Ciasto filo - przystawki i przekąski z ciasta | Przepisy.pl pixel

przystawki z ciasta filo

22 przepisy

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy z: przystawki z ciasta filo (22)

Grecki przysmak
ratingratingratingratingrating

7

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Figi z serem w cieście filo
ratingratingratingratingrating

9

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Ciasto filo pokrój w większe prostokąty.
Łódeczki z grillowanymi warzywami
ratingratingratingratingrating

7

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Oto przepis, dzięki któremu szybko przyrządzisz efektowną przekąskę, znakomitą na przyjęcie. Do p...
Sałatka z surimi
ratingratingratingratingrating

7

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Zawijasy z dynią
ratingratingratingratingrating

5

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Tiropitakia czyli greckie pierożki z serem
ratingratingratingratingrating

15

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
Kusząco złociste, niesamowicie chrupiące i nadziane aromatycznym farszem – tiropitakia, czyli gre...
Hawajskie fale
ratingratingratingratingrating

10

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Zupa kukurydziana z pierożkami i krewetkami
ratingratingratingratingrating

3

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
160 min.
W polskiej tradycji zupa stanowi nieodłączny element obiadu. Nie obejdzie się bez niej żadne rodz...
Strudel z serem i brokułami - VIDEO
ratingratingratingratingrating

44

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
5 min.
Przepyszne połączenie brokułów i sera w chrupiącym cieście to idealne danie na każda porę. Strude...
Szpinak w cieście francuskim
ratingratingratingratingrating

34

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Ciasto francuskie jest niezwykle wygodne w użyciu. Za jego pomocą komponować można desery, piec w...
Kremowy szpinak w cieście francuskim - VIDEO
ratingratingratingratingrating

5

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Pokrój cebulę w drobną kostkę. Podsmaż na patelni, następnie dodaj szpinak, śmietanę i przyprawy...
Tarta szpinakowa włoska
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
Spanakopita
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Zapiekanka z fetą
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
- min.
Pierożki samosy
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.

przepisy.pl - Przystawki z ciasta filoPrzystawki z ciasta filo

Przekąski z ciasta filo

Smaczna przystawka skutecznie zaostrzy apetyt przed daniem głównym. Zwłaszcza, jeśli do jej przygotowania sięgniesz po mniej oczywiste produkty. Ciekawym wyborem będzie użycie bardzo cienkiego ciasta warstwowego, czyli filo. Możesz przyrządzić je samodzielnie lub kupić gotowe. Znakomicie będzie współgrało z wieloma składnikami, m.in. grzybami, szpinakiem, łososiem, serem kozim lub kurczakiem.

Dla kogo?

Nieoczywiste przekąski z ciasta filo to znakomity pomysł dla tych, którzy w kuchni nie lubią się nudzić. Co zrobić z ciasta filo? Sezamowe zawijasy z rybą lub dynią, strudel z warzywami, a może hawajskie fale? Z naszymi przepisami wyczarujecie w swoich kuchniach prawdziwe kulinarne dzieła sztuki!

Na jaką okazję?

Potrawy z delikatnego ciasta filo sprawdzą się na różne okazje, np. podczas spotkania w gronie znajomych. Skorzystajcie z przepisów na zapiekankę z kalafiora, grecki przysmak lub kremowy szpinak w cieście. Ostatnia z przystawek przypomina swoim wyglądem paszteciki i wypełniona jest aromatycznym szpinakiem w sosie. Ten przyrządzicie na bazie sosu czosnkowo-serowego, gęstej śmietany, suszonych pomidorów oraz orzechów piniowych lub laskowych. Zaletą tej potrawy jest nie tylko jej smak, ale także możliwość jedzenia jej bez użycia sztućców, co na różnego rodzaju przyjęciach jest niezwykle praktyczne.

Czy wiesz, że?

Dobrym pomysłem na przekąskę z ciasta filo będzie także przygotowanie pierożków samosa ze słodko-kwaśną kukurydzą. Do farszu dodajcie posiekaną kolendrę oraz starty ser, np. cheddar. Otrzymane w ten sposób nadzienie nałóżcie na ciasto i zawińcie w trójkąty, składając je na przemian. Gotowe pierożki smażcie na głębokim tłuszczu. Gdy zrobią się rumiane, odcedźcie je na papierowym ręczniku i natychmiast podawajcie. Dobrym dodatkiem do nich będzie gęsty czosnkowy dip.

Dla urozmaicenia:

Szukacie przystawki na wyjątkowe okazje? Przekąska z ciasta filo będzie bardzo dobrym rozwiązaniem! Zainspirujcie się więc przepisem na zapiekaną rybę. Do przygotowania przystawki wykorzystajcie filet z dorsza, mintaja lub halibuta. Aby nadać rybie niepowtarzalnego smaku, zalejcie ją sosem carbonara z dodatkiem jogurtu i posiekanej natki pietruszki. Na wierzchu ryby ułóżcie płaty ciasta filo i zapieczcie w nagrzanym piekarniku. Przekonajcie się, że delikatne ciasto filo stanowi świetny składnik wielu apetycznych przystawek, do których możecie przygotować rozmaite dipy, sosy i sałaty