ryba dorsz na obiad

42 przepisy

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

przepisy.pl - Ryba dorsz na obiadRyba dorsz na obiad

W odróżnieniu od mięsa drobiowego, wołowego czy wieprzowego mięso ryb jemy zdecydowanie za rzadko. Często jest to spowodowane faktem, że nie mamy pomysłów na ciekawe dania, a tradycyjny smażony rybny filet po prostu już nam się znudził. Udowadniamy, że smacznych przepisów na dobrą rybę jest bez liku. Na obiad polecamy dorsza, bo świetnie smakuje pod każdą postacią. Jeśli cenisz sobie klasyczne metody, smażony dorsz na pewno przypadnie Ci do gustu. Wolisz spróbować czegoś nowego? Pieczony dorsz odkryje przed Tobą nowe smaki. Również ten gotowany na parze potrafi zachwycić smakiem. Czas na parę znakomitych przepisów na rybę, wśród których dorsz na obiad wysuwa się na prowadzenie!

Dla kogo?

Wśród przepisów na dorsza każdy znajdzie coś dla siebie. Możesz zapiec go z ziemniakami, przygotować pulpety, ugotować na parze, usmażyć – możliwości jest wiele. Jego białe mięso o neutralnym smaku idealnie pasuje do wszelkich potraw rybnych i dobrze komponuje się z różnymi dodatkami.

Na jaką okazję?

Dorsz to idealny pomysł na codzienny obiad. Możesz go podać pod różną postacią, dlatego bez problemu znajdziesz coś odpowiedniego na mnóstwo uroczystości. W najprostszej wersji wystarczy go usmażyć, podać z ziemniakami i surówką. Będzie pyszny! A na wyjątkowe okazje przyrządź coś bardziej wyszukanego. Co powiesz na dorsza zapiekanego w migdałach? Niebo w gębie!

Czy wiesz, że?

W krajach europejskich dorsz jest popularnym elementem rozmaitych potraw. Słynie zwłaszcza z angielskiego dania fish and chips. W Chorwacji dorsz pełni podobną rolę jak karp w Polsce. Dlatego zachęcamy, by poznać kulinarne możliwości dorsza oraz by częściej gościł na naszych stołach. Być może dołączy do Twoich ulubionych pomysłów na obiad!

Dla urozmaicenia:

Pieczony dorsz z piekarnika lubi towarzystwo odpowiedniego sosu. Jaki będzie najlepszy? Możliwości jest sporo. Sos czosnkowy, pomidorowy, chrzanowy, koperkowy – wybierz swój ulubiony!