daje radę na mniejszy i na większy głód!
Czy wiesz, że?
Ze swoją różową barwą apetycznie wygląda nawet na surowo. Ciemniejszy, nasycony kolor wieprzowiny świadczy o dobrym gatunku mięsa i bogatym smaku. Bardzo jasny schab wypada przy nim blado! W czasie obróbki jest znacznie bardziej podatny na wysuszenie. Nie ryzykujmy, że nasze wysiłki (i posiłki!) pójdą na marne.
Dla urozmaicenia:
Dylemat, co zrobić na obiad ze schabu, już nam nie grozi. Dobrym pomysłem będzie dodatek gęstego sosu albo pachnącego sera. Jeśli z rozpędu rozbiliśmy mięso na kotlety, wykorzystajmy je do soczystych roladek. W ich wnętrzu znajdzie się miejsce na grzyby, koperek, suszone pomidory i żurawinę. Z mięsem mielonym albo boczkiem urządzimy ucztę na wilczy apetyt.