ryba w piekarniku
112 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Przepisy z: ryba w piekarniku (112) 
łatwe
łatwe
łatwe
trudne
średnie
łatwe
średnie
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
średnie
łatwe
łatwe
łatwe
średnie
średnie
średnie
średnie
łatwe
średnie
łatwe
łatwe
średnie
średnie
łatwe
łatwe
Ryba w piekarniku
Zanim upieczesz rybę w piekarniku, wcześniej zamarynuj ją lub oprósz pieprzem oraz ziołami. Doskonałym dodatkiem do pieczonej ryby będą warzywa, a także gęsty sos, np. śmietanowo-koperkowy, cytrynowy, sezamowy lub jogurtowo-czosnkowy. Lubisz połączenie wytrawnych i słodkich smaków? Przygotuj więc rybę po grecku z ananasem. Filety dowolnej ryby przełóż warzywami (marchewką, porem i selerem) oraz kawałkami ananasa, który zapieczony z rybą nada jej soczystości i słodkiego smaku. Jeśli natomiast od owoców wolisz warzywa, koniecznie wypróbuj przepis na warstwową zapiekankę z ryby i szpinaku. By otrzymać szpinakowy farsz, wystarczy, że na rozgrzanym oleju poddusisz rybę, cebulę, czosnek, pomidory oraz paprykę, a następnie dodasz musztardę i rozmrożony szpinak. A może zaserwujesz rybę z duszonymi warzywami? Do przygotowania tego dania wykorzystaj marchewkę oraz selera. Warzywa podduś na patelni, a następnie przełóż je do żaroodpornego naczynia. Na koniec ułóż na nich dorsza lub inną białą rybę, całość polej sosem koperkowym i zapiecz. Gotowe danie podawaj posypane natką pietruszki lub posiekanym koperkiem, razem z kawałkami cytryny. Jeśli zależy Ci na czasie, wystarczy, że upieczesz rybę posypaną podstawowymi przyprawami, razem z gałązką koperku i cząstkami owoców cytrusowych. Do rybnych dań pasuje wiele dodatków. Podczas uroczystego przyjęcia serwuj np. opiekane talarki z ziemniaków, a na obiad frytki albo ryż. Wzorując się na kuchni angielskiej, podawaj także purée z groszku oraz mięty. Kategoria przepisów na ryby z piekarnika to również mnóstwo inspiracji na smaczne zapiekanki. Wystarczy dodatek śmietany, sera, ziemniaków czy innych warzyw i pyszna potrawa będzie gotowa. Do zapiekanek wybieraj dowolne ryby, najlepsze będą jednak te o zwartym mięsie, na przykład łosoś lub halibut. Sprawdzi się również sandacz. Lubisz włoską lasagne? Przygotuj więc jej wersję rybną. Dzięki naszym sprawdzonym przepisom przygotujesz perfekcyjne pieczone ryby, które sprawdzą się na każdą okazję!