Filet z ryby pieczony w piekarniku | Przepisy.pl pixel

ryba pieczona w piekarniku filet

16 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy z: ryba pieczona w piekarniku filet (16)

Pieczony morszczuk z cytryną
ratingratingratingratingrating

26

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Ryba, niezależnie od jej gatunku, i cytryna to połączenie doskonałe. Owoc zmienia smak delikatneg...
Ryba z warzywami i suszoną śliwką
ratingratingratingratingrating

98

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
Ryba po podhalańsku to doskonały sposób na pyszny obiad. Łączy w sobie wyrazisty smak ryby oraz w...
Rolada ze szpinakiem i łososiem
ratingratingratingratingrating

29

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
Wielu ludzi nie wyobraża sobie wigilijnego lub bożonarodzeniowego stołu bez dań, których głównym...
Zapiekany łosoś à la carbonara
ratingratingratingratingrating

34

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Sos carbonara służyć może nie tylko jako baza do makaronu. Z powodzeniem możesz zaserwować go tak...
Łosoś w cieście francuskim ze szpinakiem
ratingratingratingratingrating

80

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Jeśli planujesz wykwintny obiad lub kolację, łosoś pieczony w cieście francuskim będzie doskonały...
Sandacz duszony w koprze włoskim
ratingratingratingratingrating

26

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Sandacz duszony w koprze włoskim to ciekawa alternatywa dla klasycznej ryby po grecku. Do jego pr...
Sandacz z tapenadą oliwkową
ratingratingratingratingrating

38

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Sandacz z tapenadą oliwkową to danie proste i jednocześnie wykwintne, doskonałe na świąteczny obi...
Łosoś w papilotach z porami i ziołami
ratingratingratingratingrating

10

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Aromatyczne zioła, soczyste pory i wyrazisty łosoś – to składniki, które skomponują się, tworząc...
Sandacz z ziołami i glazurowaną marchewką
ratingratingratingratingrating

8

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
Eleganckie danie – na wyciągniecie ręki. Ile razy odrzuciłaś myśl o ugotowaniu jakiejś potrawy, n...
Dorsz w sosie pomidorowym
ratingratingratingratingrating

8

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Nie masz pomysłu na niebanalne podanie ryby? Nie chcesz by po usmażeniu była sucha, a masz dość f...
Łosoś w piekarniku
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Ryba z kasztanami
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.

przepisy.pl - Ryba pieczona w piekarnikuRyba pieczona w piekarniku

Ryba pieczona to doskonała alternatywa dla wersji smażonej, zazwyczaj w formie panierowanych filetów. Odpowiednio przyrządzona będzie soczysta, delikatna, a właściwie dobrane dodatki podkreślą jej smak. Do pieczenia nadawać się będą dowolne gatunki, np. łosoś, pstrąg, sandacz czy dorsz. Świeże ryby należy najpierw pozbawić niejadalnych części. Mrożone z kolei rozmrozić w naczyniu, ale nigdy w ciepłej wodzie. Najprostszy sposób na pieczoną rybę to przyprawienie jej ulubionymi ziołami i odrobiną soku z cytryny, a następnie zawinięcie w pergamin lub folię aluminiową – dzięki temu mięso nie wyschnie. Są jednak przepisy na pieczenie bez folii, np. razem z pomidorowym pesto. Pieczone ryby podawać możesz na wiele sposobów, z warzywami, frytkami lub sosami. Szukasz ciekawego i oryginalnego wariantu na przygotowanie jej w takiej formie? Wypróbuj przy najbliższej okazji przepis na pieczonego łososia z sosem pomarańczowym. Połączenie ryby z sosem na bazie owoców cytrusowych to danie łatwe w przygotowaniu, a jednocześnie wykwintne, stanowiące świetną propozycję na szczególne okazje. By przyrządzić sos, wszystkie składniki (m.in. sok pomarańczowy, miód oraz starty imbir) dokładnie ze sobą wymieszaj. Upieczone i polane sosem filety podawaj razem z ryżem basmati oraz prostą sałatką ze świeżych warzyw. Jeśli jednak preferujesz bardziej klasyczne rozwiązania, dobrą propozycją będzie ryba zapiekana w sosie koperkowym. Do jej przygotowania najlepsze będą filety z białych ryb, np. dorsza czy mintaja. Ułóż je w żaroodpornym naczyniu i polej koperkowym sosem. Potem wstaw całość do dobrze nagrzanego piekarnika i zapiecz (pod koniec pieczenia posyp wierzch ryby bułką tartą). Smaczną propozycją na przygotowanie pieczonej ryby jest też sandacz zapiekany w kaszy gryczanej – ta połączona z cebulą i grzybami doskonale sprawdzi się jako dodatek do delikatnego filetu. Pieczone ryby to jednocześnie ciekawy dodatek do różnego rodzaju makaronów czy ciasta francuskiego. Koniecznie wypróbuj nasze przepisy na oryginalne i smaczne dania rybne.