potrawy z kurczaka gotowanego
88 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Przepisy z: potrawy z kurczaka gotowanego (88) 
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
średnie
łatwe
średnie
łatwe
łatwe
łatwe
średnie
Potrawy z kurczaka gotowanego
Rosół gotowany na mięsie drobiowym to danie, które króluje w niemal każdym polskim domu. Co można zrobić z gotowanego kurczaka? Mięso zwykle wykorzystujemy jako element obiadu, podając je z przygotowanym wcześniej sosem, ziemniakami i sałatką. Tę przewidywalną opcję kulinarną można łatwo odmienić, korzystając z naszych propozycji na wyjątkowe potrawy z kurczaka z rosołu. Jeśli waszym zdaniem gotowane mięso z kurczaka nie nadaje się do innych dań, ponieważ samo w sobie jest posiłkiem, zrewidujcie swoje poglądy. Tak przygotowane mięso potraktujcie w charakterze składnika innych specjałów. W tej sytuacji otworzy się wiele możliwości, które pokażą, co zrobić z gotowanego kurczaka z rosołu? Wystarczy aromatyczny sos, ryż lub inny dodatek i w kilka chwil stworzycie danie nawiązujące smakiem do kuchni chińskiej. Chili albo zielone curry podkręcą aromat mięsa, tworząc wyjątkowe zestawienie. Skorzystajcie z naszych podpowiedzi, a poniedziałkowy obiad będzie zupełną nowością na waszych stołach.
Dla kogo?
Gotowane mięso z kurczaka to idealny przepis na obiad dla osób, które lubią tradycyjną kuchnię, opartą na wywarach z drobiu. To także świetna inspiracja, pozwalająca uruchomić pokłady kulinarnej kreatywności.
Na jaką okazję?
Na każdą. Bez względu na to, jakie danie przygotujecie z gotowanego kurczaka, będzie on pasować zarówno na szybki lunch, jak i kolację. Nieograniczone wręcz możliwości kreowania potraw z wykorzystaniem gotowanego mięsa pozwalają stworzyć bogate menu obiadowe, które nigdy się nie znudzi.
Czy wiesz, że?
Rosół jest jedną z najważniejszych narodowych potraw polskich. Powstał w wyniku gotowania suszonego mięsa, konserwowanego solą. Dzięki temu pozbywano się słonego smaku, a mięso odzyskiwało sprężystość i delikatny aromat. Dziś jest jednym z najpopularniejszych wywarów serwowanych w naszym kraju i stanowi także bazę do przygotowania innych zup, np. krupniku, pomidorówki czy barszczu.
Dla urozmaicenia:
Jeżeli zastanawiasz się, co zrobić z gotowanego kurczaka, przygotuj z jego udziałem menu imprezowe. Zmiel mięso, dodając do niego ulubione przyprawy. Tak powstałą pastę nałóż na chrupiące grzanki. Smacznego!