piers z indyka w sosie
14 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Przepisy z: piers z indyka w sosie (14) 
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
Pierś z indyka w sosie
Zwolennicy mięsa indyczego z pewnością mają swój ulubiony przepis na filet z indyka w sosie, który jest ich popisowym daniem. Jeśli należycie do tej grupy lub jeśli dopiero zaczynacie kulinarną przygodę z tym gatunkiem drobiu – sprawdźcie nasze propozycje na wyjątkowe potrawy, w których – jak na króla przystało – główną rolę gra filet z indyka w sosie. Wśród nich znajdziecie receptury na klasyczne dania, czyli pierś z indyka w sosie śmietanowym czy grzybowym, ale także oryginalne i nowoczesne potrawy, których przedstawicielem jest, choćby indyk po malezyjsku czy roladki z indyka po hawajsku. Wspólnym mianownikiem zaprezentowanych dań jest łatwość ich przygotowania. Z większością przepisów na filet z indyka w sosie poradzą sobie nawet ci z was, którzy dopiero stawiają pierwsze kroki w kuchni. Niektóre z dań świetnie sprawdzą się nie tylko w roli obiadu, ale także oryginalnej przystawki czy przekąski, czego przykładem jest indyczy gyros w tortilli oraz szaszłyk z ananasem. Mamy także przepisy na pierś z indyka w sosie dla zwolenników tradycji, takie jak np. pulpety w sosie pomidorowym i sznycle z indyka w polewie grzybowej. Spróbujcie, a jesteśmy przekonani, że indyk na stałe zagości w waszym codziennym menu.
Dla kogo?
Jeśli jesteś miłośnikiem drobiu – przepis na indyka w sosie jest zdecydowanie dla ciebie! Dania posmakują miłośnikom klasycznej kuchni, jak i tym z was, którzy od potraw oczekują bogactwa orientalnych smaków.
Na jaką okazję?
Przepis na pierś z indyka w sosie polecamy przede wszystkim na obiad – codzienny i świąteczny. Dania są także urozmaiceniem menu kolacyjnego oraz imprezowego.
Czy wiesz, że?
Indyk domowy, powszechnie spotykany w hodowlach, został udomowiony przez Azteków. W Polsce ptaki te pojawiły się dopiero w XVII wieku. Indyki klasyfikowane są w trzech typach: lekkie, średnio – ciężkie oraz ciężkie.
Dla urozmaicenia:
Sos do piersi z indyka warto serwować w osobnym naczyniu. Aby podkreślić smak sosu, możecie go posypać świeżymi ziołami, które będą także jego oryginalną ozdobą.