Pieczone podudzia z kurczaka | Przepisy.pl pixel

pieczone podudzia z kurczaka

14 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy z: pieczone podudzia z kurczaka (14)

Pieczone podudzia z kurczaka z bakłażanem i czerwoną papryką
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
75 min.
Kurczak, którego Polacy uwielbiają i często wykorzystują w kuchni, cieszy się ogromną popularnośc...
Pieczone podudzia z pieczarkami i szalotką
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
75 min.
Szukasz pomysłu na prosty i szybki obiad, a tradycyjnie przyrządzany kurczak już nie smakuje jak...
Soczyste i chrupiące udka pieczone
ratingratingratingratingrating

140

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Szacowana cena przygotowania dania: do 15 zł. Ceny zostały oszacowane na podstawie orientacyjnych...
Soczyste i chrupiące udka pieczone - VIDEO
ratingratingratingratingrating

14

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Przyprawę Knorr wymieszaj z miodem i musztardą. Mięso natrzyj marynatą. Jeśli lubisz ostre potraw...
Kolorowa sałatka warzywna z wędzonym kurczakiem - VIDEO
ratingratingratingratingrating

498

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
Kolorowa sałatka warzywna z wędzonym kurczakiem to doskonała propozycja na uroczystą kolację czy...
Pałki w jogurcie
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.

przepisy.pl - Pieczone podudzia z kurczakaPieczone podudzia z kurczaka

Podudzie z kurczaka wybornie smakuje pieczone, z dodatkiem różnych sezonowych warzyw i świeżych ziół lub polane gęstym sosem pieczeniowym. By udka zyskały wyrazisty smak, należy je wcześniej odpowiednio zamarynować i odstawić na co najmniej kilka godzin do lodówki. Jako składniki marynaty sprawdzą się m.in.: oliwa z oliwek, musztarda, miód, sok z cytryny oraz przyprawy, takie jak pieprz, papryka, tymianek czy oregano. Mięso z podudzia wspaniale komponuje się z różnymi produktami, na przykład ze szpinakiem, grzybami, boczkiem, a także mięsem mielonym oraz orzechami (to właśnie te składniki często wykorzystywane są jako farsz). Gotowe pieczone podudzia z kurczaka serwuj z grubymi frytkami lub gotowanymi ziemniakami. Sprawdzonym dodatkiem do nich są także wszelkiego rodzaju kasze i sosy, np. miodowo-musztardowy, ziołowy czy pomidorowo-paprykowy. Masz ochotę na wyjątkowo soczyste, a jednocześnie chrupiące z zewnątrz udka pieczone? Nim mięso trafi do piekarnika, umieść je w miodowo-ziołowej marynacie. Dzięki kompozycji ziół i przypraw, wymieszanej z odrobiną miodu, chrupiącymi płatkami owsianymi i musztardą francuską, kurczak zyska wyrazisty, ciekawy smak. Dobrym sposobem będzie także przygotowanie pieczonych udek z kurczaka glazurowanych owocami. Te przygotujesz na bazie dżemu z owoców tropikalnych, soku i startej skórki z limonki, świeżego imbiru oraz ketchupu. Upieczone podudzia podawaj z sypkim ryżem i owocami – wspaniale skomponuje się z nimi np. mango. Doskonałą alternatywą dla owocowej glazury będzie musztardowo-paprykowa marynata, z dodatkiem wędzonej papryki oraz czosnku. Koniecznie wypróbuj również przepisy na czosnkowo-tymiankowe podudzia, pieczonego kurczaka z czosnkiem oraz kurczaka w sosie brzoskwiniowym. W tej kategorii znajdziesz wiele inspiracji na to, jak w prosty i szybki sposób przyrządzić wyborne pieczone podudzia z kurczaka – doskonałe na wiele okazji. Mamy nadzieję, że przygotowywanie tych dań razem z naszymi przepisami będzie dla Ciebie przyjemnością.