przystawki z ciasta filo
22 przepisy
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Przepisy z: przystawki z ciasta filo (22) 
łatwe
średnie
łatwe
łatwe
łatwe
Przystawki z ciasta filo
Smaczna przystawka skutecznie zaostrzy apetyt przed daniem głównym. Zwłaszcza, jeśli do jej przygotowania sięgniesz po mniej oczywiste produkty. Ciekawym wyborem będzie użycie bardzo cienkiego ciasta warstwowego, czyli filo. Możesz przyrządzić je samodzielnie lub kupić gotowe. Znakomicie będzie współgrało z wieloma składnikami, m.in. grzybami, szpinakiem, łososiem, serem kozim lub kurczakiem. Potrawy z delikatnego ciasta filo sprawdzą się na różne okazje, np. podczas spotkania w gronie znajomych. Lubisz warzywne dania? W takim razie skorzystaj z przepisów na zapiekankę z kalafiora, grecki przysmak lub kremowy szpinak w cieście. Ostatnia z przystawek przypomina swoim wyglądem paszteciki i wypełniona jest aromatycznym szpinakiem w sosie. Ten przyrządzisz na bazie: sosu czosnkowo-serowego, gęstej śmietany, suszonych pomidorów oraz orzechów piniowych lub laskowych. Zaletą tej potrawy jest nie tylko jej smak, ale także możliwość jedzenia jej bez użycia sztućców, co na różnego rodzaju przyjęciach jest niezwykle praktyczne. Dobrym pomysłem będzie także przygotowanie pierożków samosa ze słodko-kwaśną kukurydzą. Oprócz wymienionej do farszu dodaj posiekaną kolendrę oraz starty ser, np. cheddar. Otrzymane w ten sposób nadzienie nałóż na ciasto i zawiń w trójkąty, składając je na przemian. Gotowe pierożki smaż na głębokim tłuszczu. Gdy zrobią się rumiane, odcedź je na papierowym ręczniku i natychmiast podawaj. Dobrym dodatkiem do nich będzie gęsty czosnkowy dip. Szukasz przystawki na wyjątkowe okazje? Zainspiruj się więc przepisem na zapiekaną rybę. Do przygotowania przystawki wykorzystaj filet z dorsza, mintaja lub halibuta. Aby nadać rybie niepowtarzalnego smaku, zalej ją sosem carbonara z dodatkiem jogurtu i posiekanej natki pietruszki. Na wierzchu ryby ułóż płaty ciasta filo i zapiecz w nagrzanym piekarniku. Przekonaj się, że delikatne ciasto filo stanowi świetny składnik wielu apetycznych przystawek. Oprócz przepisów, czeka na Ciebie mnóstwo kulinarnych porad. Zapraszamy.