pulpety z miesa mielonego w sosie

75 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

przepisy.pl - Pulpety z mięsa mielonego w sosiePulpety z mięsa mielonego w sosie

Mięso mielone – spotkamy się z nim we włoskiej lasagne, greckiej moussace, meksykańskim chili con carne, amerykańskich burgerach i swojskich gołąbkach. Ilu kucharzy, tyle pomysłów! Wymieniać można długo, ale szukając przepisu, który zadowoli całą rodzinę, najlepiej sięgnąć po… pulpety z mięsa mielonego. Proste danie, które pozwoli ci się wykazać! Wybierz ulubiony rodzaj mięsa i dodatki, a zwieńczeniem całości niech będzie pełen smaków sos. Koperkowy, grzybowy i pieczeniowy – to już klasyka. Co powiesz na to, by wypróbować sos putanesca, beszamelowy albo serowy? Zwyczajne-niezwyczajne pulpety mielone odmienią twoją kuchnię!

Dla kogo?

Przygotowując obiad, dwoisz się i troisz, by zebrać domowników w komplecie – proste klopsy z mięsa mielonego w zupełności wystarczą. Dorośli docenią różnorodne połączenia przypraw i sosów, a najmłodsi także ochoczo poproszą o dokładkę.

Na jaką okazję?

Znacznie atrakcyjniejsza wersja klopsów z mielonego może towarzyszyć ci zawsze i wszędzie. Przyjęcie w stylu śródziemnomorskim? Twoje pulpeciki z mięsa mielonego w sosie pomidorowym przejdą do historii. Goście twojej pociechy zgłodnieli w czasie kinderbalu? Dla takiego posiłku warto przerwać zabawę!

Czy wiesz, że?

Sposobów na to, jak zrobić pulpety z mięsa mielonego, jest mnóstwo i można odnaleźć je w najdalszych zakątkach świata. Na Bliskim Wschodzie, w Indiach, Turcji i krajach bałkańskich królują kofty. Nie zdziw się, jeśli trafisz na nie w formie charakterystycznych szaszłyków. Z kolei szwedzka kuchnia słynie z potrawy Köttbullar – niewielkich smażonych lub pieczonych klopsików. Oprócz dobrze znanej wołowiny i wieprzowiny czasem dodaje się też do nich jagnięcinę.

Dla urozmaicenia:

Pulpety mielone to prosta sprawa. Masz ochotę na eksperymenty? Mięsne kulki owiń ciastem francuskim! Złocista i chrupiąca potrawa w sam raz na obiad lub na mniejszą przekąskę.