poledwiczka wieprzowa

189 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

przepisy.pl - Polędwiczka wieprzowaPolędwiczka wieprzowa

Polędwiczka wieprzowa to jeden z najszlachetniejszych rodzajów mięsa. W pierwszej kolejności kojarzy się z wykwintnymi obiadami. Jest w tym sporo racji! Wyczarujemy z niej posiłek, który będzie niczym gwóźdź programu w czasie eleganckiego bankietu. Z pozoru może onieśmielać, lecz pamiętajmy, że polędwica wieprzowa to także wyjątkowo uniwersalny kąsek. Dzięki niej z łatwością urozmaicimy codzienny jadłospis. Stroje wieczorowe zostają w szafie! Zamiast nich zakładamy wygodne bambosze i ulubiony kuchenny fartuch.

Dla kogo?

Trudno znaleźć osobę, która by odmówiła polędwiczce wieprzowej. Pyszna alternatywa dla wszystkich już nieco znużonych smakiem drobiu. Nie wymaga długiego gotowania. Rodzina nie będzie chciała uwierzyć, że obiad powstał w zaledwie pół godziny! Wreszcie będziemy mieć więcej czasu dla siebie i bliskich.

Na jaką okazję?

Chcemy zaimponować drugiej połówce? Najlepiej pokazać się jej… od kuchni! W końcu przez żołądek do serca, prawda? Wytworne polędwiczki wieprzowe po królewsku znają się na rzeczy. Niech nie zwiedzie nas ich elegancja – są proste w przygotowaniu, nawet dla kuchennych żółtodziobów! W czasie najbliższego grillowania podarujmy sobie kiełbaski – polędwiczka wieprzowa będzie bezkonkurencyjna. Faszerowana, pieczona, smażona w cieście – zawsze tak samo krucha i soczysta. Niezależnie od okoliczności!

Czy wiesz, że?

Mądrze zrobione zakupy to mistrzowski posiłek. Na stoisku mięsnym szukajmy polędwicy wieprzowej o intensywnym, ciemnoróżowym kolorze. Obeschnięte fragmenty albo nieprzyjemny zapach? Od takiej porcji trzymajmy się z daleka! Zrobiliśmy za duże zapasy? Nic straconego, mięso nadaje się do zamrożenia.

Dla urozmaicenia:

Do polędwiczki wieprzowej doskonale pasują wszelkie warzywa. Wprost uwielbia towarzystwo leśnych grzybów i kąpiele w różnorodnych sosach. Nie bójmy się eksperymentować! Na talerzach zrobi się jeszcze bardziej stylowo, gdy obok mięsa ułożymy owoce. Najlepiej kwaśne!