ryba pieczona w piekarniku filet

131 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

przepisy.pl - Ryba pieczona w piekarnikuRyba pieczona w piekarniku

Ryba pieczona to doskonała alternatywa dla wersji smażonej, zazwyczaj w formie panierowanych filetów. Odpowiednio przyrządzona będzie soczysta, delikatna, a właściwie dobrane dodatki podkreślą jej smak. Do pieczenia nadawać się będą dowolne gatunki, np. łosoś, pstrąg, sandacz czy dorsz. Świeże ryby należy najpierw pozbawić niejadalnych części. Mrożone z kolei rozmrozić w naczyniu, ale nigdy w ciepłej wodzie. Najprostszy sposób na pieczoną rybę to przyprawienie jej ulubionymi ziołami i odrobiną soku z cytryny, a następnie zawinięcie w pergamin lub folię aluminiową – dzięki temu mięso nie wyschnie. Są jednak przepisy na pieczenie bez folii, np. razem z pomidorowym pesto. Pieczone ryby podawać możesz na wiele sposobów, z warzywami, frytkami lub sosami. Szukasz ciekawego i oryginalnego wariantu na przygotowanie jej w takiej formie? Wypróbuj przy najbliższej okazji przepis na pieczonego łososia z sosem pomarańczowym. Połączenie ryby z sosem na bazie owoców cytrusowych to danie łatwe w przygotowaniu, a jednocześnie wykwintne, stanowiące świetną propozycję na szczególne okazje. By przyrządzić sos, wszystkie składniki (m.in. sok pomarańczowy, miód oraz starty imbir) dokładnie ze sobą wymieszaj. Upieczone i polane sosem filety podawaj razem z ryżem basmati oraz prostą sałatką ze świeżych warzyw. Jeśli jednak preferujesz bardziej klasyczne rozwiązania, dobrą propozycją będzie ryba zapiekana w sosie koperkowym. Do jej przygotowania najlepsze będą filety z białych ryb, np. dorsza czy mintaja. Ułóż je w żaroodpornym naczyniu i polej koperkowym sosem. Potem wstaw całość do dobrze nagrzanego piekarnika i zapiecz (pod koniec pieczenia posyp wierzch ryby bułką tartą). Smaczną propozycją na przygotowanie pieczonej ryby jest też sandacz zapiekany w kaszy gryczanej – ta połączona z cebulą i grzybami doskonale sprawdzi się jako dodatek do delikatnego filetu. Pieczone ryby to jednocześnie ciekawy dodatek do różnego rodzaju makaronów czy ciasta francuskiego. Koniecznie wypróbuj nasze przepisy na oryginalne i smaczne dania rybne.