pieczona szynka na obiad
29 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Przepisy z: pieczona szynka na obiad (29) 
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
średnie
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
Pieczona szynka na obiad
Co przyrządzić na obiad, aby danie było pyszne i łatwe w przygotowaniu? Przed tym dylematem staje codziennie wiele osób. A rozwiązanie jest blisko – pieczona szynka na obiad z pewnością spełni wasze oczekiwania! Mięso to najczęściej kojarzymy z wędliną, będącą nieodłącznym elementem klasycznych kanapek. Szynka ma jednak różne zastosowania, a jednym z nich jest pieczeń, którą przygotujecie zarówno na codzienny, jak i świąteczny posiłek. Jest idealnym pomysłem na wyjątkowe okazje, szczególnie gdy pieczeń z szynki na obiad zaserwujecie w całości, z aromatycznym sosem żurawinowo-grzybowym lub z chrzanem. Ta ostatnia propozycja sprawdzi się przede wszystkim podczas uroczystych, rodzinnych spotkań. Wśród naszych rekomendacji swoje ulubione dania odnajdą także wielbiciele oryginalnych smaków – przepis na szynkę pieczoną na obiad można wzbogacić o śmietanowy sos z pieczarkami, który doskonale komponuje się z delikatnym mięsem. Głodni? Zapraszamy na obiad, w którym główną rolę odgrywa szynka pieczona!
Dla kogo?
Jeśli lubisz delikatne, kruche mięso o wyrazistym smaku – szynka pieczona na obiad jest daniem dla ciebie! Przepisy przypadną do gustu miłośnikom zarówno tradycyjnej kuchni, jak i nowoczesnych potraw, w których przenikają się różnorodne aromaty i smaki.
Na jaką okazję?
Szynka pieczona do obiadu, jak sama nazwa wskazuje, jest doskonałym pomysłem na lunch. To jednak niejedyna możliwość wykorzystania naszych przepisów. Przygotujcie szynkę również na kolację w gronie domowników czy na przyjęcie ze znajomymi. Pieczona szynka doskonale smakuje także na zimno – sprawdzi się więc jako dodatek do kanapek.
Czy wiesz, że?
Szynka w formie wędliny jest jednym z najważniejszych włoskich przysmaków. Szynka Świętego Daniela produkowana jest w 30 wioskach w prowincji Udine, ze świeżych udźców wieprzowych, pochodzących tylko z Włoch. Sekretem tej wędliny jest suszenie mięsa wyłącznie świeżym powietrzem.
Dla urozmaicenia:
Pieczeń z szynki na obiad możecie wzbogacić nutą owocową. Idealnie w tej roli sprawdzi się konfitura żurawinowa lub borówki. Miłośnicy ostrzejszych smaków powinni przygotować do pieczeni tradycyjny sos chrzanowy.