pieczenie kaczki
36 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Przepisy z: pieczenie kaczki (36) 
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
trudne
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
trudne
łatwe
trudne
łatwe
łatwe
łatwe
średnie
łatwe
łatwe
średnie
Pieczenie kaczki
Mięso z kaczki wykorzystasz do przygotowania eleganckiego dania, które idealnie sprawdzi się podczas rodzinnych uroczystości oraz przyjęć. Choć sam proces pieczenia wymaga nieco czasu, to efekt końcowy z pewnością zadowoli gości. Kaczkę możesz piec zarówno w całości, jak i w kawałkach (najlepiej w dużym żaroodpornym naczyniu). Należy jednak pamiętać, by w trakcie pieczenia podlewać ją co kilka minut wytwarzającym się sosem – dzięki temu mięso będzie soczyste i miękkie. Jeśli chcesz jeszcze bardziej wzbogacić smak kaczki, koniecznie obłóż ją dowolnymi owocami, m.in. jabłkami, pomarańczami czy brzoskwiniami. Doskonałym dodatkiem do upieczonego mięsa będzie także gęsty sos, na przykład owocowy lub rodzynkowy. Zastanawiasz się, co podać na niedzielny obiad? Przyrządź pieczoną kaczkę w pomarańczowym sosie. Jej wnętrze nadziej pokrojonymi w ćwiartki jabłkami (jako farsz doskonale sprawdzi się słodko-kwaśna odmiana stołowa gloster). Upieczoną kaczkę podawaj razem z pikantnym sosem, który wykonasz na bazie m.in. świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego, cebuli, suszonych moreli oraz przypraw korzennych, takich jak: cynamon, imbir czy goździki. Dobrym pomysłem będzie także przygotowanie pieczonej kaczki z cytrynowym aromatem. Kluczowym składnikiem tej potrawy są cytryny – zanim ich użyjesz, sparz je we wrzącej wodzie. Następnie pokrój je w cząstki i umieść we wnętrzu kaczki. Pamiętaj, że smak mięsa doskonale uzupełni cytrusowy sos z dodatkiem białej cebuli oraz płynnego miodu. Gotową kaczkę serwuj polaną sosem, z pieczonymi lub gotowanymi ziemniakami. Nie zapomnij również o kaczce w karmelu z jabłkami. Sekret tego dania tkwi w farszu – do jego przygotowania potrzebujesz zaledwie dwóch składników: jabłek oraz majeranku. Idealnymi dodatkami do otrzymanej w ten sposób kaczki będą słodki karmel, a także lekko kwaśna żurawina. W tej kategorii znajdziesz mnóstwo porad dotyczących pieczenia kaczki – dzięki nim przygotowane przez Ciebie mięso będzie niezwykle soczyste i miękkie. Zapraszamy!