pieczona karkowka w piekarniku
15 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Przepisy z: pieczona karkowka w piekarniku (15) 
łatwe
średnie
średnie
łatwe
łatwe
łatwe
średnie
łatwe
średnie
łatwe
łatwe
Pieczona karkówka w piekarniku
Gdy słyszymy hasło „karkówka”, od razu oczyma wyobraźni widzimy grilla rozpalonego w przyjemne, wakacyjne popołudnie. Samo wspomnienie sprawia, że aż ślinka cieknie! Nie musimy czekać do lata, by niezrównany karczek cieszył nas swoimi walorami. Każdy kawałek daje szerokie pole manewru. Karkówka z piekarnika jest krucha, soczysta i aromatyczna. Niezależnie od pory roku! Zaszalejmy z dodatkami i zaprośmy na obiad przyjaciół, bo ta część wieprzowiny jest wyjątkowo towarzyska. Tęsknota za przyjęciami w plenerze przestanie nam doskwierać!
Dla kogo?
Każdy kucharz, nawet amator, posiada swój własny przepis na karkówkę z piekarnika, którym zachwyca gości. Nic dziwnego, że na ten rarytas znajdziemy tysiące sposobów i szybko się nim nie znudzimy! Leśne zioła i grzyby w ułamku sekundy przeniosą nas na urokliwą, zaciszną polankę. Mamy przy stole podróżników? Z łatwością połączymy karczek z kuchnią śródziemnomorską.
Na jaką okazję?
Danie w sam raz, gdy chcemy zaimponować wymagającemu smakoszowi. To mięso nie boi się najsurowszych ocen, bo zawsze obroni się smakiem. Na uroczystość w gronie rodziny karkówka pieczona w piekarniku będzie jak znalazł. Wymarzony obiad na gorąco potrafi zamienić się w wyborną, domową wędlinę. Prawie jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki, ale magia nie ma z tym nic wspólnego – karkówka z piekarnika i przepis, który nie zawodzi nigdy – w tym tkwi sekret!
Czy wiesz, że?
Karkówki nie należy popędzać. Lepiej od razu zarezerwujmy przynajmniej godzinę na jej pieczenie. Wszystko zależy od kawałka, jakim dysponujemy. Im większy przekrój mięsa, tym więcej czasu będzie potrzebowało. Jak to wstępnie oszacować? Szefowie kuchni polecają założyć, że na każdy centymetr połowy szerokości wybranej porcji przypada 15 minut w piecu.
Dla urozmaicenia:
Dobrze zrobiona karkówka z piekarnika będzie szlachetnym zwieńczeniem każdego posiłku. W porze obiadowej serwujmy ją z ziemniakami, kluseczkami, kaszą albo ryżem. Na kolację sprawdzi się pokrojona na drobniejsze kawałki i wrzucona do sałatki. Całkiem już wystygła? Plastry karkówki będą doskonałym dodatkiem.